Eurokrisen for Dummies

Hva handler reelt sett den økonomiske krisen i EU seg om? Gjeld og frykt. Frykt for at forfalt gjeld ikke kan betjenes fører til høyere rente, som igjen fører til enda større frykt for at land ikke kan betjene gjeld, som igjen fører til… Ja, de fleste ser tegningen. Hegnars artikkel: Gjeldskrisen for dummies kan anbefales.

Jeg tok også opp noe av problemene i: Be dei heimat gå…så skal dei euro få… Å snekre sammen en valuta og tro at “one size fits all” når utgangspunktet var så skjevt allerede fra starten av, gjør at en blir ekstrem sårbar når dårlige økonomiske tider slår inn. Når finanskrisen slo inn over store deler av Europa i 2007-08, så klarte Tyskland seg rimelig bra og ble forskånet fra den store eiendomsfloppen som skylte innover de andre landene. Tyskland har siden begynnelsen av 2000 tallet hatt en formidabel vekst i sine eksportinntekter, blant annet til Kina som seilte opp som en økonomisk stormakt.

Kina trengte råvarer og maskiner og tekologi, noe Tyskland mer en gjerne kunne levere. For andre land sør for Tyskland så ble dette en trussel. Kina ble en farlig konkurrent med sin billige masseproduksjon. På den måten ble et tyngdepunkt forskjøvet. Billige tekstiler og andre produkter som var rimelig å produsere i Syd-Europa tidligere flommet inn fra Kina, produsert enda billigere. Dette har ikke EU tatt innover seg i sine analyser etter mitt syn.

EU-toget peser videre mot noe de nå ser ut til å kalle en budsjettunion. Her har Storbritannia valgt å si nei til traktatsendringer og står nå tilbake og blir på mange måter parkert på sidelinjen. Storbritannia valgte å beskytte finansbyen City of London fra nye finansreguleringer som ville vært resultatet.

I Eu har det nå vært 17 krisemøter de siste 2 år, men nå har de i alle fall klart å fatte et prinsipp vedtak om et tettere budsjett samarbeid. Detaljene rundt samarbeidet er ikke klare før neste år, sannsynligvis til sommeren 2012. Det vi snakket om er en form for ”budsjettkompakt” som skal sørge for at EU ikke kommer i en situasjon hvor det enkelte land kan bygge seg opp stor gjeld for å finansiere store underskudd i sine statsbudsjett. Det vil bli streng kontroll med de land som går med i denne avtalen. Riset bak speilet er at land som ikke overhoder reglene får bot (”og prikker i statsbudsjettet”?) hvis underskuddet blir større enn 0,5%.av bruttonasjonalproduktet.

Jeg tror ikke dette blir noen enkel skuring for EU uansett. EU kommer til å hangle videre med nye møter. Det løser heller ikke problemene til de land som må refinansiere sin statsgjeld de neste måneder. Nå er det sparing og brutale kutt som gjelder. De fleste venter på at den Europeiske sentralbanken skal kjøpe opp det meste av gjelden.

1. og 2. kvartal 2012 skal Italia refinansiere en god del av sin statsgjeld. Det kan bli spennende hva markedet da setter som rente. Denne krisen er langt fra over. EU er en treg maskin hva gjelder å fatte besltinger. Her må det komme kraftige (utsikter til løsning) signaler som gjør at markedet kan bli såpass beroliget at rentenivået blir til å leve med.

En kreativ måte å forklare Eurokrisen på

Michael Cembalest hos den amerikanske banken J. P. Morgan har vært lekt med lego for å illustrere gjeldskrisen i Europa. Sjekk ut Formel 1-føreren og tyrefekteren som skal illustrere Italia og Spania. Under tegningen er det en forklaring som jeg syns illustrerer krisen på en god måte.

ey of the market1

ey of the market2Kilde: Reuters.com

Then and Now: The European Debt Crisis

Mint-European-debt-crisis
via columnfivemedia.com


Sjekk også ut: http://forexnewsnow.com/infographic-the-eu-debt-crisis-in-charts

Eurosonens sammenvevde økonomi.  - (Trykk på bildet for større versjon)

meld Down

Kilde: Infographicsinsights

Europas Gjeld

Denne oversikten viser hvor mye bankene har lånt ut til Portugal, Irland, Italia, Hellas og Spania ( de såkalte PIIGS – landene). Europa er fortsatt i en dyp krise og viser hvor mye som reelt sett på tilbakebetales i en dyp krise, og dette viser hvor mye må tilbakebetales. Hva er sjansen for at det skjer?

Kilde: http://visual.ly/european-super-highway-debtEn verden i gjeld. De største landenes gjeld.

Kilde: http://visual.ly/global-financial-crisis-world-debt

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar