Vaksinemotstandernes uredelige argumentasjon

Denne gangen ønsker jeg å se litt nærmere på vaksinemotstandere som romsterer rundt på nettet, hvordan de argumenterer, hva slags kildegrunnlag brukes osv. Den største gruppen - Vaksineaksjonen var svært aktiv høsten 2009 i forbindelse med svineinfluensavaksinen. (Vaksineaksjonen har en egen facebookgruppe)

På generell basis har jeg ikke mye pent å si om vaksinemotstanderne som herjer på ulike fora. De baserer seg på dogmatisk irrasjonalitet, ubegrunnet frykt og en sterk mistro til helseråd fra myndighetene. De kaller seg «vaksineskeptikere», men skepsisen har ikke rot i rasjonalitet og vitenskap, men i irrasjonell skremselspropaganda og i tillegg tøvete konspirasjonstankegods.

Det er helt legitimt å være kritisk til vaksiner, men kritikken bør være tuftet på fakta og inneholde kritikk som er tuftet på realiteter. En ting som raskt ble synlig er at vaksinemotstand og ikke minst vaksinemotstanderne var/er godt plantet i konspirasjonslandskapet. De lagde mye støy i forbindelse med svineinfluensaen i 2009 og den påfølgende vaksineringen.
Wakefield
Bilde: Takk for hjelpen antivaks

Vi spoler litt tilbake

Hvor fikk vaksinemotstanderne argumentene sine i fra i 2009 vedrørende svineinfluensaen. Jo, i all hovedsak fra en tidligere journalist ved navn Jane Bürgermeister. Hun kom med påstander om at WHO og legemiddelfirmaet Baxter International sto bak en stor konspirasjon med koblinger til både børsnoterte selskaper og FN. Hensikten skulle være å utføre massemord i USA, Storbritannia og en rekke andre land for å vinne verdensherredømme og kontrollere menneskene. I tillegg mente Bürgermeister at målet var å skape kollaps i økonomien samt etablere en verdensregjering under FN styre. Hun påsto også at et Østerisk laboratorium hadde forurenset vanlig sesonginfluensavirus med fugleinfluensavirus. Like etterpå brøt svineinfluensaen ut i Mexico. Hun hadde en periode et eget nettsted The Flu Case, som nå er nedlagt. Jane Bürgermeister kokte en real konspirasjonssuppe som raskt ble adoptert av konspirasjonsmiljøer, så også her hjemme.

En annen myte er at det var utviklet en «nanochip» av CIA med muligheter for å overvåke og manipulere tankene på folk via vaksiner, så også svineinfluensavaksinen. David Icke føyer seg inn i rekken over konspirasjonstullinger som sprer dette tøvet. Her hjemme ble dette adoptert med søkke og snøre av konspirasjonsmiljøene. En av frontfigurene i Vaksineaksjonen fra 2009 var Ingunn Røiseland. Hun tok dette for god fisk, ja faktisk så mye fisk at hun burde hatt egen fiskekvote.
Røyseland på om vakiner
En annen figur vaksinemotstanderne trakk frem under vaksineaksjonen i 2009 var Russel Blaylock, (som også selger ulike alternativ preparater). For ikke å snakke om kvakksalveren Robert Young.
For å toppe galskapskaken så gikk det gjetord i konspirasjonskretser om at tidligere president i Polen Lech Kaczynski, hans kone og en del av landets lederskap mistet livet i en flystyrt i Smolensk/Russland april 2010, hvor flystyrten var arrangert av legemiddelindustrien fordi myndighetene ikke ville vaksinere sin egen befolkning.  At legemiddelindustrien er så mektige at de tar livet av myndighetspersoner som ikke kjøper vaksiner er påstander som ikke henger på greip. Her hjemme klarte konspirasjonskokosnøttfabrikken Nyhetsspeilet å produsere den slags tøv.
skjermbilde-2013-10-02-kl-17-40-21-rc3b8iseland
Ingunn Røiseland ser ut til å støtte denne galskapen.

Noen oppslag fra 2009:
Vaksineaksjon.no - Vaksineinformasjon for den bevisste
Opprettet av Kjetil Dreyer laget en del støy høsten 2009 og fikk en del medieoppslag. I de kretser virker det som all oppmerksomhet er god oppmerksomhet, men er det nå egentlig det?
Som Are Slettan treffende tok opp november 2009 om vaksinemotstanderne.
«Disse har den siste tiden blitt veldig opptatt av konspirasjonen de aner bak svineinfluensaepidemien og den tilhørende vaksineringen.
Det spesielle denne gangen er at de faktisk har tenkt å mobilisere på åpen gate. Organisasjonen Vaksineaksjon.no arrangerer fakkeltog i flere byer i ettermiddag.
En fargerik forsamling blir det nok. Ingunn Røiseland, som har frontet antivaksinebevegelsen i debattprogrammer på TV, tror CIA bruker vaksiner til å spre nanobrikker som gjør at du kan overvåkes og tankemanipuleres.
Kontaktperson for fakkeltoget i Oslo er Kjetil Dreyer, som i det minste har en rasjonell grunn til å drive kampanje mot influensavaksinen. Han selger nemlig et alternativ, vidundermiddelet Silver Light, som ikke bare hjelper mot svineinfluensa, men også mot kreft og HIV, blant annet. Mange av initiativtagerne skriver på nettstedet Nyhetsspeilet. Her står det mye om vaksinekonspirasjonen, for eksempel at Folkehelseinstituttet har planlagt pandemien. En av ekspertene Nyhetsspeilet bruker er den finske eks-legen Rauni-Leena Luukanen-Kilde, som tidligere har avslørt at overvåkerne stadig kommer inn i huset hennes og flytter på gulvtepper og møbler»
Dette er Folkeaksjonen mot svinevaksine
Grotesk virkelighetsfordreining
Initiativtaker for Vaksineaksjonen tilbyr egen «sølvvaksine»
Beskylder Folkehelseinstituttet for korrupsjon
Tror verken på vaksiner eller terrorangrepene
Hun mener vaksinen er en konspirasjon
Bare sprøyt
Skrullinger i fakkeltog
Fire fantasifulle vaksinerykter

Det hører med til historien at en gruppe som kalte seg Vaksineopplyste Foreldre var en gruppe som var aktive frem til Vaksineaksjon startet i 2009. Foreningen Vaksineopplyste Foreldre har i Norge vært motstander av vaksiner til barn tidligere og rettet krass kritikk mot norske helsemyndigheter, fagfolk og politikere for manglende informasjon om farene ved MMR-vaksinen m.m. Link til artikkel
For øvrig er navnet som Vaksineopplyste Foreldre brukte (VOF) «overtatt» av helsemagasinet Vitenskap & fornuft - VOF. Dette magasinet har en høy stjerne i det alternative miljøet.  Magasinet jobber ikke etter Vær Varsom-plakaten. Det er stort sett et magasin hvor pseudovitenskapen har gode kår.

Vaksineopplyste Foreldre var mer dedikert vaksinekritikk. Det var først når konspirasjonsmiljøet via Vaksinasjonen tok sats vdr svineinfluensaen høsten 2009 at konspirasjonsgalskapen rundt vaksinemotstand skjøt fart, Konspirasjonsskrullinger vevde galskap og paranoia rundt svineinfluensaen og vaksinen.

Truende oppførsel og ubehageligheter
Vaksinemotstanderne hører definitivt hjemme i konspirasjonslandskapet. I januar 2012 kom det en rapport fra Oslo Politiet i januar 2012 i år som er interessant lesing. 
De sier blant annet:
”Konspirasjonsteoretikerne deles i to hovedgrupper hvor den ene hevder at samfunnet egentlig styres av en skjult elite, mens den andre er opptatt av antivaksinekampanjer og myndighetenes bevisste forgiftning av befolkningen.
– Konspirasjonsteoretikere har vært aktive i mange år, men har hatt en merkbart økt rekruttering de siste to årene, skriver analytikerne ved Strategisk stab i Oslo politidistrikt.

Årsaken til at politiets analytikere tar denne gruppen med i sin risikovurdering, er at aktivister fra disse miljøene i økende grad tar direkte kontakt med myndighetspersoner, gjerne under dekke av å være journalister. – De fleste av disse møtene har vært direkte ubehagelige for myndighetspersonene”, står det i
Selve rapportene fra Oslo Politiet.
For øvrig kan vi lese at PST fange opp flere truende personer med psykiske lidelser. I følge Vårt Land.
«PST har derfor innledet et samarbeid med Kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri i Helse Øst og Sør (KPS). Formålet å jobbe sammen for å forhindre og avdekke trusler mot myndighetspersoner»
Det er synd at dette er nødvendig, men når en ser hva en del er kapabel til er det lurt å holde et lite øye med personer som i verstefall kan utgjøre en trussel. TV2 har også en artikkel om saken. Det er en kjensgjerning at etter 22. juli i fjor har vært en økende tendens at myndighetspersoner blir kontaktet av mennesker som har et noe ambivalent forhold til virkeligheten, og som kan oppføre seg truende. 

Høsten 2009 og utover i 2010 var støyen mellom vaksinemotstandere og de som var for vaksinering høylytt. De verste overtrampene sto vaksinemotstanderne for. Vaksinemotstanderne ble i sin argumentasjon personlige, svært personlige. Jeg har sett en del utklipp hvor vaksinemotstanderne drev ren sjikane av motdebattanter. Noen fikk sine profilbilder manipulert, ikledd naziuniformer, det ble opprettet falske profiler som hadde nesten samme profilnavn som kritikerne av vaksinemotstanderne hadde, og de ble lagt inn i «falske diskusjoner» samt svært ufine kommentarer i den hensikt å diskreditere en hver som gikk i rette med vaksinemotstandere. Det var et selsomt syn. Vi ser at personfokuset fortsatt er tilstede, noe jeg kommer tilbake til.

Hvor mange vaksinemotstandsgrupper finnes?

Det finnes flere antivaksinegrupper. Ikke alle er aktive, men det er liv i noen av gruppene. Har kommet over noen få grupper, hovedsakelig på Facebook. (Jeg omtaler kun gruppene som er aktive på facebook i denne sammenhengen). Det finnes muligens flere. Den eneste gruppen jeg har funnet som driver med redelig opplysningsarbeid er Mer info om HPV-vaksine til døtrene våre! Gruppen er liten, men har mye god og relevant informasjon om HPV vaksinen som kan anbefales.

Familien Stoltenberg tjener politisk&økonomisk på Vaksineringsbløffen
Vaksineopplyste mennesker
Svineinfluensa - Bivirkninger av vaksine mot Influensa A(H1N1)
Vaksiner - tør du ta sjansen?
Kilden Nyheter (Tidligere Lyskilden)
Vaksineaksjon.no - Vaksineinformasjon for den bevisste (Nå lukket for innsyn)
Dødelige Bivirkninger - Bekjennelser fra en legemiddeldirektør

Det som kjennetegner gruppene jeg har satt opp i tabellen er at det stort sett er det samme persongalleriet av vaksinemotstandere som går igjen i de fleste gruppene. Det er en gruppe på ca 20 til 50 personer som er en slags kjerne i sin kamp mot vaksiner. De flakser stort sett mellom ulike antivaksinegrupper og strør om seg med propaganda fra utenlandske vaksinemotstandsgrupper og konspirasjonsklovnesider.

Vaksineaksjonens støttespillere 
Den største gruppen er Vaksineaksjon.no - Vaksineinformasjon for den bevisste (omtalt som Vaksineaksjonen). Opprettet og drives av Kjetil Dreyer. De har tilsynelatende mange medlemmer, men det er ingen grunn til å la seg lure. Det er en håndfull vaksinemotstandere og konspirasjonsklovner som frekventer flere grupper, som holder liv i vaksineaksjonen med sin skremselspropaganda. Det er ikke en eneste kritisk røst der inne, de blir lempet ut. På den måten kan de sitte dag ut og dag inn å spre tant og fjas om vaksiner. (gruppen har nå endret status til hemmelig)
Som jeg nevnte tidligere så er det tette bånd mellom mer tradisjonelle konspirasjoner og vaksinemotstand og det alternative.

Blant støttespillerne finner vi:
Folk For Frihet: Nettsted som advarer mot et «tyrannisk og diktatorisk overvåkingssamfunn, som Norge da er… i følge disse folkene». (Lagt ned)
NetworkMarketing: Norges største nettsidet for nettverksmarkedsføring Drevet av Kjetil Dreyer (MLM).
Fritt helsevalg: Forbrukerorganisasjon for alternativ medisin. Er en autoritet i alternativlandskapet.
Nyhetsspeilet: En real nutcaseside hvor det er flere tonn med konspirasjonstull, antivaksine, ufo stoff osv…
 
Hvilket kildegrunnlag bruker vaksinemotstanderne? 
Her har vi litt av problemet, valg av kilder. Dessverre så leser de sjelden nøye hva de linker til her. De røsker ut løsrevne sitater og plukker ut og presenterer dette som banebrytende opplysninger for å støtte egne vaklende argumenter.

Kildegrunnlaget vaksinemotstanderne lener seg på er mangslungent, men svært ensidig.
Kilder som vactruht og NaturalNews samt bloggen - the refusers og wnytruthers samt sanevax er mye brukt. Felles for disse er en rekke feilaktige myter om vaksiner, iblandet konspirasjoner og tøv . For ikke å snakke om mercola, et sted hvor vanvittige helseråd og antivaksineråd er gjennomgangsmelodien.  I tillegg er occupycorporatism brukt for å legitimere ulike påstander. Siden inneholder konspirasjonsvås opp og i mente.  Det linkes også påfallende ofte til whale.to, en side med et sammensurium av pseudovitenskap, antisemittisme, holocaustbenektelse, vaksinemotstand eltet i en salig blanding. Når de blir konfrontert med sine kildevalg, så er omkvedet at de linker bare til de «snille delene av kildene». Eller linkes det ofte til andre bloggere med det samme fundamentalistiske synet på vaksiner. Jo mer ekstreme steder de kan linke til, jo bedre kan det virke som. Å linke til tullete konspirasjonssider som liamscheff, PrisonPlanet, Rumor Mill News o.l. gruslegger et hvert håp om en fornuftig diskusjon med persongalleriet i dette miljøet.

Et av de mest brukte mantra er autismekortet. Vaksiner fører til autisme. Ut fra det vi vet i dag er det ikke påvist noen link mellom vaksiner og autisme. Vaksinemotstandere tviholder på hypotesene til Andrew Wakefield, som påsto at kombinasjonsvaksinen mot meslinger, kusma og røde hunder svekket immunsystemet og skadet indre organer. Han mente magetrøbbel kunne føre til autisme. Poenget var at Wakefield fikk penger fra en rettshjelpsorganisasjon for å undersøke sammenhengen mellom vaksinen og autisme. De hadde planer om å saksøke vaksineprodusenter. Lancet, som er svært anerkjent, trakk formelt artikkelen tilbake for noen år siden med henvisning til flere konkrete feil. Dette overser vaksinemotstanderne glatt. De kjører på med skremselspropaganda.
I tillegg har vaksinemotstanderne her hjemme opprettet en blogg, drevet at Sykepleier Ragnhild Marie Madsen, hvor de forøker å renvaske Andrew Wakefield. Kildevalget her er mercola, Mike Adams og Alex Jones.
Jeg kan knapt forestille meg den smerten og dilemma det må være for foreldre med utviklingshemmede barn og få servert at «det var deres feil at barna ble slik». På konspirasjonsstedet Age Of Autism diskuteres årsakene til autisme flittig. Det er rene galehuset der inne i enkelte diskusjoner.

Youtube er en populær kilde som brukes av vaksinemotstandere og konspirasjonsmiljøene. Å bruke Youtube som den eneste kilden for en påstand eller sak er høyst betenkelig. Hva gjelder videoer så kan hvem som helst poste hva som helst der. Det finnes naturlig nok en del bra, men det ligger også uhorvelige mengder med videoer på Youtube som er produsert nettopp for å vise at «noe som ikke finnes, finnes». Filmer kan kryssklippes i vilden sky, tilsett skummel musikk, vipps så kan hvem som helst påstå at «jorden er flat» uten problemer. Kommentarspaltene under videoene er ofte en søppeldynge av tant og tøv.
 
Hver enkelt Youtube video kan og bør vurderes grundig, i likhet med alt annet vi kommer over i livet. Stikkordet her er kildekritikk. De kildene som støtter opp om allerede sementerte standpunkter, er kilder som blir troverdige i egne øyne. Et annet fenomen er at vaksinemotstandere/konspirasjonsmiljøer linker utelukkende til hverandres sider i et forsøk på å fremstå som etterrettelige og skikkelige.

Poenget er hvordan man korrigerer sine egne oppfatninger. Kildekritikk er essensielt her. Det finnes enkeltstudier og grupper som understøtter nær sagt enhver tenkelig påstand her i verden. Hvordan skille skitt fra kanel? Vi må se på totalbildet, hva viser data og forskingsrapporter til sammen? Innen vaksiner er det ingen tvil om at det redder liv, og er en av årsakene til at vi nå er over 7 milliarder mennesker på jorden.

Personfokus 
Apropos personfokus. En del vaksinemotstandere nøler ikke med å drive personhets mot personer de legger for hat. En av de som har fått merke dette er bloggeren Gunnar Tjomlid. Bloggen hans unfiltered perception er godt besøkt, og han har skrevet en rekke blogginnlegg hvor han imøtegår påstandene fra vaksinemotstanderne på grundig vis. Han har tatt for seg temaet vaksiner gjennom en serie med blogginnlegg. Det sprer beskyldinger om hans inntektsforhold og ikke minst beskyldinger om at han støtter pedofili, basert på at han har skrevet en rekke bloggposter om temaet. Tjomlid har svart på beskyldningene i egen blogg på grundig vis. Det er et mønster i hvordan vaksinemotstandere diskuterer og resonerer. De er opptatt av person når de skjønner at vitenskapen ikke støtter deres argumenter. Det er helt klart personligheter i dette miljøet som ikke akkurat er opptatt av normal oppførsel når de vandrer rundt på nettet, noe en skal være litt obs på. Vaksinemotstandere har heller ingen skrupler med å raide andre grupper/sider inne på facebook. Leger uten grenser har fått merke dette tidlgere. Folkehelseinstituttet har også besøk fra tid til annen av vaksinemotstanderne. Noe du kan se her og her

Kjetil Dreyer som leder vaksineaksjonen har vært inne på Facebookprofilen til blant annet Fremskrittspartiets Per Arne Olsen og lagt igjen dårlig skjulte trusler og forslag om at han gjerne stiller i en uavhengig kommisjon for å granske Folkehelseinstituttets håndtering av svineinfluensaen, og den påfølgende vaksineringen. I samme åndedrag antyder han korrupsjon. Du kan lese mer om det her.

Det ikke uten grunn at jeg trakk frem Politiets situasjonsrapport, som også omhandler konspirasjonsteoretikere som tar kontakt med myndighetspersoner og opptrer ubehagelig.

Persongalleriet 

Kildene de bruker er i all hovedsak andre konspirasjonsnettsteder. De mest sofistikerte av de jeg omtaler, linker til enkeltundersøkelser som det finnes mange av, men som viser seg ikke å holde mål når man sjekker de mer nøye. I tillegg viiser det seg at mange av unndersøkelsene det linkes til ikke faktisk sier det motsatte av hva de hevder, de vet at det skjeleden blir lest av andre antivaksere. Det spekuleres i at mange innad i i miljøet ikke leser eller sjekker kildene som oppgi. Det er på tide å vise frem noe av hva de serverer. De klippene jeg viser er bare toppen av isfjellet.

Noen personer blir presentert grundigere en andre. Det er helt sikkert flere jeg burde tatt med i omtalen, men jeg velger i denne omgang å ta for meg noen av de sentrale personene i dette landskapet. (Legg merke til kildene de bruker). De fleste skjermdump under ulike personer er sakset fra Vaksineaksjonens facebookside og noen er fra konspirasjonssiden Lyskilden (kaller seg nå Kilden Nyheter – Uavhengig presse), Folkehelseinstituttet og ellers fra andre åpne profiler og sider/grupper. En viktig grunn for å legge ut skjermdumper er å vise hvor hva slags kilder de bruker, som jeg omtalte lenger oppe. Kort og godt vise hva slags tankegods vaksinemotstanderne bringer til torgs.  Utklippene er i fra tidsrommet Januar til Mai 2012.
anivaksere-vaksineaksjonen4 
Kjetil Dreyer.
Leder av vaksineaksjonen. I tillegg driver Dreyer nettbutikken AltShop.no som pusher en rekke alternative preparater. I tillegg driver han NetworkMarketing.no. Var særlig aktiv i 2009, noe du kan lese om her. Sto bak anmeldelse av Folkehelseinstituttet til politiet. I tillegg står han bak beskyldinger om at Folkehelseinstituttet var korrupte. Dreyer har alt å tjene å promotere egne preparater og hans artikkel fra Konspirasjonsmøkka blekka nyhetsspeilet Naturens eget antibiotikum er en svovelpredikant verdig. Står også bak:Dødelige bivirkninger – Bekjennelser fra en legemiddeldirektør:

Dreyer er hva vi kan kalle godt plantet i konspirasjonslandskapet. Han tror på Chemtrails og er overbevist om at musikere er et redskap for Illuminati hvor de kan spre skjulte budskap osv. For meg er det en gåte at han er et forbilde for vaksinemotstanderne.
Når noen kommer susende med en vidunderkur er hallelujastemningen så høy i denne delen av miljøet. Det er mye penger i vrøvl.
dreyer lyver igjen
Direkte feiltolking av en artikkel. Pinlig, men ikke uventet. Plukket fra hverandre her 
Dreyer-Mercola-link-fra Vaksineaksjonen-
Kilden er Mercola. Som jeg omtale tidligere.
dreyer i konpiland-haarp
Konspirasjoner er sunt året rundt. Jada, det var dette med HAARP
Dreyer-mai-konspi2
Akkurat. Dette har vi hørt mange ganger. De store stygge farmasøytiske selskapene som selvfølgelig kan kurere alt, men vil ikke dele dette med oss… Igjen: Konspirasjoner er sunt året rundt…

dreyer-konspi
Igjen…Konspirasjoner er sunt året rundt… Jøye meg for noe vås
Be prepared to- Dreyer fornekter HIV
19.05.2012 Dette er ille. Filmen er sponset av en ren HIV/AIDS-benektergruppe. Den er ikke på ingen måte noen uavhengig dokumentar. Flere av de som i filmen er med som eksempel på at man kan leve godt uten HIV-medisin, er nå døde av AIDS. Talsmann for vaksineaksjojnen er HIV Aids fornekter. Enda en spiker i kiksten til hvorfor man ikke må lytte til disse folkene. Filmen Dreyer viser til er et makkverk som er plukket i fra hverandre her

Ingunn Røiseland (kaller seg nå Sigurdsdatter, eller Mi Na på Facebook)) 
Røiseland var sentral under vaksineaksjonen i 2009 sammen med Gaarder, Dreyer og Hanssen. Er godt sauset inn i konspirasjonsmiljøene og i det alternative landskapet. Hun har en artikkel fra noen år tilbake hvor hun mener at CIA sprer en nanochip gjemt i vaksiner.
«Vi vet at CIA har utviklet en RFID-chip som kan implanteres under huden eller en nanochip som kan distribueres gjennom, ja - vaksiner. I tillegg til å inneholde et GPS-system som gjør at myndighetene alltid vil vite hvor du er, inneholder også en slik chip muligheten for tankemanipulasjon», skrev hun i et debattinnlegg i Telemarkavisa tidligere i høst. Kilde.
Hun har skrevet noen artikler for konspirasjonsskrulleblekka Nyhetsspeilet. Driver Engleskole i Skien. Hun nyter respekt både blant de alternative og i konspirasjonsmiljøet. Var/er en av «premissleverandørene» blant vaksinemotstanderne.
 
Rolf Erik Hanssen.

Drev tidligere som homeopat Hommelvik Naturmedisinske senter. Har gitt ut boken «Vaksinasjon». Boken hevder at det ikke finnes noe bevis for at vaksinasjon virkelig fungerer. Forfatteren stiller spørsmålstegn ved ulike vaksiners effektivitet og mulige bivirkninger, med spesielt fokus på vaksiner for barn. I Riksavisen fikk boken en bokanmeldelse i 2008 hvor den naturligvis fikk «stående applaus». Kanskje ikke så rart vi tar i betrakting at Riksavisen.no drives av mennesker med en livlig konspirativ virkelighetsoppfatning. Hanssen var en av talspersonene for Vaksineaksjon.no for noen år siden i forbindelse med svineinfluensavaksinen. Han deltok i flere debatter og var en sentral person sammen med Ingunn Røiseland og Kjetil Dreyer som driver Altshop.no.

Hanssen er kjent for å bruke særdeles bred penn i diskusjoner hvor han er langt over gjennomsnittet opptatt av selve personen han diskuterer med, noe som ikke var særlig pent å se på. Du kan lese om hans debattstil her og her. Samt her og ikke minst her. Siden nyttår har han vært mindre synlig i landskapet. Han står bak innlegg i denne bloggen. Er en av «premissleverandørene» blant vaksinemotstanderne.
hansen-rant-0103-2012.png

Hans Gaarder.

Sentral under vaksineaksjonen i 2009 sammen med Dreyer, Røiseland og Hanssen. Han er en av redaktørene inne på Nyhetsspeilet. Kaller seg i helseforsker og driver noe som kalles Institutt for helseforskning, Gaarder står bak denne morsomme (eller tragikomiske) «tabu listen» som han påstår at norske medier ikke vil skrive om. Han fikk svar på tiltale av Sven Egil Omdal her. Ellers ser det ikke ut som han er så veldig aktiv i dag på de ulike vaksinemotstandsgruppene lenger, men konsentrerer seg om Nyhetsspeilet hvor han produserer en rekke artikler om alt fra utenomjordiske vesner, chemtrails, vaksiner og hemmelige eliter av maktmennesker i dress, ja kort og godt det meste av hva et konspirativt sinn kan begjære.Er en av «premissleverandørene» blant vaksinemotstanderne.

Mona Haugan Stuve

Vaksinemotstander og drev tidligere Hulda Klinikken som er tuftet på filosofien til Hulda Regehr Clark. Hun hevdet å kunne kurere kreft, AIDS, og mange andre alvorlige sykdommer. Hulda Clark hevdet at parasitter var årsaken til kreft. Hun mente at hun kunne fjerne kreft med en fjollemaskin som ble kalt Syncrometer som kunne se om organer i kroppen hadde giftstoffer og parasitter. Hun hevdet at hun kunne zappe vekk "uhumskheter. Regelrett svindel og tøv. Det tragiske er at Hulda Regehr Clark selv døde av kreft.  
Stuve-Hulda-klinikken
konspi-april2012
Akkurat. Vaksiner er et dødelig våpen…
Mona-stuve paa-Liamsheff-konspi
Konspirasjonssiden liamscheff
Stuve-Rant om BG
Herlig er vel ikke ordet. Tragisk … er mer dekkende

Cathrine Woldstad
Pleier å ha flere Facebook profiler, men det er lett å kjenne igjen hennes noe friske ordbruk. Du kan se her (kommentar nr 70). Som Hansen bruker hun bred penn i diskusjoner. Var med på planleggingen av Vaksineaksjonen i sin tid. For øvrig var hun med i fakkeltoget mot svineinfluensa vaksinen i 2009 (også nevnt her). Kaller seg også Cathrine Gustafson på Facebook.
volstad-ant-samt annet 
Wolstads «vennlige» forespørsel om å fjerne et innlegg inne på Folkehelseinstituttets facebookside. Hva er Wolstad forbannet på. Det kan du se her. Hun harselerer over en person som innrømmer å ha psykiske problemer. Wolstad arbeider selv i helsevesenet.

Ellers har hun en del “hjertevarme” karakteristikker av de hun diskuterer med.
Anti-vaksinasjonsbevegelsens intellektuelle alibi  Skepsisbloggen
Fra Forumet til Skepsis.no – Juni 2010

Sandy Lunøe
Er aktiv på ulike antivaksinegrupper. Har også en artikkel inne på konspirasjonsblekka Nyhetsspeilet. Skriver også for anivaksgruppen Vactruth, som brukes som kilde i miljøet. Har tidligere uttalt at hun var lektor i farmasi ved Universitetet i Oslo (UiO). Noe som ikke medførte riktighet. Det stoppet ikke Lunøe fra å titulere seg som lektor i farmasi senere samme år i et kommentarfelt i bloggen spøytevarsleren. Er og har vært vaksineaksjonens «fagperson» sammen med Sykepleier Ragnhild Marie Madsen. 
sandy-mai2012
Lonoe-David Icke
loneo-gardasilrant
Sandy Lunoe-kvikksølv-påstand
Å hei hvor vi tolker i vilden sky.

Christin Bye Sørum
Aktiv antivakser innenfor Vaksineaksjon.no. Administrator på flere antivaksinegrupper. Var sentral i heiagjengen rundt Rolf Erik Hanssen under vaksineaksjonen i 2009.

Reidun Alice Flåtter Jakobsen.

Er aktiv på Vaksinasjonen og Lyskilden. Driver en Homeopatklinikk (Leuthen-Klinikken)sammen med sin mann Dr David de Clive-Lowe. Sistnevnte var i 2009 i søkelyset i forbindelse med den omstridte behandlingsmetoden B17 som finnes i aprikoskjerner. Sannheten er at det virker ikke mot kreft, og mattilsynet har advart mot dette.

vakinerant mai2012

Flotter linker selv til Case Therapy
Uff dette er ille…

(Anita)Nita Sweeney:

En sentral skikkelse på konspirasjonssiden Lyskilden som nå kaller seg Kilden Nyheter – uavhengig presse. Er mest opptatt av å holde ved like fiendebildet til Human Etisk Forbund og foreningen Skepsis. Debatterer stort sett bare inne på egen habitat, men har noen innlegg inne på vaksineaksjonen i ny og ne. Støtter ulike konspirasjoner som kan underbygge vaksinemotstandernes syn.

antivaksere-lysarbeidere.png
lyskilden14032012-Sweeney-konspi-rant-mars2012
Sweeny-uttalelse om folkets info15-02.png

sweeny - Vaksineaksjonen07032011


Ragnhild Marie Madsen: 

Var svært aktiv inne på Lyskilden høsten 2011. Slettet sin egen profil for en tid tilbake hvor en del av hennes diskusjoner da «ble borte». Et vanlig triks enkelte bruker for å kvitte seg med gamle innlegg. De lager seg en ny profil, som stort sett er lik den gamle profilen.

Er aktiv inn på vaksineaksjonen og viser ofte til denne bloggen. En blogg som i kjent stil har en rekke absurde påstander og kreative tolkninger av hvor skadelig vaksiner er.
Madsen driver selv denne bloggen. Hun viser ofte til enkeltundersøkelser som tolkes ute av kontekst og er ofte av eldre dato (8 – 12 år). Hun spekulerer i at andre antivaksere ikke leser så nøye det hun linker til, men tar det for god fisk, siden hun er en av de ledende personene i antivaksmiljøet og sykepleier er hun i stand til å pakke inn feilaktige påstander i en slags intellektuell språkdrakt.

Vaksineinformasjon2704-2012madsen-konspi
Her burde Madsen vite bedre i kraft av sin utdannelse som sykepleier. En av mytene er at alle vaksiner er laget på aborterte menneskefostre repeteres ofte i miljøet. Vel, sannheten er at røde hunder vaksinen så ble det vel fra 1961 til 1966 røde hunder vaksiner dyrket i en cellekultur basert på to aborterte fostre. Ingen av fostrene ble abortert med den hensikt å bruke deres celler til vaksineproduksjon, og cellene ble tatt fra fostrene etter at de var døde, uavhengig av abortene. Uansett henger mytene fast og brukes som skremsel mot vaksiner.

madesn leker med statistikk
Tydelig eksempel på kreativ tolkning av data vdr meslinger i hennes blogg. Hun burde og bør kjenne til sykdom og vaksinestatistikk bedre en de fleste. Dette er plukket i fra hverandre her og selve grafen som viser løgnene inkl forklaringer kan også ses her. Kildegrunnlaget hennes er i bestefall kreativt.

Heidi Hestnes:

Er en sterk kritiker av HPV vaksinen blant annet. Driver siden hpv-vaksine.info (ikke noe aktivivitet der siden 2010). Var aktiv i diskusjoner om vaksiner på flere forum. Hennes informasjonskilder om vaksiner er antivaksinasjonspropaganda. Ett eksempel http://sanevax.org/ Ellers er hun omtalt her.

Dag Fallet:

Står bak en del av innleggene på bloggen Garden Of Serendipity som er en sammenhengende klagesang om hvor forferdelig humanismen og skeptisismen er. I tillegg til den sedvanlig vaksinekritikken. Fallet og Sweeney er et radarpar inne på lyskilden hvor de bytter på å ikle seg moderatorprofilen.  

Unni Anita Iversen:

Er aktiv på vaksineaksjonen og Lyskilden. Har noen rare forestillinger om Human-Etisk Forbund‎ (HEF), eller så er det ment som ironi.
vaksinerant1-mars-skeptikere-2012
vaksinerant1-mars2012
vaksinerant1-mai

Rune Langeland
Aktiv på Vaksineaksjonen i all hovedsak.

Rune-Langeland-FHI-Feb2012
Ja, her er vel noe av problemet når det gjelder kildebruk som jeg nevnte tidligere.


Rolf Kenneth Myhre 
En viktig figur i denne settingen. Har en rekke artikler, blant annet denne som vaksinemotstanderne her hjemme bruker som referansegrunnlag i diskusjoner. Han har flere artikler som vaksinemotstanderne lener seg på. Han er ikke særlig synlig i de ulike gruppene jeg har nevnt, med unntak av Lyskilden. Er definitivt en av «premissleverandørene» blant vaksinemotstanderne. Utdannet bibliotekar. En av grunnleggerne av Nyhetsspeilet og fortsatt en sentral innholdsleverandør og debattant der.

På sitt eget nettsted har han produsert en rekke essays om stort sett alle mulige temaer som inneholder stort sett alt hva et forvirret konspirativt sinn kan begjære. Myhre trives best som lett tilbaketrukket premissleverandør og autoritet/ekspert på alt som ekstreme alternativister liker.

Myhre bruker en del av tiden sin på å gjengi nyhetsbrev fra ZetaTalk om økt jordskjelvaktivitet og hendelser i verden som skyldes at planeten Niburu allerede er her. Men ikke kan ses fordi vi må ha et «rødt filter» (ja, du leser riktig-rødt filter) for å observere planeten. Ellers er Myhre syltet inn i alt mulig som ikke har noe med virkeligheten å gjøre. Han er i overkant opptatt av konspirasjonsteorier basert på Illuminati og NWO, HIV/AIDS-benekting og pseudoarkeologi for å nevne noe av det han fyller livet sitt med.

Myhre står også bak denne artikkelen som omfavnes av vaksinemotstandere.
Det viser at det er en tydelig link mellom Vaksineaksjonen, Lyskilden og Nyhetsspeilet hva gjelder konspirasjonsstoff, som slukes med søkke og snøre, ja hele jolla faktisk.
RK-Rant
Lyskilden 17.02.2012.

 lyskilden14032012myhre-om legvitenskap-mars2012
Lyskilden 10.03.2012
 
hiv-aids
Sakset fra kommentarfeltene på Nyhetsspeilet. Det viser vel hva slags holdninger som rår, når en kan råde folk til å slutte med HIV-medisiner!

Mike Cechanowicz 

Jeg tar han med i denne buketten fordi han er en premissleverandør av konspirativt tankegods som brukes av vaksinemotstandere. Denne artikkelen taler vel for seg selv. Han er godt syltet inn i ulike konspirasjoner, og er på linje mer Myhre en premissleverandør av tant og fjas om alt fra vaksiner til hemmelige eliter osv. Er ikke veldig aktiv i vaksinemotstandsmiljøet, men i den grad det kan trekkes linjer til alt annet faenskap om skjulte eliter og galaktisk galematias så er han på banen. Han var aktiv på forumet Altnett en periode hvor han forsøkte å fremstå som en guru på alternativt mikk makk.
Der pakket han inn konspirasjonstankegods i åndelig innpakningspapir, hvor han fikk en del tilhengere som syns det han prediket hørtes fornuftig ut, noe det definitivt ikke er. Han er en av redaktørene på Nyhetsspeilet. Rolf Kenneth Myhre og Mike Cechanowicz har stått bak et forum som heter Bakkemannskapet for fremtiden, et rottereir av konspirasjoner og annet tøv.
Mike Cechanowicz-rant om skip
Fra hans egen åpne profil sakset 13.05.2012
mike-om folkehelse instituttet

Vaksinemotstanderne roter rundt med denne evinnelige runddansen med at politikere, forvaltning, legemiddelbransje og ikke minst media arbeider i et slags «hemmelig union» som gjør at tøvete myter oppstår.

Mytene som ikke vil dø.
En av mytene i konspirasjonsmiljøene er at Folkehelseinstituttet er at det er en samrøre mellom Stolenberg familien og Rockefeller Foundation. Som en av de skribentene inne på «nøttefabrikken Nyhetsspeilet» skriver:
«De færreste kjenner til hvilket intimt samrøre det er mellom Rockefeller Foundation, Nasjonalt folkehelseinstitutt (FHI) og Stoltenberg-familien. De tre arbeider til de grader for hverandre at det blir spennende å se om dette tåler medias oppmerksomhet, hvis og når noen i den anemiske pressen tør å ta tak i dette. I årene 1910-20 ble båndene mellom den kjeltring­aktige laug-organisasjonen American Medical Association (AMA) og Wall Streets bank/finans-elite knyttet ved at landets rikeste og mektigste personer opprettet skattefrie fond som støttet medisinsk forskning.»
Rockefeller Foundation tilbød hjelp til mange fattige land på den tiden (20-årene) med støtte til ulike helserelaterte prosjekter. Støtten besto hovedsakelig i finansielle midler til å opprettelse det nasjonale folkehelseinstitutt i 1929.

FHI-regskaps-info
Mytene i konspirasjonskretser er at Folkehelseinstituttet mottar midler hvert år fra Rockefeller Foundation. Det stemmer ikke.

Årlige bevilgninger skjer gjennom budsjettene til Helse og Omsorgsdepartementet. En annen myte er at Folkehelseinstituttet har «hemmelige regnskaper». Nei, det stemmer heller ikke. Vi snakker om en statlig virksomhet som får bevilgninger over statsbudsjettet og rapporterer regnskapene inn til Helse og Omsorgsdepartementet, ikke til Brønnøysundregistrene som en tror.
FHI-Regnskap1
Kap.3710 Nasjonalt folkehelseinstitutt2  
Her er enda flere “hemmelige brev" om hva FHI har å rutte med av penger
Tildelingsbrev 2014
Tildelingsbrev 2015


Svineinfluensaens etterspill

Antivaksinegruppene godter seg når det viser seg at faren ved svineinfluensaen i 2009 var sterkt overdrevet. Et lite antall har sannsynligvis utviklet narkolepsi som følge av vaksinen. Å forutsi at noen få kunne utvikle narkolepsi som følge av vaksinen var det ingen som tenke seg, hverken myndigheter eller vaksinemotstanderne. Jeg håper de som er rammet får en skikkelig behandling og følges opp av helsevesenet fremover.

Etter det jeg husker så var det en del yngre mennesker som ble hardest angrepet av svineinfluensaen.
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap(DSB) gjorde en uavhengig evaluering av FHI sin innsats. Kap. 27. Side 188 kan vi merke oss følgende:
«I den offentlige debatten rundt pandemihåndteringen har det ved flere anledninger blitt gitt uttrykk for at offentlige myndigheter overdrev farene ved pandemien. Sentralt i argumentasjonen står pressekonferansen 27. april, der statsråd Bjarne Håkon Hanssen deltok sammen med helsedirektør Bjørn-Inge Larsen og overlege Bjørn G. Iversen fra FHI.
Etter DSBs oppfatning er det ingen tvil om at pressekonferansen etterlot et inntrykk avdramatikk. Statsrådens understreking av det alvorlige i situasjonen underbygger dette inntrykket ».
Vaksinemotstanderne bør ta seg bryet med å lese selve rapporten fra Direktoratet for samfunnssikkerhet (DSB): - Rapport – Ny influensa A (H1N1) 2009
Et viktig moment en bør ha med seg. På 1900-tallet var det tre pandemier: Spanskesyken i 1918 -  Asiasyken i 1957 og Hong Kong-syken i 1968. I 2009 endret WHO definisjonen på en pandemi fra 2003, slik at det ikke lenger er en forutsetning at et virus forårsaker et stort antall døde eller svært syke for at det skal kunne kalles en pandemi. Nå er det tilstrekkelig at det dukker opp et nytt virus som befolkningen ikke er immun mot.

Vi husker vel oppslagene som skrek mot oss i avisene: ”40% kan bli borte fra jobb, 13 000 kan dø av svineinfluensa, Dette var noe av oppslagene våren 2009. Det er ikke noen overdrivelse å si at svineinfluensaen fikk omfattende dekning i media gjennom 2009.

Etter mitt syn skal en ha gode grunner for å gå ut med oppfordring om massevaksinering. Hvis det fester seg et inntrykk i befolkningen om at vi ikke kan stole på myndighetene, så kan vi få store problemer den dagen en virkelig farligere pandemi kommer seilende, og vi trekker på skuldrene av myndighetens råd. Dette er ikke helt enkelt. Det hører med til historien at i Storbritannia, som kun hadde en vaksinasjonsdekning på 11% fikk en ny kraftig bølge med svineinfluensa i 2010/2011.

Det er viktig at de som opplever bivirkninger som kan relateres til svineinfluensavaksinen får en skikkelig behandling og følges opp tett fremover. Jeg er av den oppfatting av at alle som kan sannsynliggjøre skader etter svineinfluensavaksinen bør få erstatning. Særlig når myndighetene oppfordret alle til å ta vaksinen. Nå ser det ut til at myndighetene vil øke innsatsen og hjelpen til barn og unge etter massevaksinasjonen mot svineinfluensaen.

Når det gjelder innmeldte saker til Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) var status februar i år 86 saker, som dreier seg om narkolepsi hvor Pandemrix vaksinen kan ha ført til en reaksjon hos noen få av de som ble vaksinert slik at de har utviklet narkolepsi. En kan lese om innrapportere bivirkninger her. Det er viktig å ta høyde for at bivirkningsmelding ikke nødvendigvis betyr at det er en sammenheng mellom reaksjonene og vaksinen, men den som rapporterer mistenker at det kan være en sammenheng.

(Per 4.8.2014 var det 91 saker. Når det gjelder sakene der barn og unge har fått medhold. er det 61 som har fått narkolepsi etter vaksinen. Et barn har fått betennelse i ryggmargen etter vaksinendet er utbetalt 135 milljoner kroner i erstaning. )

I følge NPE ble ca 2,2 millioner nordmenn (45 prosent av befolkningen) vaksinert med Pandemrix i løpet av svineinfluensapandemien. 598 000 av disse var barn og unge i alderen 6 måneder til 19 år. Hvis vi tar utgangspunkt i de 598 000 og at 296 personer som muligens kan ha fått narkolepsi på grunn av vaksinen, så vil det si at 0,05% (avrundet). Hvis vi tar 2,2 millioner vaksinerte så snakker vi om at 0.013% (avrundet)som kan ha fått narkolepsi på grunn av vaksinen. Det blir litt meningsløst å leke med tallene på denne måten, men sier noe om risikobildet.
Det er lett å finne de som faktisk kan ha tatt ha tatt skade av vaksinen, de er få og de har et ansikt. At media forteller historien til de som med stor sannsynlighet har fått skader relatert til svineinfluensavaksinen er bra. Men det er dette som kan gjøre det vanskelig når en diskuterer effekt av vaksiner. Hvor finner vi alle de som hadde stor nytte av vaksinen? De finnes selvfølgelig, men er en del av statistikken, og statistikk selger dårlige i media. Derfor blir nok vinklingen i en del aviser som den blir. Denne kommentaren balanserer kanskje noe av inntrykket som skapes.

En annen påstand er at Pandemrix-vaksinen medførte økt fare for spontanaborter og fosterdød. En dansk studie av 50 0000 graviditeter i Danmark konkluderer med at det ikke er økt risiko for fosterdød og spontanabort ved bruk av Pandemrix-vaksinen som ble brukt under svineinfluensapandemien i 2009. Det foregår en tilsvarende undersøkelse i Norge. I følge Dagens Medisin.

En del av kritikken er at legemiddelselskaper profiterer rått på hendelser som dette. De kan ha et poeng i det, men så kjører vaksinemotstanderne dette i dass ved å veve inn konspirasjonstankegods hvor legemiddelindustri, regjeringer og media jobber sammen i et slags hemmelig forbund, hvor kun profitt er målet. Det blir blir for dumt og gjør at det blir vanskelig å føre en seriøs debatt med vaksinemotstanderne.

Generelt så skal en være obs på eventuelle koblinger/bindinger mellom legemiddelindustrien, politikere og eksperter som kan påvirke valg helsemyndigheter gjør. Det er viktig at det finnes uavhengige eksperter som kan bidra til konklusjoner som er fornuftige.


Noen nyttige linker om vaksinering
Som jeg har nevnt tidligere: Det finnes enkeltstudier og grupper som understøtter nær sagt enhver tenkelig påstand her i verden. Hvordan skille skitt fra kanel? Vi må se på totalbildet, hva viser forskingsrapporter/artikler og data i sum? Når det gjelder vaksiner er det ingen tvil om at det redder liv og er en av årsakene til at vi nå er over 7 milliarder mennesker på jorden.
Nedenfor har jeg listet opp noen linker som omhandler vaksiner. Å gi en uttømmende liste er vanskelig, men linkene jeg har satt opp kan være en start.


Helsestatistikk – flere områder
Helsebiblioteket
The Scientific Method in Vaccine History
History of Anti-vaccination Movements
The Age-Old Struggle against the Antivaccinationists
Antivax 101: Tactics and Tropes of the Antivaccine Movement
Milestones in the Effort to Eradicate Polio [Timeline]
Different Types of Vaccines
Learn About Polio
Progress Against Polio
Malaria: The Drug Resistance Story
We Can End Malaria
The Potential of Vaccines Against Rotavirus

Til slutt.

Jeg mener det er viktig å basere oss på den beste kunnskapen vi har tilgjengelig. Det er det beste forsvaret vi har mot hysteri i den ene og den andre retningen. Vaksinemotstanderne baserer seg sjelden på kunnskapen vi har om vaksiner. De henger seg opp i de få men tragiske tilfellene vi har hvor mennesker dør eller blir skadet av vaksiner. De er i tillegg notorisk uetterrettelige i bruk av sine kilder. Vaksinemotstanderne her hjemme er en god håndfull som er tett sammenvevd med ulike konspirasjonsmiljøer. Det er en av grunnene til at de har liten gjennomslagskraft i offentlige debatter.
Heldigvis er det høy vaksinedekning i Norge. De fleste foreldre vil det beste for sine egne barn. Foreldre kan selvfølgelig la være å vaksine sine barn, de i sin fulle rett til det. Men, de bør bygge avgjørelsen sin på reelle fakta, ikke på tull og tøys.  Frykt og fordommer må møtes med fakta.
 
Noen Kilder:
Folkehelseinstituttet: Vaksinestatistikk – Norge
Fritanke.no - Svekket tillit til vaksiner skader folkehelsen
Nettavisen.no - Fire fantasifulle vaksinerykter
The History of Vaccine: The Scientific Method in Vaccine History
The New England Journal of Medicine: The Age-Old Struggle against the Antivaccinationists
Skeptic North: Antivax 101: Tactics and Tropes of the Antivaccine Movement
Forskning.no: Vaksine-troverdighet i grus
unfiltered persception - Svin, vaksiner, epler og appelsiner
unfiltered persception - Svar til Gro Lystad om Skavlan og vaksiner
unfiltered persception - Om vaksiner og å klusse med naturen
unfiltered persception - Svineinfluensa: Viktig lærdom om vaksiner
unfiltered persception - Vaksiner: Når alternativfolket har litt rett
unfiltered persception - Svineinfluensa – noen tanker om massevaksinasjonen
unfiltered persception - En lurenDreyer møter seg selv i døren
unfiltered perception - Handlet myndighetene korrekt?
Harald Hornmoen. Avdeling for journalistikk, bibliotek- og informasjonsfag, Høgskolen i Oslo
”Pandemisk paranoia?” En analyse av nyhetsomtalen av ”svineinfluensaen” i norske aviser


Relaterte bloggposter:
Fakta og faktagrafikk om vaksiner
Alternativbevegelsens problembarn – Del 2
Alternativbevegelsens problembarn – Del 1
Den multiresistente New Age bevegelsen.
Konspirasjonsklovner i kamp del 1
Konspirasjonsklovner i kamp del 2
Hva med litt «Illuminati for folk flest»?
Tåkefyrster i psudovitenskapens tjeneste
Kritisk tenking og hverdagsskeptisisme

Blogg oppdatert 28.05.2012 – 30.05.2012 – 29.03.2015

1 kommentarer:

Legg inn en kommentar