The Secret - Vrøvl på "rosa resept"...

Det fins en del bra bøker om positiv tenking. Dale Carnegie, Robert Schuller og andre har skrevet oppmuntrende bøker. Virker budskapet i bøkene? blir vi alle verdensmestere, kjerne sunne, rike, fantastisk menneske som fikser absolutt hva det skal være? La oss for et øyeblikk dvele litt ved; The Secret. Boken kom ut for noen år siden, men ser en rekke alternative nettsider i repeterende grad tar for seg boken/filmen og hyller denne svært så ukritisk.

Derfor er The Secret boken/filmen skadelig!

The Secret er i denne sammenhengen en ubalansert og perspektivløse bok med fokus på det materielle. Ikke bare er boka kjemisk fri for nestekjærlighet. Den er urealistisk i alt den lover. Hva vil skje hvis jeg ikke greier å tenke og føle godt hele tida?

Har boken noen gode poenger? Jo den har det. Placebo funker.  Livet blir bedre om du klarer å overbevise deg om at du har det. Tenker du mye på at du er syk, lager du tankemønstre som er vanskelig å komme ut av. Å tenke positivt, ha en åpen innstilling og tro på deg selv er som regel en fin oppskrift på å ha det bra. Så langt er det greit.
Det er altså ikke slik at ved å tenke positivt, så yter du bedre eller noe i den dur. Nei - det er bokens påstander om at universet svarer deg og reagerer på dine tanker. De sier: "Hvorfor er det slik at de som snakker mye om sykdom, faktisk er de som er syke?"   Nåja, en frisk påstand. Det er ganske naturlig at de som er syke er opptatt av sin sykdom og har fokus på å bli frisk.

TheSecretCD
Det er mange påstander i boken. Så la oss ta de sentrale. Syke mennesker har skyld i sin egen sykdom, samt at det som skjer av negative ting i livet er altså din egen feil. Ja vel, la oss drodle litt med noen påstander et øyeblikk. Blir du voldtatt, slått ned på gaten uten varsel så er din egen feil fordi man tenkte negative tanker? Du er ikke positiv nok! Det er direkte usmakelig. Men man kan altså bli frisk fra eksempelvis kreft - uten behandling, bare du tenker positivt så går dette over. Det verste er at de frembringer eksempel på dette som etter mitt syn er ufyselige.  Hvis mennesker ikke oppsøker profesjonell hjelp ved alvorlig sykdom, men tror de kan visualisere seg frisk med boken eller filmens mantra er det en dobbel tragisk.

Har du mistet noen i en ulykke? Døde barnet ditt i krybbedød? Har du en kjedelig, underbetalt jobb? Ble du voldtatt? Slo foreldrene dine deg helseløs som barn? Ble du ranet? Brant huset ned? Fikk du kreft? Dette er det du tiltrakker deg i følge The Secret hvis du ikke er positiv og visualiserer riktig! Hvor blir det av millioner av kroner du skulle tjene? Er de ikke der, å ja da har du ikke visualisert riktig og hardt nok. Hva med huset du drømmer om? Du har rett og slett ikke stilt deg inn på riktig frekvens.

Kort fortalt, har du det kjipt, er det din feil. Fikser du ikke livet ditt, er det din feil. Er du uføretrygdet så har du selvfølgelig skyld i det selv ved at du ikke er har visualisert på riktig frekvens og må selv ta skylden. Tenk på hvor rik du vil bli, og få masse skyldfølelse om det ikke fungerer.
I tillegg har boken masse andre “gode” råd. Har du mye gjeld? Oppfør deg som det ikke eksisterer. For all del ikke lag en plan. Ta et kortsiktig lån. Du blir yngre om du tror det selv, Det er bortkastet å trene. Har du et rusproblem? Ikke fokuser på det, lat som om det ikke var der, så forsvinner det.

Kort fortalt er budskapet: Ikke tenk, føl. Ikke spør hvorfor, bare tro. Ikke legg merke til problemer rundt deg ellers får du mer av det du er i mot. Husk alt er din egen feil. Får du det ikke til, er det også din feil.

Guilt_b
Mennesker utsatt for ulike overgrep vil tro at de selv har skylden og at det utelukkende ligger i gal fokusering hvis de leser dette rælet. Dette er ikke annet en ondskapsfull svindel der mennesker prøver å tjene seg rike på andres søken, usikkerhet, lidelse og ulykkelighet. Boken er etter mitt syn ikke noe annet en usmakelig "victim blaming" som dessverre mange tar til seg. Deler av New Age miljøet har en egen evne til å sette seg selv i høysete her selvkritikken er lik null. Det jubles hemningsløst av boken, men har ikke fått med deg at hele settingen har er nyreligiøst formål, nemlig frelse. Den positive - ”ingen ting er umulig frelsen, bare du visualiserer positiv”.

Boken gjør seg best i peisen med etter mitt syn, der kan den gi litt varme i vinterkulden og det kan være ditt lille bidrag i diskusjonen om å reduserer stømforbruket en anelse. Det er en ondskapsfull svindel der mennesker prøver å tjene seg rike på andres søken, lidelse og ulykkelighet. Boken/filmen minner deg på mer en en gang at hvis du sliter eller har plager av noe slag, så er det din egen feil. Er du alvorlig syk så er det fordi du er negativ. Dette er en form for nyreligiøsitet jeg mener vi klarer oss svært godt uten.  På sitt verste gir dette mennesker angst fordi de alltid er redde for å "visualisere galt" .  Se heller parodien "The Rub of Attraction" Den mye på kornet her.

Å stenge verden ute

Forfatteren Barbara Ehrenreich (ute med boken: Smile or Die. How Positive Thinking Fooled America and the World) mener du er på vei til å bli slave av positiv tenkning hvis du merker at du skrur av nyhetene fordi du ikke orker å se alt det triste som også skjer der. Du må lese om kriminalitet og klimaendringer, krig, katastrofer og alt som skremmer og irriterer deg også. Når du ikke orker det lenger, vet du at du “kan være ille ute” og et lett offer for bøker som The Secret. Eller er du en som ikke vil stå for noe, mene noe eller vite noe som helst annet en bare det å være positiv?

Et mantra som går igjen på en del alternative nettsteder som altnett og ildsjelen  er at mennesker utrykker at;  - jeg ser ikke tv lenger, jeg leser ikke aviser for det er så mye trist og negative nyheter der.  Jeg mener det ikke har noe med personlig utvikling å gjøre hvis holdninger som dette slår rot! 

Tror du at du er kjempe kreativ når du er lykkelig og bare du tenker positivt nok så fikser alt seg? Feil, smerte og realiteter og egne demoner har gjennom historien vist seg å fostre store talenter innen kunst, forfatterskap, musikk og vitenskap. Vi trenger melankoli som en drivkraft til kreativitet, til å få perspektiver på livet og omgivelsene rundt oss, til å bli kjent med oss selv og skape nye løsninger ut av det.  Det handler kort og godt om å forholde seg til at livet er både godt og vondt i en salig blanding, og ikke minst akseptere at det er en del av det å være menneske, en del av livet! Visste du at det faktisk er forsket på at negativitet skjerper hjernen. Vi blir mer kreative.
Markedet er oversvømt at sjarlataner og kurstilbydere, forfattere som tilbyr kvikkfiks løsninger hvor mantraet er ”bare du er positiv nok, så vil du lykkes i alt”, bli lykkelig og oppnå suksess. Da reiser jeg bust og sier; Fuck off!

Misforstått positivitet og realisme

For all del positivitet er bra det, men vi kan da ikke bare gå igjennom livet og være positive hele tiden 24 timer i døgnet 365 dager i året, år etter år. Livet handler så mye mer. Er vi blitt livredd for å forholde oss til selve livet? Består ikke livet også av lidelse, krig, drama, sorg, håp, glede i en salig blanding? Både posivt og negativt.

Mange drømmer blir aldri noe annet en drømmer, so what! Mange blir forferdelig skuffet under veis og vi er på mange måter blitt en nasjon hvor vi ikke takler skuffelser og nedturer som også livet inneholder. Mange velger i stor grad å sku av deler av livet. De hengir seg til illusjon av positivitet og kun det! Alt annet stenges ute. Snakk om selvbedrag. Det er mye sjenerøst i positivismen for all del, men den er ofte ekskluderende i forhold til realiteter. Resultatet av denne misforståtte positivismen er enda mer skuffelse og ensomhet.

Mitt råd er at ikke steng verden ute. Interesse for, politikk, vitenskap, historie, filosofi, kunst, litteratur, musikk osv kan faktisk være mye mer berikende for eget liv en å få ørene tytet full at du klarer alt hele tiden bare du er positiv nok. Alle kan ikke bli ”Røkke” eller filmstjerne eller den nye standup kongen. Alle klarer ikke alt uansett hvor mye vi blir hjernevasket av sjarlataner til å tro på det.

Er det katastrofe at en ikke fikse alt? Absolutt ikke. Det gjelder å finne en form for balanse. Ikke tro på alle sjarlataner som mener de kjenner veien til nirvana bare du gjør det de sier. (Det følger gjerne med en bankgiro på vei til nirvana også, ) Aksepter at livet består av både glede, smerte, skuffelser, svik, katastrofer, overraskelser. Kort og godt det meste. Det kalles LIVET, LEV DET!

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar