Radikalisering blant konspiranoikere?

Ben fulford- Final WarningRadikaliseres enkelte konspirasjonsmiljøer slik at det er fare for voldshandlinger? En rekke uttalelser og debattinnlegg kan tyde på dette.

Av John Færseth

 
 

Fra nyåndelighet til kuppoppfordring
David Wilcock, blant annet kjent fra TV-serien Ancient Aliens og for sine ideer om 2012 som året for en åndelig oppvåkning, er en av flere skikkelser i grenselandet mellom nyåndelighet og konspiranoia som de siste månedene har tatt en mer og mer radikal dreining. I intervjuer med nettstedet Project Camelot[1] som for tiden sirkulerer på nettet snakker han om en kommende rettssak mot den amerikanske sentralbanken Federal Reserve – en gjenganger i konspirasjonslitteraturen – sammen med FN, Vatikanet og Illuminati, som skal bringe disse over ende en gang for alle. Ikke overraskende trekker Wilcock frem den jødiske Rothschildfamilien som roten til alt ondt: De stod bak det britiske imperiet, og organiserte plyndringen av de enorme gullreservene som nå kreves tilbake.

Wilcock er ikke snauere enn at han også nevner behovet for å ”kvitte seg med” personene som står bak dagens økonomiske og politiske situasjon, selv om han understreker at dette ikke ”nødvendigvis” betyr å ta livet av dem[2]. Her er han i stor grad på linje med en annen kjent konspirasjonsteoretiker, Benjamin Fulford, som de siste fem-seks månedene har truet Angela Merkel, Nicholas Sarkoszy og David Cameron med et nært forestående oppgjør om de ikke straks overgir seg og legger kortene på bordet[3]. I en annen nylig blogpost[4] oppfordrer Wilcock for øvrig den amerikanske hæren til å gjøre statskupp, avsette den korrupte Obama-administrasjonen og gjenopprette friheten i USA.

Både Wilcock og Fulford anser seg nå som mer eller mindre i krig med ”makteliten”, selv om de altså ikke har noe personlig ønske om å skade disse. Og begge hevder å ha blitt utsatt for henholdsvis drapstrusler og kidnappinger den siste måneden, samtidig som de gang på gang understreker at de har folk rundt dem som kommer til å ta affære dersom noe skjer dem.

Grunn til uro
Merkel, Sarkoszy og Cameron kan høyst sannsynlig sove trygt det kommende året til tross for Wilcocks og Fulfords trusler. Og det er sannsynligvis heller ikke særlig grunn til å frykte at US Army skal følge Wilcocks oppfordring og avsette Obama. Likevel er det flere ting som er svært foruligende med disse videoene, som også spres av norske konspirasjonsteoretikere. Mens konspirasjonsteoretikere kan fremstå som ufarlige kuriositeter, tar de i siste instans utgangspunkt i et verdensbilde der myndigheter og andre ”makteliter” fremstår som tilnærmet demoniske fiender ”i krig med planeten Jorden” for å sitere Wilcock, som i beste fall er ute etter å slavebinde eller utplyndre folket og i verste fall har planer om å utrydde det meste av menneskeheten. Det er også grunn til å minne om at nettet har gjort det mulig for slike teorier å spre seg på en helt annen måte enn tidligere.

En ny tidsånd
Også i Zeitgeistbevegelsen, som kombinerer konspirasjonsteorier med futuristiske drømmer om et teknologisk slaraffenland, er det tegn på en slik radikalisering. Mens bevegelsen som sådan fremstår som ikkevoldelig, har det i løpet av 2011 blitt publisert en rekke innlegg på bevegelsens nettfora – enkelte av dem skrevet av fremtredende medlemmer – som har drøftet verdien av å eliminere elitepersoner hvis blotte eksistens ”setter langt flere menneskeliv i fare”[5]. Zeitgeistbevegelsen har forøvrig en egen avdeling i Norge.

Fare for inspirasjon
Det er ingen grunn til å le vekk Wilcock og Fulfords uttalelser, for ikke å si truslene fremsatt hos Zeitgeistbevegelsen. En rekke større terrorhandlinger de siste 15-20 årene, inkludert massakren på Utøya 22.7 i år, har blitt begått av personer forlest på konspirasjonsteorier. Fordi konspirasjons- og nyåndelige miljøer i stor grad overlapper hverandre, er 2012 et år mange venter seg mye av – mange mener nemlig at verdens undergang er forutsatt neste år. Slike uttalelser, som altså slett ikke er unike i dagens konspirasjonslandskap, kan dermed alt for lett fremstå som noe i nærheten av oppfordringer til ”ensomme galninger” om å ta saken i egne hender når UFO’ene ikke lander, når hverken retts- eller militærvesen griper inn mot ”maktelitene” eller når disipler oppfatter ”guruene” som truet.

[1] http://www.projectcamelotportal.com/

[2] http://www.youtube.com/watch?v=AFUglK6HLJ0&feature=share

[3] http://www.youtube.com/watch?v=pc32g_wdzxA

[4] http://www.youtube.com/watch?v=H1XzKsrc4ag

[5] http://muertos.blog.com/2011/08/17/distburbing-words-the-zeitgeist-movements-violent-undercurrents/

 

NB! John Færseth har gitt Tøvsugeren tillatelse til å gjengi artikkelen i sin helhet fra nettstedet: vepsen.org


Om artikkelforfatter:
John Færseth er medieviter, journalist, hobbyhistoriker og snart aktuell med boken KonspiraNorge.


Noen relaterte artikler:

Vepsen.no - Galtung leker med ilden

Dagbladet.no - Konspiranoia etter 22. juli (kronikk)

Fritanke.no - Engler i dårlig selskap

Humanist.no - Mellom Chemtrails og bakkemannskap

2 kommentarer:

jens sa...

Pussig å nevne Zeitgeistbevegelsen og voldelige konspirasjonsteoretikere i samme sak. Jeg har selv vært knyttet til bevegelsen siden 2008, og har ikke sett noen voldelige tendenser. Snarere tvert i mot. Det er ikke personene som skal tas, det er systemet som trenger en grundig overhaling. Personene er ikke annet enn uttrykk for den kulturen de er vokst opp i.

John Færseth sa...

Jens: Jeg er sikker på at Zeitgeistbevegelsen ikke planlegger voldshandlinger, på samme måte som jeg er temmelig sikker på at US Army ikke
vil følge Wilcocks oppfordring og at det neppe blir noe rettsoppgjør mot Illuminati eller andre med det første. Uten sammenligning forøvrig, bortsett fra at Zeitgeistfilmene også er fulle av konspirasjonsteorier. Det jeg påpeker er at denne typen
snakk kan fungere som inspirasjon for noen der ute, og at innleggene på Zeitgeistforumet viser at det finnes elementer som ikke er fremmede for
tanken.

Legg inn en kommentar