Norges svar på NaturalNews

Medisinsk kvakk og pseudovitenskap har gode kår i deler av befolkningen her hjemme. Du blir stort sett fortalt hvor farlig det er å leve, og ikke minst så er den store legemiddelindustrien en konspirasjon som skal gjøre deg enda sykere. Kreft kan fjernes med trylleformularer, magisk vann og fantasifulle maskiner kan zappe vekk kreft på null komma svisj.

Iveren etter å finne på spennende nye ting har tatt fullstendig overhånd. Disse vakre  sjelene i det alternative syter fælt om forfølgelse og undertrykking når de møter kritikk for sine fantastiske påstander. Forkvaklet tankegods får spre seg, stort sett uten kontroll. De løper rundt med fantastiske apparater eller mirakelkurer som de omtrent kaster etter deg. Disse ”velmenende helseridderne” kan (i følge dem selv) rense og lappe sammen karmaen vår, harmonisere DNA-strengene, heve våre vibrasjoner med universet, drive med invertert rotasjon av chakra. Det finnes mennesker som løper rundt og hevder at marsvinet ditt har mentale sperrer, og at de kan snakke med den døde katten din. Blir butikk av den slags.

Det er en vulgærrelativistiske ideologi som gjennomsyrer deler av alternativbevegelsen. Man kaster på båten det som kalles etikk, kritikk, særlig er den formidable mangelen på kritikk innad i bevegelsen. Man gjør hva som helst for å beskytte egen praksis, tro og inntekt.

Alternativindustrien handler tross alt om penger. Retorikken består stort sett av hvor slemme legemiddelindustrien er, og hvor snille og velmenende de er i det alternative landskapet. Vi ser også at aviser markedsfører tant og tøv som om det skulle være etablerte sannheter.

En av de store kvakkfabrikkene på nettet er NaturalNews. NaturalNews (tidligere newstarget ) er et nettsted grunnlagt av Mike "the Health Ranger" Adams . NaturalNews fremmer et hav av kvasimedisinsk tøv, og er i tillegg en kilde som vaksinefornektere (anivaksere) omfavner. I tillegg er Natural News er mekka for ulike korka konspirasjonsteorier.

1468516_184457895089067_335592777_n

La oss ta noen av sakene hvor NaturalNews er fullstendig ute og sykler
Mainstream Climate Science Defeats Global Crank Mike Adams
Crazy conspiracies appear immediately about Aurora shooting
Natural News is trying to murder me with laughter
Ten Misconceptions From Natural News
Top 10 Worst Anti-Science Websites
5 Easy Ways to Spot a B.S. News Story on the Internet
NaturalNews.com slimes breast cancer research again
Modern-day vaccines have their roots in Nazi medical experiments
Most ‘dangerous’ anti-science GMO critic? Meet Mike Adams–Conspiracy junkie runs alternative ‘health’ empire

Den siste tiden har det stormet rundt Mike Adams. Han har oppfordret til drap på ledende forskere som forsker på GMO, samt journalister. Mike Adams Escalates his Ugly Anti-GMO Campaign.
Les -  Natural News Owner May Have Created Fake Holocaust Website To Smear Critics
Les også: Mike Adams is a Dangerous Loon
For ikke å glemme - Are these science writers and publications facing death threats for covering GMOs?
Som Adams selv sier: (Han redigerte i ettertid bort noen av de mest belastende utsagnene.  
"Interestingly, just yesterday German President Joachim Gauck celebrated the lives of those brave Nazi officers who attempted to assassinate Adolf Hitler in 1944. (1) Their attempted Wolf's Lair bombing failed, but it was an honorable attempt to rid the world of tremendous evil by killing one of the people responsible for it.
This official ceremony sends a message to the world, and that official message from the nation of Germany to the rest of the world is that "it is the moral right -- and even the obligation -- of human beings everywhere to actively plan and carry out the killing of those engaged in heinous crimes against humanity." (UPDATE: Those are the paraphrased words of the German government, not my statement.)”
Dagen etter fant jo Adams ut at dette så ikke helt bra ut. Istedenfor å ta “altie” som går ut på at: “noen hacket min konto”, så er han litt mer kreativ. Han hevder at det var selskapet Monsanto selv som satte opp en side som oppfordret til drap på journalister og ledende forskere inne GMO. 
Les -  Natural News Owner May Have Created Fake Holocaust Website To Smear Critics
Mike Adams claims Monsanto set up “kill GMO supporters” website, as scientists, journalists face death threats. Det brenner jo litt under bena hans etter hans famøse påstander. FBI er koblet inn: FBI turns up heat on Mike Adams as ‘Health Ranger’ fiasco widens, plus Adams’ archive.  

Siterer man NaturalNews kan du være ganske sikker på at det er dundrende galt. Det stopper naturligvis ikke antivaksere, GMO aktivister og konspirasjonsklovner i å bruke NaturalNews som en av sine hovedkilder til tant og tøv. Du er nå advart.  

De Norske versjonen(e) av NaturalNews
Her hjemme har vi forlengst fått vår egen variant av NaturalNews, eller varianter er vel mer riktig. I Lyskilden og den tilhørende bloggen Kilden Nyheter som drives av Anita Sweeney. Hun er utdannet journalist og har utgitt en barnebok. Den andre sentrale personen og Sweeneys makkerer er frisør Dag Fallet. I Lyskilden har også fått en “lillesøster” som kaller seg FriPresse - drevet av sykepleier Ragnhild Marie Madsen. Hun har også en tilknyttet blogg. Ragnhild Marie Madsen har en noe mer sofistikert språkføring hvor hun pakker inn pseudovitenskap i en intellektuell innpakning, hun satser i større grad på å lenke til såkalte undersøkelser som hun vet at hennes lesere i det alternative landskapet ikke gjennomgår så veldig nøye, for det er forbausende ofte ikke samsvar med det hun selv påstår - og undersøkelsene hun linker til. Madsen er virkelig pseudovitenskapens “løpejente”, særlig innen feltet vaksiner. Jeg har i noen bloggposter tatt for meg Madsens uredeligheter vdr vaksiner.

image 

Kort historie
I Lyskilden ( som de nå kaller seg) ble opprettet som en motreaksjon på kampanjen fra Human Etisk Forbunds kampanje - Ingen Liker Å Bli Lurt. En aksjon for kritisk tenkning, «en kampanje mot klarsynte, alternativmedisinere, krystallhealere og andre som utnytter folks tvil, sorg og håp med grunnløse påstander», som også fokuserte på konspirasjonstenkning og irrasjonell vaksinemotstand.
Det er nyttig å lese historien hvordan I Lyskilden startet og utviklet seg - You Can't Make This Shit Up …:  Alternativbevegelsens problembarn – Del 2.
Problembarna i alternativbevegelsen som ikke ville bli voksne
Drittpakkemakerne i alternativskogen
Du var ikke Skeptisk humanistpedofil allikevel, eller hvordan var nå dette igjen?

Dag Fallet er også glad i NaturalNews. Fallet har i flere bloggposter hevdet at sekulære humanister (dvs Human-Etisk Forbund) normaliserer pedofili. Det er en grov fornærmelse mot forbundets ca 100 000 medlemmer, tillitsvalgte, ansatte – og hva betyr slike påstander for forbundets konfirmanter?

fallet-pedofiserer_thumb2


Uff dette er hjelpeløst. Det understreker bare poenget at kritiserer du det alternative tas dette svært personlig.
Lyskilen-Hets-mot-alternative_thumb3

Deler av det alternative miljøet manifestert ved I Lyskilden og Fri Presse (og for så vidt konspirasjonsmiljøet) er preget av en relativisme – en slags postmodernisme som er nesten er latterlig. Objektive sannheter eksisterer knapt, og sannhet er noe hver enkelt kan skape selv, ja faktisk dra ut av sitt egen hode. I et slikt landskap skal en ikke stille for mange kritiske spørsmål. Sannheter er noe den enkelte gjerne har erfart og følt seg fram til, blir den individuelle sannheten knyttet til hvem man er. Når man møter kritiske spørsmål så rokker det ved ens egen person. Derfor vil kritikk oppleves som alt fra trolling til personangrep, hets og forfølgelse i sin ytterste konsekvens. Noe som gir seg utslag i rare uttalelser. 

Antia Sweeny snakker om svertekampanjer (bildet over), Sweeny og Dag Fallet har orkestrert, en skikkelig drittkampanje hvor de gjorde sitt ytterste for å pedofilistemple bloggeren Gunnar Tjomlid. De forsøkte også å pedofilistemple Human-Etisk Forbud. Disse folkene går et kommunikasjonsbyrå en høy gang hva gjelder å lage drittpakker og faenskap.

FireShot-Screen-Capture-181--10

De kaller seg alternative og åpne, men ikke la det lure av søte hjertemeldinger og deres tilsynelatende varme prat om hvor viktig det er å ha et åpent sinn. Bildet over er talende i så måte. Jeg og en del andre har kritisert deres rabiate oppførsel flere ganger - Jeg har kritisert rabiat vaksinemotstand, og det alternative kommersielle krimskramset, som gjemmes bak livssynsargumentasjon. Jeg har vist frem deres rabiate oppførsel, som de helt på egenhånd har hatt regien for. Det gjør man ikke ustraffet. 

Litt trist at de trekker frem en artikkel fra Winston Wu som åpent har innrømmet at han er Schizofren, og som skriver en masse tøv på nettet. Han driver blant annet siden Scepcop.
Scepcop is a website created by "Vinstonas Wu" (aka Winston Wu), an admitted diagnosed schizophrenic, to help champion every crazy idea which lacks any corroborative evidence whatsoever. The mythic antagonist the site fights against is the pseudoskeptic, which it seems to define as anyone who doesn't believe personal testimony, anecdotal evidence, and white noise equate to proof of everything paranormal. The site also features a forum that seems to be the home for everyone kicked off James Randi's forum. The main topic appears to be how much James Randi sucks and how soon can they kick out any "skeptics" that show up”

In Defense of Paranormal Debunking – Part I: Bayesian Self-Defense
A logical analysis of Winston Wu's anti-skeptic article
Winston Wu er i samme klasse som I Lyskilden når det gjelder å dra frem tant og tøv. Wu opperer sine forum på samme måte som Antita Sweeny operer Lyskilden. Alle som har den minste innvending eller er kritisk mot noe av det som tas opp tematisk, kastes rett ut.


I følge I Lyskilden er Wikipedia og Google styrt av slemme skeptikere …
Disse folkene mener i fullt alvor at Wikipedia og ikke minst Google er manipulert av blant annet ateister og skeptikere. Det er hjelpeløst tåpelig, men det passer jo fint inn i deres barnslige harang. Poenget er at Google er vel dette miljøets beste venn. Er du i debatt med alternative så er det ikke få ganger man hører. “Jammen det er jo bare å søke frem informasjonen selv”.
Sweeney-mener-Wikiped_thumb3

Wikipedia overvåkes kontinuerlig av brukere som følger med på hva som skjer av endringer, og direkte feil og vandalisme blir rettet opp så fort det blir oppdaget. Wikipedias kvalitet har og kan være noe varierende - noen artikler er veldig gode, andre inneholder feil eller sære oppfatninger, men de er raske til å ta grep og rette artikler som er for dårlige. Ved riktig bruk er Wikipedia en god kilde og ressurs. Å kryssjekke kilder er absolutt noe en bør gjøre uansett hvis man skriver oppgaver, driver med utredninger eller skal sjekke fakta til saker som skal presenteres. Kildekritikk kalles det.

Wikipedia er ikke noe dårligere nettleksikon sammenlignet med konkurrenter. De er dessuten svært raske på oppdateringer (raskere en sine konkurrenter) i sanntid ved store endringer i verden. Konspirasjonsklovner kastes naturlig nok raskt ut av Wikipedia, skulle bare mangle. Det er nok der skoen trykker litt for Lyskilden.

De er nok sure for at en av deres egne ble kastet ut av Wikipedia, men det er det gode grunner for. Tore B.Krudtaa, en vaksinemotstander, anti GMO og konspirasjonsteoretiker ble nektet å redigere og legge inn artikler på Wikipedia. Han er naturligvis litt sur for at han ble kastet ut, men det er ikke en arena hvor man kan legge ut alt mulig pseudovitenskapelig tull og tøys, som han er en eksponent for.

krudtaa-Ikke-pedia_thumb2

Trude Helèn Hole har blitt en skikkelse som vaker rundt Lyskilden og FriPresse. Hun har tidligere fått «bloggtekster» levert på døren av Ragnhild Marie Madsen som driver Fripresse om hvor grusomt det er å vaksinere seg, samt at Hole har tatt del i pedofilihetsen mot Gunnar Tjomlid og Human-Etisk Forbund, satt i sene av blant annet Lyskildensshining star” Dag Fallet.

Det ble lagt merke hva Hole målbar, siden hun var en profilert blogger under Nettavisparaplyen. Hun er nå ikke å finne som profilert blogger under Nettavisen lenger. Det er helt åpenbare grunner til det.  Hun tiltrakk seg den verste bermen fra det alternative landskapet, konspirasjonsmiljøet, nettroll, og rasistiske elementer osv. Det ble kort og godt et realt galehus i kommentarfeltet under en del av hennes bloggposter. Hun har nå slettet alle kommentarfelt under de relevante bloggpostene sine. Klok av skade har hun sikkert skjønt at det slett ikke er noe sjakktrekk å tiltrekke seg nettets berme, særlig ikke hvis hun selv ønsker å leve av og gi andre råd om hvordan de kan bruke nettet i sin markedsføring. Henne spydigheter og usmakelige kommentarer lever videre på Tvitter. Jeg har tidligere tatt for meg hennes begredelige forhold til kilder og fakta.


hole-om wiki

Hole ser ikke ut til å skjønne hvordan Wikipedia blir redigert. Når noen legger inn artikler vil det uansett bli gjennomgått av flere, er det feil eller svada blir det tatt bort. Hun bør konferere med Tore B. Krudtaa, han vet hvordan det er å bli utestengt fra Wikipedia etter gjentagende trolling.

I Lyskilden en del av et nettverk hvor irrasjonell vaksinemotstand er gjennomgangsmelodien.
selvutnevnte_thumb3
I Lyskilden og Fripresse har en horribel tilnærming til teamet vaksiner. Opp av hatten drar de alltid frem hvor onde legemiddelindustrien er. Poenget er, som jeg med flere har påpekt så er det at vaksinering er lønnsomt.  Det er bedre å hindre sykdom enn å behandle. De burde lese artikkelen i Dagens Medisin - Verdien av vaksiner er undervurdert. I U-land er vaksinering et viktig tiltak for å redusere barnedødelighet. I Lyskilden mener at det er bedre at barn i fattige land skal dø av sykdommer som det er enkelt å vaksinere seg mot.

Measles & Rubella Initiative
Redd Barna.no - 4 av 5 av verdens barn vaksineres
Leger uten grenser – Vaksinering
Unicef – Vi ser det nytter
Unicef - Vi hjelper barn å overleve og vokse opp


Er det farlige strømninger i den sekulære bevegelse når det gjelder seksuelle overgrep?
Det har ikke vært noen diskusjoner på Internett om at Human-Etisk Forbund profilerer bloggeren Gunnar Tjomlid. Det er heller ikke noen farlige strømninger i den sekulære bevegelse. Human-Etisk Forbund er like mye i mot overgrep mot barn som alle andre – og har ikke tatt til orde for noen “mykgjørede” lovendringer i så måte. I Lyskilden forsøker enda en gang å dra frem pedofilikortet. Vært å merke seg at Dag Fallet har mer en antydet at Gunnar Tjomlid er pedofil i en rekke tidligere bloggposter. (Mange av de bloggpostene har han nå skjult, men det finnes kopier)

FireShot-Screen-Capture-217---I-Lysk[1]

Dag Fallet har vært en markant figur i å samle sammen det verste rasket og rusket av nettsvin, mobbere og Internettroll en kan spa frem på nettet. De har spredd hans bloggposter med stor iver. Drittkampanjen
Jeg får bare minne om: Du var ikke Skeptisk humanistpedofil allikevel, eller hvordan var nå dette igjen? I bloggposten finner du alle relevante linker til blant annet medieoppslag som drittkampanjen faktisk fikk.

Jeg har advart disse folkene før om at dritten de holder på med faktisk blir fanget opp av media. I lørdagens Dagblad var det et essay av Gunnar Tjomlid som en definitivt bør få med seg. Det ligger bak en betalingsmur. Ellers kan en kjøpe papirutgaven.
«Jeg var blitt en trussel, og jeg skulle tas»

“Skeptikere verden over møtes med trusler, søksmål, hets, løgner og pedofilibeskyldninger"
Jeg sakser fra papirutgaven:
«Den harde kjernen av vaksinemotstandere, homeopater, healere, samt de som tror Jens Stoltenberg er et reptil i forkledning og at menighetene i all hemmelighet dusjer den norske befolkningen med giftige tungmetaller blandet med flybensin for at legemiddelindustrien skal kunne selge mer medisiner (puh!) samlet seg i en gruppe på Facebook som i dag heter «I lyskilden». Ja de sender kjærlighetens lys, gode vibrasjoner og helbredende energier til alle de er enige med. Men er du kritisk, får du føle vreden til en av de mørkeste gruppene på nettet»
På søndag den 3.august har Gunnar Tjomlid lagt ut essayet som sto i Dagbladet 2.august under tittelen: Kuler av løgn. Jeg siterer et par avsnitt fra bloggen:
Jeg er dessverre ikke den eneste kritiker som er blitt angrepet. Bilder av leger som forsvarer vaksiner er blitt manipulert slik at de iføres nazi-uniformer. Vaksinepositive kvinner er blitt kalt «klamydiainfiserte sklier» og «kalkunfitter» og det som verre er. Det gikk så langt at til og med det alternative «Magasinet Visjon» og Holistisk forbund tok avstand fra hetsingen av skeptikere. Et prisverdig og modig fremstøt.
Dette er det terrenget man beveger seg ut i om man tør kritisere alternativbransjen eller vaksinemotstandere. Og vi ser nøyaktig det samme i andre land. Skeptikere verden over møtes med trusler, søksmål, grove bildemanipulasjoner, hetsing, løgner og pedofilibeskyldninger. Det kjøres organiserte kampanjer for å sperre Facebook-kontoer til folk som er pro-vaksine, noe jeg selv også har opplevd flere ganger. Disse fanatikerne vil ikke debattere sak. De vil kneble, knuse og kastrere. Vaksinemotstanderne har alle kjennetegnene til en kult. Det er de mot verden, dogmatiske sannheter er hellige, og ingen metoder er for stygge for å forsvare deres konspiratoriske verdensbilde.
Når en riksavisene får med seg hva som skjer, og tar inn ett essay, så er det fordi de muligens allerede fått et innblikk i det mørke avkrokene på nettet. Tidligere har Nettavisen og fagbladet. Journalisten skrevet om hetsen mot Tjomlid. Det på tide at flere får et innblikk i at det eksisterer et ekstremmiljø i det alternative landskapet. Kommer du med kritikk her, så vær forberedt på at de tar deg som person.


Alternativbransjen blir kontrollert
Nå planlegger Lyskilden å markedsføre tant og tøv som Forbrukermyndighetene har slått ned på i en aksjon i april i år. De tar mål av seg til å bli alternativbevegelsens «Hjemmet» ved at de tar opp tåredryppende historier hvordan ulke remedier og mirakelmaskiner reddet livet til Tulla fra Kvefjord.. Men la oss se litt på opptakten først.

Norge har noen av de mest liberale lovene i Europa når det gjelder alternativ behandling, men det finnes noen lover og regler for hva man kan slenge ut av udokumenterbare påstander. I April i år smelte Forbrukerombudet til med kontroll av 250 alternativbehandlere/aktører. Tyve alternativbehandlere har fått påpakning om å fjerne udokumenterte effektpåstander de bruker for å markedsføre seg. Statens helsetilsyn har sendt ytterligere ti varsler om ulovlig alternativ markedsføring. Hvis noen av de involverte er helsepersonell så er det helsetilsynet som har ansvaret. I kjent stil kom det selvfølgelig påstander om forfølgelse
Stor kontroll av alternativ-bransjen: - Flere bryter loven
Professor om senter for alternativ behandling: - Jukser og villeder
Alvorlig å love helbredelse
Nettverkssalg og kvakksalveri hånd i hånd
Har stor tro på udokumentert hjelp

Det er et paradoks at det føres offentlig tilsyn på veldig mange samfunnsområder, mens alternative behandlere i prinsippet kan utøve sin virksomhet som de vil,
skriver forbrukerombud Gry Nergård i et brev til helseminister Bent Høie (H).

Ifølge SSB har bruken av alternativ behandling økt med 50 prosent fra 2000 til 2010.
Vinjar Fønnebø, leder i NAFKAM, Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin, sier det som bør sies:
“I Norge kan hvem som helst behandle hvem som helst for hva som helst med hva som helst.”
De lovene som alternativbransjen må forholde seg til er relativt greie å forholde seg til. Lov om alternativ behandling av sykdom mv er en god lov, hvis den ble fulgt opp. Loven brytes så det suser hver eneste dag av både av behandlere og forhandlere av alternativremedier. I tillegg bryter de markedsføringsloven, og taushetsplikten brytes. De forteller klientene at de kan kurere dem for sykdommer, også alvorlige sykdommer. Noen går så langt at de anbefaler folk å slutte med medisiner de har fått av legen. Hvor mange alternativbehandlere som samarbeider med den enkeltes lege kan man telle på én telle på en hånd. Det er i stor grad fritt frem i dette landskapet.  Det er jo noe riv ruskende galt her når folk med svært liten eller null medisinsk kunnskap faktisk kan gjøre som de vil, helt uten risiko. De kan faktisk ta livet av folk, selv da er det vanskelig å påvise at de har noe ansvar.

Autorisert helsepersonell er under strengt tilsyn, men alternative kan i praksis ta livet av folk.
Forskrift om markedsføring av alternativ behandling
Forskrift om kosttilskudd
Merknader til forskrift om markedsføring
Lov om pasientrettigheter
Personopplysningsloven
Personopplysningsforskriften
Forskrift om pasientjournal
Bokføringslov
Bokføringsforskrift
Helsepersonelloven


I Lyskilden - Det nye Hjemmet og Allers på nettet …?

Lyskilden syns det er noe realt dritt at alternativbransjen kontrolleres og vil ta på seg jobben med å markedsføre alle mulige tjenester, remedier og elleville ideer på vegne av en del virksomheter, som hevder de kan kurere HIV, kreft, migrene og gud vet hva.

 Lyskilen-som-MF-organ-for-alternativ[1]

Lyskilden er i overkant svulstig i bloggen. Her dras forfatteren Joseph Heller frem som blant annet har skrevet boken Catch-22. Som er en bok som “ifølge såga” er basert på Joseph Heller's egne erfaringer som bombemann under andre verdenskrig. Nå handler den ikke bare andre verdenskrig, men er også en kullsort beskrivelse av det amerikanske samfunnet under den kalde krigen og frem til en forestående Vietnamkrig.

Lyskilden klarer altså å dra sammenligninger med forbrukerombudets kontroll av alternative, til å omhandle den antikrigs-stemning og krigstrøttheten som boken Catch-22 adresserte. Det er veldig kreativt og svulstig å sammenligne Hellers budskap i boken, og dra dette inn i en setting hvor forbrukermyndigheter faktisk slår ned på absurditeter i det alternative, men ingen skal si at Lyskilden ikke er kreative, særlig når det gjelder tant og tøv. De ser på en hver kritikk av det alternative som krig.

I prinsippet skal bloggpostene merkes med at det er reklame når de tar for seg konkrete produkter og selskaper. Forbrukerombudet - som Lyskilden ikke er særlig glad i, har laget en veiledning om markedsføringsloven til bloggere. Det ser ut til at I Lyskilden sniker er unna jussen her.  De har brukt ordet sitere flittig i sin blogg for å gå klar av eventuelle misforståelser om at de driver markedsføring. Ukeblader som Allers og Hjemmet har gjort dette i mange år ved at de balanserer på kanten av tekstreklameplakaten.

Det som skjer er at kommersielle aktører får Lyskilden til å markedsføre sine påstander og produkter i selve bloggen og på Lyskildens Facebookside som “historier fra virkeligheten” som helbreder kreft, aids, magisk vann og sikkert mye annet. Men, bordet fanger - Jeg mener - etter å ha gått ut med en oppfordring som I Lyskilden her gjør, så skal det godt gjøres at de i etterkant klarer å snakke seg bort fra at de kan komme i en situasjon hvor de viderefører noe som kan være ulovlig. De lager kanskje sin egen Catch 22 her - Selv om det sannsynligvis ikke er ulovlig, vil det være ødeleggende at alternativlandskapets Taliban tar på seg jobben med å markedsføre påstander, som Forbrukerombudet har slått ned på som ulovlige.  

I Lyskilden bør skrive seg bak øret er at de er på kollisjonskurs med alternativbransjen selv, representert ved Norske Naturterapauters Hovedorganisasjon (NNH) som tar til orde for en kraftig innskjerping i kravene for alternative behandlere. Her kan man fort komme i en situasjon at I Lyskildens “tjeneste” faktisk kan stå i veien for å rydde opp og bidra til et bedre omdømme av det alternative landskapet.
Var jeg “altibutikk” så skulle jeg vært rimelig desperat hvis jeg i det hele tatt skulle vurdere om I Lyskilden med sin frynsete historie skulle markedsført min virksomhet og produkter.

Til slutt

I Lyskilden og FriPresse er Norges svar på NaturalNews. Markedsføring av pseudovitenskap og konspirative absurditeter kamufleres som samfunnskritikk. Det er ikke samfunnskritikk de bedriver, de bedriver en orgie av ukritiske gjengivelser av tabloidreportasjer fra blant annet andre alternativkvakksalvere, og er blitt et prakteksempel på noe som utgir seg for å være kritisk til etablert medisin, men som i realiteten er et ukritisk speil for absurde helsepåstander, iblandet egenkomponert faenskap og trolling. De ser ut til å trives i den rollen.

I Lyskilden og FriPresse er ikke helt alene her. De er en del av et større nettverk hvor de representerer det mer grumsete delene av et landskap som er linket opp mot konspirasjons og aktivistfora. Påfallende ofte sprer de sine artikler og blogginnlegg på hverandres nettfora. Vaksinemotstand, GMO aktivisme og tullete konspirasjoner går hånd i hånd, sammen med markedsføring av vitaminer og andre mer eller mindre fantastiske kurer og behandlinger.

ny versjonSept2014-til blogg-sh

Det er svært tynne vegger mellom det mer grumsete delene av alternativlandskapet og konspirasjonsmiljøet, og en del temaer flyter over i hverandre. Miljøet er påfallende godt organisert, særlig når det gjelder å lansere drittpakker mot meningsmotstandere, men også konspirasjonsteorier og markedsføring av uvitenskapelig alternativ tøv spres svært raskt. Jeg har tidligere sagt at en dag vil de måtte stå til ansvar for sine ytringer på nett. Det kalles ytringsansvar. Poenget er at det nå ser ut til at de må stå til ansvar for sin bedritne oppførsel på nett.

 
Oppdatert 13.09.2014 - 28.12.2015
 
Relaterte blogger:
Antisemittismen i konspirasjonsmiljøet  Tror ikke på Holocaust 
Vaksinemotstand, løgn og flørting med antisemittisme
Drittpakkemakerne i alternativskogen
Seminar om netthat skaper interesse hos kjente nettmobbere.
Hvor ble det av nettmobberne som skulle delta på seminar om netthat?
Problembarna i alternativbevegelsen som ikke ville bli voksne
Når ble sjikane og mobbing en del av ytringsfriheten?
Alternativbevegelsens problembarn – Del 2
Vaksinemytene som ikke vil dø0 kommentarer:

Legg inn en kommentar