Kan ateister nyte åndelighet?

Ja, det kan vi så avgjort. Et artikkel i Fritanke skrevet av bloggeren Ida Jackson fanget min nyskjerrighet.: Ateister kan nyte åndelighet.
Jeg har fått slengt etter meg mange ganger at; - ”aha du er ateist, ja da vet jo ikke du hva åndelighet er” . Det er en svært så snever oppfattelse når en bastant proklamerer en ferdigdefinert ”One size fits all åndelighet” som skal passe oss alle, dog med litt ulik drakt. Det blir som regel heftige diskusjoner av sånt kan skjønne. Syns Ida Jackson artikkel belyser at ateister også kan ha åndelige opplevelser, samt at vi selvfølgelig kan ”forsyne oss skamløst” av blant annet den kristne kulturarven vi har.  Utdrag av hennes artikkel under, samt link til hele artikkel på fritanke.no (artikkelen er borte dessverre)

Ateister kan nyte åndelighet

Jeg tror ateister kan ha «religiøse opplevelser». Dvs: jeg tror at de følelsene som religiøse får under et ritual eller en bønn er tilgjengelig for alle i ulike settinger. Som en eks-troende vet jeg at det finnes masse «Ohh» og «Aaah» for meg i det å synge i kor og i å tenne stearinlys. Jeg kan nyte de «religiøse» følelsene uten å tro disse følelsenes tilstedeværelse betyr at Gud finnes. Gåsehud, ekstase, trygghet og en følelse av mening er svært menneskelige følelser, selv om mange opplever at de trigges av religiøse ritualer. Alle påknappene mine ligger i kristendommen, og det medfører dermed en naturlig fetisjering av «Påskemorgen slukker sorgen». Jeg får masse positivt ut av salmen selv om innholdet nå er like meningsløst for meg som «På låven sitter nissen»…….

Samtidig er ikke følelsene som gir religiøse mennesker sterke, positive opplevelser forbeholdt mennesker som bruker dem som personlige gudsbevis. Ateister og religiøse har de samme kroppene og de samme hormonene, og samme mulighet til å føle andakt og ekstase. Noe av det beste med å være religiøs var å ha tilgang på disse godfølelsene i hverdagen, og jeg ser ikke hvorfor jeg må slutte med det bare fordi jeg kastet ut Gud for noen år siden.

Det betyr at jeg forsyner meg skamløst av kristen kulturarv, går i kirken når jeg føler for det og synger «halleluja» selv om ordet er like meningsfylt for meg som «tiddelibom». Den delen av hjernen som produserer de emosjonelle godsakene er ikke den smarteste og reagerer på stimuli den har kjent siden barndommen, selv om rasjonelle Ida ikke tror på det lenger. Og ja, jeg skjønner at kristen kulturarv er turn-off for mange, særlig i Human-Etisk forbund. Men det er her parallellen til det seksuelle blir nyttig: En «åndelighet» for ateister består i å finne de tingene som gir godfølelsene de religiøse leter etter, og det kan være hva som helst, så lenge det tenner. Les resten av artikkel her.

Ja, faktisk så er selv en tur ut i naturen (selv om det skjer alt for sjelden om dagen) noe som kan vekke de gode følelsene i meg. Så åndelighet kan være så mangt. Jeg diskuterer ulike arenaer og de gangene jeg flagger at jeg er ateist, er som en del troende (i flere valører) som går i vranglås. ”Du som tror på ateismen er du klar over hvor mye faenskap den har skapt?” er argumenter jeg noen gabger møter. Da får jeg si som Fleksnes; Deeeeeiiiiiiiiiååååå! Så for å rydde litt i kommoden av begreper så kan en trygt si at ateisme er det motsatte av teisme, og innebærer at man ikke tror på noen gud. De er faktisk lett å holde fra hverandre kort og godt ved at teisme betyr gudstro, og forstavelsen a foran ordet betyr uten gudsto. A-teisme betyr altså uten gudstro. Ateismen er derfor ikke en tro, det er kort og godt et standpunkt, det sier bare hva man ikke tror, det er et standpunkt og ikke mer mystisk en det. Ateismen er ikke en ideologi eller livsfilosofi i seg selv. Dette må stort sett forklares til det kjedsommerlige i mange sammenhenger.

Det vi snakker om er hva det er som får frem godfølelsene i oss. For meg kan det være å tenne lys i kirken (uten at jeg trenger å legge inn en visshet om at det er en Gud eller Jesus i rommet), eller når jeg en sjelden gang får rotet meg ut i naturen, så føler jeg er i et med nettopp den. Det er her min kropp stammer fra. Det gir en dypere mening for meg.  En gang skal min kropp igjen atter vende tilbake til naturen, en slags resirkulering. Det gir meg en en god følelse. Musikk er noe av det vakreste vi menneesker kan lage og ikke minst nyte, det får frem helt spesielle føleslser når du høre musikk som man er glad i, kall det åndelighet hvis det funker. Jeg har avvist gudstroen på et etisk og filosofiske grunnlag.  Så en annen misforståelse. Ateister er humanetikere og har et materialistisk verdenssyn. Det er nok ikke helt riktig, for humanetikken forutsetter en viss type moral som ikke alle ateister deler.

Hva er åndelighet? Det er det nok mange svar på det. Tror det handler mye om å finne den gode følelsen som Ida i sitt innlegg snakker om. Åndelighet er har ikke ikke et fasitsvar på at One size fits all”. Åndelighet kan ha svært mange betydninger for den enkelte. Hvorfor skal ikke jeg kunne forsyne meg grovt av ulike ”åndeligheter” så lenge dette skapet den gode følelsen, selv om jeg ikke legger den samme betydningen i innholdet som andre gjør?

 

Oppdatert 13.03.2015 – Linken til Ida Jacksons artikkel inne på Fritanke er borte

Kilder:
Fritanke.no: Ateister kan nyte åndelighet
Store norske leksikon: SNL.no
Wikipedia: wikipedia.org

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar