Verdens undergang er nær, fjern eller kanskje avlyst?

Jordens undergang har vært spådd gjennom historien med forbausende uriktighet hver gang. Historien er full av mer eller mindre snodige mennesker som rører rundt med en mengde dissonans i sine mentale fakulteter (jøss hørtes ikke helt ille ut det…) og spår jordens undergang basert på…… tja si det? La oss ta en titt.

For rundt 2000 år siden var det en fyr som het Johannes som på en sin dårlige dag fikk noen ”etter ord” bakerst i bibelen og fikk noen dystre åpenbaringer om dommedag, og siden den gang har mennesket vært opptatt av jordens undergang. Mulig han bare hadde en dårlig dag!
Siden har det gått slag i slag hvor det dukker opp sekter som spår vår undergang ved jevne og ujevne mellomrom.

clip_image002
I 2008 var det en liten gruppe som heter Den Sanne Russisk-ortodokse Kirke som spådde jordens undergang. De kommer sikkert sterkt tilbake som en rekke andre bevegelser og sekter. Oppskriften i de fleste senarioer om dommedag har markører som: det være seg en gud, atomkrig, klimaforandringer, asteroider, renegade planeter som suser mot oss eller markedsøkonomiens grusomheter og ikke minst et fenomen som har dukket opp de senere år, en verdens omspennende gjennomorganisert nettverk av politikere og rike mennesker som kalles NWO (New World Order). Som har det målet at en depopulasjon av menneskeheten er nødvendig. Det optimale er 500 millioner mennesker på kloden i følge noen av disse elleville teoriene. Hver gang noen nyser eller en ny vaksine lanseres så er konspirasjonsmiljøene ute og roper og hoier at nå er det i gang. De har ikke fått med seg at vi levere lenger og stadig gjør medisinske fremskritt og har utryddet en rekke sykdommer.

Den tyske kulturhistorikeren Arthur Moeller van den Bruck skrev en bok i 1923 som han kalte «Det tredje riket», og som handlet om et tusenårig rike som skulle ledes av en autoritær leder før dommens dag. Boken ble på et tidspunkt plukket opp av en annen kjent “figur” med merkelig “hentesveis” og med en kledelig liten svart bart. Vi vet jo hvordan det gikk.

En annen figur var pastor Jim Jones som stiftet People’s Temple i 1955 hadde et nobelt mål om en mer rettferdig verden. De slo seg ned i Guyana i Sør-Amerika og stiftet «Jonestown». Han ble vel som en del andre ”gal” og snakket mer og mer om atomkriger og folkemord og andre apokalyptisk temaer. Sekten opplevde etter hvert anklager og søksmål fra tidligere medlemmer, politikere og skattemyndigheter som ble svært ubehagelig. Noe gikk riktig galt da sekten drepte et kongressmedlem og noen journalister som kom på besøk i 1978. Det ble da etter hvert noe varmt under bena på pastor Jones og han satte i gang det han kalte «Den Hvite Natt» De tok det Jones kalte et revolusjonært selvmord ved å drikke gift. Alle de 913 strøyk med. Jeg har litt problemer med å skjønne at folk går inn i slike sekter og får seg til å ta sitt eget liv. Vi snakker om hjernevasking av rang her.

Gjennom historien har det vært en del mennesker som har trodd litt hardere på dommedagen en andre og har i sitt forvirrede hode gjort kål på seg selv og fått med seg en gruppe andre til å gjøre det samme. Hvor blir dommedag av da? Vi har ventet i snart 2000 år. Fortvil ikke. Nå kommer endelig den ultimate utryddelsen. 21.12 2012 er det teppefall for…… “ente” gang. Denne gangen godt hjulpet av den visuelt “gode” drittfilmen 2012 hvor teknikken er briljant og klisjeene står i kø og hvor det selvfølgelig finnes helter som til og med har bygd hypermoderne versjoner av Noas ark osv for å redde en del dyr og prominente viktige mennekser. Som det pleier i amerikanske filmer, gjesp…

Ideen til dommedag i 2012 kort fortalt stammer fra «Langtidskalenderen», som er en av flere kalendere Maya-folket forholdt seg til, og som, etter å ha vært gjeldende i 5125 år, ender 21. (eller 23.) desember 2012. Innenfor deler av New Age er dette vrøvlet markedsført og omtolket av ZetaTalk og ”orakelet” Nancy Lieder som har røyka sokkene sine, sengeteppet og nå har hun begynt å røyke foret i boblejakke fra 1984 også. Her blandes hoggorm og geit av svada om verdens begivenheter. Her forklares for øvrig en hver verdensbegivenhet i “opphøyde forklaringsmodeller” som får selv ”Narnia og Harry Potter” filmene til å ligne dokumenterprogrammer fra virkeligheten. Ønsker du en god latter, så er ZetaTalk stedet.  Ragnarokk er allerede i full sving etter det en del “velinformerte” konspirasjonshoder lirer av seg. Senest 31. desember 2011 skal blant annet Norge ligge ligge sør for ekvator. Denne Nancy Lieder bygger all svadaen på at hun er i telepatisk kontakt med aliens. Videre utdypning er overflødig.    
  
clip_image004
Uansett er ikke apokalyptiske 2012 teorien av helt ny dato egentlig. Den ble først foreslått i boken «The Maya» av Michael D. Coe i 1966. I 2003 var argumentene stort sett de samme som nå. Ingen Niburu (planetX) kom da heller, og nå er det 2012 og en resirkulerer argumentene atter en gang . Sjekk ut badastronomy hvor det lagt ut en del info.

Noen mener 2012 er begynnelsen på en ny tid med store globale forandringer, andre mener aliens dukker opp, andre igjen mener at det markerer et steg opp på evolusjonsstigen for menneskeheten, og noen mener seriøst at det er slutten på alt. Det morsomme i dette denne gangen er at ”en hver gæring” kan sitte hjemme med en PC og fabrikkere undergang på en overbevisende teknisk måte, men det blir ikke mer sant av den grunn. En leter helst etter kilde som underbygger akkurat det en tror på og alt annet er helt uten interesse. Oppskriften på hysteri får gode kår på den måten.

Information is Beautiful har laget en strålende, enkel, punktvis, visuell pro et con om 2012-spådommer. “Believers versus skeptics.” Den kommuniserer enklere og bedre enn noe jeg har sett så langt. Fem minutter, og du har fått med deg det viktigste.

Akademiske forskere på området har på vitenskapelig og historisk grunnlag ikke backet opp en eneste av disse 2012 undergangsteoriene, og heller ingenting med mayakalenderen tyder på at det ligger noe apokalyptisk budskap i året 2012. Mijøer som hyler og skriker at enden er i 2012 selger bøker om hvordan en kan overleve ragnarokk, så der det er “dommedagsprofeter” er det noen som ser sitt snitt til å tjene penger. Filmen 2012 kommer sikker til å spille inn en pen slant den også.
 
Du kan sjekke ut mye av dette tullet og mer til på skepticalmind hvis du gidder. Forøvrig kan du sjekke ut mer om dette stjernetullet her og her hvor det ble evaluert.  Vi snakker om at uttykket Not even wrong er dekkende for alt dette vrøvlet. Men, morsomt er det dog. Dessverre er det en del mennesker som faktisk tror på dette. Da blir det ikke så morsomt lenger. Det blir faktisk tragisk. 


Hvorfor oppstår ”enden er nær” spådommer?

Vi kan tydelig se at under nær sagt alle de store politiske, religiøse og industrielle omveltningene i Europa og verden har det alltid dukket opp mennesker som ser sitt snitt til å rope at «enden er nær» Dette er ofte karismatiske lederskikkelser som raskt blir profeter for sin egen saueflokk. Misnøye mot tilstander i eget liv, misnøye mot samfunnet basert på sosiale faktorer og en må heller ikke se bort fra at en del mennesker er psykiske syke og trenger hjelp.

Et annet viktig poeng er jo religionener er under press. Ved å fortelle om dommedag er det en enestående måte å gi en form for autoritet til oppfatningene sine på. Når tradisjonell tro ikke makter å gi en tilfredsstillende forklaring på livets realiteter tyr man gjerne til ekstremiteter for å markere seg. Dette er et fenomen som deler av New Age bevegelsen også benytter som har sine ”åndelige forvirrede talsmenn” som samler en liten ”hirde” av apologeter som markedsfører sitt syn om undergang, gjerne som anonyme, da de ikke ønsker å ta belastningen med å fronte synet in real life.

Skulle noen gå rundt med en dommedagsprofet i magen og satser på å utnytte en nedgangstid som den nåværende finanskrisen til å oppfylle sin drøm, så er det stor sjanse for å bli skuffet. Det er en dårlig oppskrift på å bli profet å annonsere verdens undergang.

1 kommentarer:

Anonym sa...

Veldig bra. Mye å le av her. Det er mengder med nutcase på nettet som skriver om 2012 og alt mulig annet tull.

Legg inn en kommentar