Religiøs ekstremisme i vår egen bakgård.

Det er mye fokus på fundamentalisme og ekstremisme. Hvordan står det til i vår egen bakgård, hva med vår egen religion kristendommen og dets avskygninger? Er våre kristne verdier av det inkluderende og tolerante slaget? Nei, en kan vel trygt si at det er det ikke. Vi har en mer pragmatisk kristendom her hjemme, men vi har anstrøk av fanatisme også her for ikke å snakke om i USA hvor ytterpunktene er svært så synlige.

Viste du at det finnes over 30.000 kristne trossamfunn (konfesjoner) i hele verden. Bare i USA er det ca 5000 (noen av de er rimelig ekstreme). Hva betyr dette, jo at det finnes noe sånt som 30.000 ulike tolkninger av Bibelen som en da mener er såpass unike at de må vernes med et eget trossamfunn(gren av kristendommen) for å verne om sin egen unike tolkning av bibelen.

Da er nok ikke ”guds ord” så tydelig som kristne liker å innbille seg og oss. Så å bruke etiske prinsipper fra bibelen som kilde til livsvisdom er ikke helt enkelt. I så fall hvilken konfesjon skal en da legge til grunn?

Kanskje det ikke er så rart at det er mye religiøs betinget uro og konflikter i verden?

Religiøs ekstremisme

Det snakkes mye om angst. Kan denne angsten mange føler skape ekstremisme? En studie fra York University i Toronto antyder noen svar (hentet fra forsking.no)

– Resultatene våre antyder at vågale, men utsatte personer tenderer mot idealistiske og religiøse ekstremer som avlastning for angst, sier Ian McGregor, professor i psykologi og hovedansvarlig for studien, i en pressemelding fra universitetet.

Religion gir avlastning

Sterk tro kan gi ro i sjelen, og dermed dempe følelsen av angst. Disse situasjonene har altså ikke i utgangspunktet noe å gjøre med religion i seg selv, men førte allikevel til i sterkere overbevisning og større villighet til å forsvare religionen.
Forklaringen på hvorfor stress kan gjøre oss mer religiøse finner vi i en mekanisme kalt ”reactive approach mechanism”, eller RAM, mener de canadiske forskerne. Les resten av artikkel her


La oss se på noen ekstreme dokumentarer som etter mitt syn er et skremmende vitnesbyrd om ekstremisme kan ha gode kår uansett hvor i verden vi er. Amerikanenerne kritiserer ofte islamistisk fundamentalisme og har gjort det til en fanesak i “kampen mot terror krig” som i praksis på mange måter er en kamp mot islam litt tabloid sagt. Hvordan står det til i egen bakgård? Dokumentarer jeg linker opp under er noen år gamle (2007 og 2006), men det er ikke mye som har endret seg nevneverdig siden de ble lansert. Den første dokumentaren her så jeg selv for et par uker siden på TV (husker ikke kanalen i farten) Det er rystende og trist. Den andre Jesus Camp så jeg for halvannet år siden. Jeg ble ganske sint og oppgitt.  

Dokumentarer fra ”helvete 1”

250px-The_Most_Hated_Family_in_AmericaThe most hated family in America", av og med Louis Theroux. Den er fra 2007, men like aktuell I dag Dokumentaren jeg linket til (samt dens oppfølger) viser denne ekstreme atferden ganske godt. Louis Theroux fanger en nerve i dokumentarer. De ​protesterer i begravelser av amerikanske militære drept i aksjon med skilt som viser tekst som "Gud hater homofile” (fags) og "Takk Gud for døde soldater”. De oppfører seg helt hinsides, men legg merke til at de gjør så godt de kan for å dempe og glemme sine egne følelser overfor hverandre. Den ekstreme atferden de utviser fungerer som masker å skjule seg bak. Snakker vi om en form for dissosiativ lidelse her?

The most hated family in America del 1
 
The most hated family in America del 2

 

Del 3 Del 4
Del 5 Del 6
Del 7 Finner ikke del 8 på youtube. Forsøk: http://topdocumentryfilms.com/the-most-hated-family-in-america/

 

Dokumentarer fra ”helvete 2”

220px-Jesus_CampJesus Camp fra 2006 amerikansk dokumentar regissert av Rachel Grady og Heidi Ewing om en karismatisk sommerleir der barn tilbringer sommerne og lærer at de kan "ta tilbake Amerika for kristus. Det var en rystende dokumentar som viser indoktrineringen som skjer av barn i den konservative religiøse delen av USA. Hvordan står det til i egen bakgård? Dokumentarer som dette lover ikke godt for USA sin fremtid hvis dette er holdninger som vinner frem. Det er mange forklaringer til at ekstremisme vinner terreng. Vi ser en radikalisering med religiøs kontekst over hele verden. Jeg anbefaler folk på det sterkeste å se denne dokumentaren, uansett hva du tror eller ikke tror på. Denne typen ekstremisme er noe vi sammen burde kjempe mot. 

Et sammendrag av selve filmen på ca 10 min for deg som ikke har tid til å se hele filmen. Den gir deg en grei oversikt. Hold deg fast!

Hele filmen finner du her. Den er sjokkerende og jeg kjenner jeg blir en smule forbannet.

Her hjemme er det neppe så ekstremt, men jeg ser tendenser. Noe som irriterer meg en smule er at Jehovas vitne har vært på døra her minst 4 ganger i vårs allerede. Jeg ber de pent om at dette er ikke stedet å predike gud og hans godhet. Men, ok kanskje jeg skule bedt de inn og vist de begge dokumentarer? Eller kanskje ikke, de kunne få ideer som kanskje ikke er tilsiktet.


Kilder:

- wikipedia.org
- Topdocumentaryfilms
- Forskning.no - Angst kan skape ekstremisme

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar