Vaksinemotstandernes uredelige argumentasjon del 2

I forrige bloggpost tok jeg opp hva slags konspirativt vindmølletøys vaksinemotstanderne danser rundt på nettet med. Vaksinemotstanderne forvrenger og manipulerer data, bløffer, kirsebærplukker biter av informasjon m.m. De driver med fear mongring hvor de spiller på redsel og tvil om og rundt vaksinering.

Argumentene de bruker kan virke overbevisende for de som har lite kunnskap om vitenskap eller epidemiologi. Vaksinemotstanderne kan høres tilforlatelige og troverdig ut, men det er helt til en begynner å grave litt i kildene og påstandene de bringer til torgs. Å ta for seg alle kildene de bruker i et blogginnlegg er ikke mulig, men vi se litt nærmere på noen av de, samt gi deg som leser noen verktøy for å kjenne igjen deres argumenter.

I diskusjoner er taktikken å drukne motstanderen i halvsannheter, løgn,og stråmenn i et så stort omfang at en ikke rekker å adressere motargumenter på konkrete påstander, før en ny ladning med logiske kortslutninger og tankefeil kommer seilende.

clip_image002 
Bilde: Takk for hjelpen antivaks

Heldigvis er det høy vaksinedekning i Norge. Det er ikke alle land som har like høy vaksinedekning som det vi har her hjemme. Det har ført til oppblomsting av meslinger og blant annet kikhoste i flere land. I deler av USA er kikhoste er stort problem, og i enkelte stater er det brutt ut epidemier. Kikhoste kan være farlig for spedbarn. Er du usikker, snakk med fastlegen din. En annen sykdom man bør være obs på er røde hunder. De fleste norske barn blir vaksinert mot det smittsomme rubellaviruset via MMR vaksinen. Røde hunder kan gi store skader hos fosteret hvis gravide blir smittet. Så det er viktig at en vaksineres seg. Hvis færre vaksinerer seg i årene fremover vil sykdommer som vi til nå har hatt god kontroll på blomstre opp igjen. Vaksinemotstanderne hevder noe annet. Vi skal se litt på argumentasjonen deres etter hvert.

Da er vi inne på kjernen. Det er helt legitimt å være kritisk til vaksiner, men kritikken bør være tuftet på fakta og inneholde kritikk som er tuftet på realiteter. Det finnes enkeltstudier og grupper som understøtter nær sagt enhver tenkelig påstand her i verden. Hvordan skille skitt fra kanel? Vi må se på totalbildet, hva viser data og forskingsrapporter til sammen? Innen vaksiner er det ingen tvil om at det redder liv. Stikkordet er kildekritikk.  Vaksinens historie er nyttig lesing for å få en oversikt. En grafisk oversikt over vaksinens historie fra The College of Physicians of Philadelphia gir en oversikt som går enda lenger tilbake. Poenget er vi må faktisk basere oss på den beste kunnskapen vi har tilgjengelig. Det er det beste forsvaret vi har mot hysteri i den ene og den andre retningen.

I tillegg snakk med leger og helsepersonell, sjekk ut helsemyndigheters sider på nett. Sjekk ut helsebiblioteket som også har linket til helsetidskifter, forskingsinstitusjoner, verktøy, filmer osv. I tillegg kan Norsk Helseinformatikk (NHI) være et greit sted å finne informasjon. Folkehelseinstituttet (FHI) er også en god kilde til helseinformasjon. Vaksinemotstanderne vil fraråde deg å søke informasjon på sidene jeg har nevnt. De mener at myndighetene og legemiddelselskaper og ikke minst media er med i en konspirasjon. Dette tok jeg opp i min forrige bloggpost.

 

Noen argumenter du vil møte fra vaksinemotstanderne

Vaksinemotstanderne rundt om kring i verden er forbausende samstemte i sin motstand mot vaksiner. De bruker stort sett de samme argumentene, og i stor grad de samme kildene. Autoriteter som har manglende kunnskaper om epidemiologi. Ja, stort sett liten kunnskap om helse generelt. Det er et mantra som stadig hamres inn om at det kun er farmasøytisk industri som tjener på vaksineprogrammene. Vel, uten vaksineprogrammene ville mange flere ha dødd, helsevesenet i mangle land ville ha måtte bruke vannvittige summer på pleie og medisinering, som langt ville overstige kostnadene ved vaksineprogrammene. Akkurat det er ikke noe tema blant vaksinemotstanderne som uansett ikke ser konsekvenser eller er opptatt av logikken rundt vaksiner. Svært mange av de mest ihuga vaksinemotstanderne har selvfølgelig kommersielle interesser i å tilby egne uvirksomme behandlinger for all verdens sykdommer, hvor overtro og absurde produkter/behandlinger eltes sammen til en tsunami av tull og tøys…

Et annet skremmebilde vaksinemotstanderne drar frem er at tiomersal er farlig. WHO er helt tydelige på at tiomersal er trygt i de mikroskopiske mengder de finnes i noen få vaksiner: Som en respons på denne frykten ble likevel tiomersal tatt ut av alle barnevaksinene i Norge i 1997. Kvikksølvfrykt er derfor ikke noe relevant argument mot å vaksinere barna. Her er noen av de mest vanlige tilsetningsstoffer og sporstoffer, og deres hensikt i vaksiner.

En av gjengangerne blant vaksinemotstanderne trekker frem er at adjuvansen (tilsetingsstoffet) skvalen, som de hevder er livsfarlig. Det tilsettes for å øke immunresponsen fra vaksinen. Skvalen er testet i flere studier på over 50.000 deltagere. Det er gitt i titalls millioner av vaksinedoser siden 1997. Det har vist seg å være trygt. I dette bildet er det greit å vite at en gjennom kosten får i oss 30 mg skvalen per dag. Viste du at skvalen er naturprodukt som finnes hos alle planter og dyr, men vaksinemotstanderne unngår å nevne akkurat det. Det passer litt dårlig med deres påstand om at det er skadelig, for det er jo naturlig og er det naturlig er det ikke skadelig. Snurrig logikk, men dog. Er du glad i olivenolje kan inntaket være enda høyere.

Det settes ut rykter om at blant annet skvalen ble brukt i blant annet miltbrannvaksiner som ble gitt til soldatene i Golfkrigen. Dette er tilbakevist av Verdens Helseorganisasjon (WHO). Men, i følge vaksinemotstanderne så er WHO en del av den verdensomspennende konspirasjonen som jeg nevnte i del 1, så en må ta det med i betrakting.

Noen myter

Myte: Mange av sykdommene vi vaksinerer mot er jo nesten utryddet så vaksiner jo egentlig bortkastet.

Bedre sosioøkonomiske forhold har selvfølgelig hatt en indirekte effekt på sykdommer. Bedre ernæring, for ikke å nevne utviklingen av antibiotika og andre behandlinger, har økt overlevelsen blant de syke. Men vi bør ta med oss at uten vaksineprogrammene ville mange flere ha dødd. Helsevesenet i mange land ville brukt vannvittige summer på pleie og medisinering, som langt ville overstige kostnadene ved vaksineprogrammene. Akkurat det er ikke noe tema blant vaksinemotstanderne, som uansett ikke ser konsekvenser eller er opptatt av logikken rundt vaksiner. 

Dessverre ser vi at blant annet kikhoste er noe som har økt i blant annet USA. I Washington har det vært en oppblomstring, noe de kan takke vaksinemotstandspropagandister for som som holder på med sin skremselspropaganda en tid. Du kan lese mer om det her.  

Heldigvis har vaksinasjonsprogrammer ført til at mange av sykdommene nesten er utryddet i Norge. Det vaksineres fortsatt fordi sykdommer som ikke lenger finnes så ofte her hjemme, finnes i andre deler av verden. Vi reiser mer, og vi har innvandring fra deler av verden hvor vaksinedekningen ikke er like høy som her hjemme. Derfor er det viktig å vaksinere.

Slutter vi å vaksinere mot, for eksempel, meslinger og røde hunder, vil sykdommene med stor sannsynlighet bluss opp igjen. Røde hunder og meslinger er nærmest utryddet, men vi har sett at i blant annet England at meslinger har blusset opp igjen i grupperinger som ikke er vaksinerte. Faktisk har meslinger hatt en øking i Italia, Romania, Tyskland og Spania. Det viser bare hvor viktig det er å vaksinere seg. Det er dessverre også manglende kunnskaper om hvor alvorlig meslinger faktisk kan være.


Myte: Barn blir jo alltid syke etter at de er vaksinert.

De fleste barn får ingen reaksjon etter vaksinasjon. Litt rødhet, hevelse og smerter på stikkstedet kan forekomme etter alle vaksiner som kan vare noen dager. 

Noen kan oppleve en lett feber, uro, gråt, søvnighet, utilpasshet eller manglende matlyst i 1 -2 døgn forekommer hos opptil 1 av 10 barn etter vaksinasjon. Feber over 39 grader er uvanlig. 

Hos småbarn kan raskt stigende feber føre til feberkramper. Feberkramper er i seg selv ufarlig, men kontakt lege for å utelukke annen akutt sykdom.

Blekhet, uvelhet eller besvimelse etter vaksinasjon er vanligere hos store barn og ungdom enn hos spedbarn, og skyldes nesten alltid ubehag i forbindelse med injeksjonen eller situasjonen.

Allergisk reaksjon på vaksiner kan forekomme i sjeldne tilfeller. De mest alvorlige allergiske reaksjonene kommer raskt etter vaksinasjon, og derfor skal barnet vente på helsestasjonen i minst 20 minutter etter vaksinasjonen. Helsepersonellet som er til stede er forberedt på å takle slike situasjoner. Sjekk også ut denne siden


Myte: Vaksiner inneholder så mye rart og har mange skumle bivirkninger at det faktisk er farlig.

Svar: Det vil aldri kunne slås fast at det med 100% sikkerhet at det er risikofritt å vaksinere seg. Det en skal være klar over er at vaksiner som gis i det generelle vaksinasjonsprogrammet er nøye testet.
Et skremmebilde som ofte trekkes frem er at tiomersal er farlig. WHO er helt tydelige på at tiomersal er trygt i de mikroskopiske mengder de finnes i noen vaksiner: Som en respons på denne frykten ble likevel tiomersal tatt ut av alle barnevaksinene i Norge i 1997. Kvikksølvfrykt er derfor ikke noe relevant argument mot å vaksinere barna. Her er noen av de mest vanlige tilsetningsstoffer og sporstoffer, og deres hensikt i vaksiner.

Et annet skremmebilde som trekkes frem er at adjuvansen (tilsetingsstoffet) skvalen, som vaksinemotstandere hevder er livsfarl. Skvalen er testet i flere studier på over 50.000 deltagere, og tilsettes for å øke immunresponsen fra vaksinen. . Det er gitt i titalls millioner av vaksinedoser siden 1997. Det har vist seg å være trygt.
I dette bildet er det greit å vite at vi gjennom kosten får i oss 30 mg skvalen per dag. Er du glad i olivenolje kan inntaket være enda høyere. Viste du at skvalen er naturprodukt som finnes hos alle planter og dyr?  Det settes ut rykter om at blant annet skvalen ble brukt i blant annet miltbrannvaksiner som ble gitt til soldatene i Golfkrigen. Dette er tilbakevist av Verdens Helseorganisasjon (WHO).


Myte: Meslingevirus i MMR-vaksinen fører til autisme og tarmsykdommer.


Svar:
Et av de mest brukte mantra er autismekortet. Påstandene er at vaksinen fører til autisme. Ut fra det vi vet i dag er det ikke påvist noen link mellom vaksiner og autisme. Vaksinemotstandere tviholder på hypotesene til Andrew Wakefield, som påsto at kombinasjonsvaksinen mot meslinger, kusma og røde hunder svekket immunsystemet og skadet indre organer. Han mente magetrøbbel kunne føre til autisme. Poenget var at Wakefield fikk penger fra en rettshjelpsorganisasjon for å undersøke sammenhengen mellom vaksinen og autisme. De hadde planer om å saksøke vaksineprodusenter. Lancet, som er svært anerkjent, trakk formelt artikkelen tilbake for noen år siden med henvisning til flere konkrete feil. På Folkehelseinstituttet kan du lese mer om MMR-vaksinen.

Når det gjelder MMR vaksinen og autisme foreligger det svært mange peer-reviewed journals
Association between thimerosal-containing vaccine and autism.
Unintended events following immunization with MMR: a systematic review.
Vaccines and autism: evidence does not support a causal association.
Secrets of the MMR scare: how the case against the MMR vaccine was fixed
Vaccines and Autism: A Tale of Shifting Hypotheses


Myte: Hvis man ammer barn kan en ikke gi vaksiner.

Svar: Det er feil. Barn som ammer kan fint få vaksiner som finnes i vaksineprogrammet Folkehelseinstituttet har laget denne informative artikkelen.


Myte: Vaksinasjoner øker risikoen for allergier.

Svar: De fleste personer med allergi reagerer ikke på stoffer som finnes i vaksiner, men på pollen, muggsopp og matvarer. En skal uansett være obs og det kan selvfølgelig hende at noen få reagerer. Sjekk ut om allergi her.

Når vi ser på argumentene vaksinemotstanderne bruker har Verdens helseorganisasjons (WHO) laget en fin oversikt over argumenter du vil møte: Seks misoppfatninger om vaksiner. Det er argumenter som går igjen stort sett over hele verden, der vaksinemotstanderne herjer Vaksinemotstanderne bruker disse misforståelsene aktivt i sin argumentasjon (i litt ulike valører) om hvorfor du ikke trenger å ta vaksine. Ikke la deg lure av dette. Lær deg å kjenne igjen argumentene. Ikke minst vil du være i stand til å vurdere på et tryggere grunnlag hva som er best for deg og dine barn.


Seks misoppfatninger om vaksiner (fra Verdens helseorganisasjon – WHO) 

Du vil finne stort sett de samme mytene fra WHO som de jeg har satt opp over. Det er viktig å være klar over den uredeligheten som vaksinemotstanderne bruker i sin argumentasjon. Derfor er det viktig å ”bevæpne seg” med gode argumenter når du møter noen av de mytene og påstandene jeg har listet opp.

"Diseases had already begun to disappear before vaccines were introduced, because of better hygiene and sanitation".

"The majority of people who get disease have been vaccinated".

"There are "hot lots" of vaccine that have been associated with more adverse events and deaths than others. Parents should find the numbers of these lots and not allow their children to receive vaccines from them".

"Vaccines cause many harmful side effects, illnesses, and even death - not to mention possible long-term effects we don't even know about".

"Vaccine-preventable diseases have been virtually eliminated from my country, so there is no need for my child to be vaccinated".

"Giving a child multiple vaccinations for different diseases at the same time increases the risk of harmful side effects and can overload the immune system"

Dette er argumenter du vil få servert igjen og igjen fra vaksinemotstanderne. Les det og du vil stå bedre rustet til å møte argumentene vaksinemotstanderne kommer med. I tillegg anbefaler jeg deg å lese: Ikke tro på disse vaksinemytene. Derfor bør barna dine vaksineres. Les også om: 8 myter om vaksiner.

Vaksinemotstanderne er også notoriske til å trekke frem det vi kaller anekdotiske bevis. Der er en form for tankefeil der en «viten» bygger på et enkeltstående tilfelle (evt. et begrenset antall enkeltstående tilfeller) som ikke kan bestrides. Beviset er dermed i logisk forstand et ugyldig argument.


Noen nyttige linker om vaksiner:

Hvorfor vaksinere?
Vaksiner a-å
Barnevaksinasjonsprogrammet i Norge
Meslinger - personlige historier fra vår tid
Smittevernboka - Meslinger (morbilli)
MMR-vaksinasjon - spørsmål og svar:
Vaksinasjonsstatistikk for 2011  - Høy vaksinasjonsdekning i barnevaksinasjonsprogrammet
Vaksine statistikk - Norge
Helsestatistikk – flere områder
Helsebiblioteket
Verdens helseorganisasjon markerer betydningen av vaksinasjon for bedret folkehelse
The Scientific Method in Vaccine History
Vaccines Save Lives at the Cost of Everyday Splurges
National Immunization Program offers answers to common questions.
The "Pink Book" Epidemiology & Prevention of Vaccine-Preventable Diseases
American Academy of Pediatrics
Public Health Agency of Canada
Vaccine Education Center (Children's Hospital of Philadelphia)
The Vaccine Page
The Immunization Gateway


Nyttig om vaksinemotstand:

History of Anti-vaccination Movements
The Age-Old Struggle against the Antivaccinationists
The anti-immunization crowd clings to well-worn myths. Arm yourself with facts.
The Misinformants: Prominent Voices in the Anti-Vaccine Crusade
Why your unvaccinated kid makes other people sick on
Vaccines and autism and nonsense, oh my! on


Vaksinemotstandernes kildebruk

Å ta for seg alle kildene i et blogginnlegg er ikke mulig, men jeg vil se på noen av kildene de bruker og hva de faktisk står for. Ikke minst vise at kildene vaksinemotstanderne bruker er uredelige som manipulerer data, kirsebærplukker det som passer en agenda og presenterer data på en uredelig måte. I forrige bloggpost påpekt jeg noen av de sentrale kildene siom vaksinemotstanderne bruker. Det er et selsomt syn.

«Kilder som vactruht og NaturalNews samt bloggen –therefusers og wnytruthers samt sanevax er mye brukt. Felles for disse er en rekke feilaktige myter om vaksiner, iblandet konspirasjoner og tøv . For ikke å snakke om mercola, et sted hvor vanvittige helseråd og antivaksineråd er gjennomgangsmelodien.  I tillegg er occupycorporatism brukt for å legitimere påstander som ikke henger på greip. Siden inneholder konspirasjonsvås opp og i mente.  Det linkes også påfallende ofte til whale.to, en side med et sammensurium av pseudovitenskap, antisemittisme, holocaustbenektelse, vaksinemotstand eltet i en salig blanding. Når de blir konfrontert med sine kildevalg, så er omkvedet at de linker bare til de «snille delene av kildene». Eller linkes det ofte til andre bloggere med det samme fundamentalistiske synet på vaksiner. Jo mer ekstreme steder de kan linke til, jo bedre kan det virke som. Å linke til tullete konspirasjonssider som liamscheff, PrisonPlanet, Rumor Mill News o.l. gruslegger et hvert håp om en fornuftig diskusjon med persongalleriet i dette miljøet.»


En av kildene Vaksinemotstanderne ofte drar opp av hatten er Dr Mercola. Alt som har navnet doktor i seg er jo ”hipp hurra” i vaksinemotstandskretser, og er det viktigste kriteriet når de forsøker å overbevise deg om de har rett.

Mercola er ikke noen medisinsk doktor, han er osteopat. I USA sitter det litt løsere å smykke seg med en doktortittel og han har derfor lov til å kalle seg "dr" i USA. Vi snakker om en kar med nese for butikk og som må være litt av et forbilde for Vaksineaksjonens leder Ketil Dreyer. På nettsiden til Mercola kan du lese om at ”Sink kan kurere diaré og artikler som: Do Drug Companies Secretly Favor a World Flu Pandemic? Mercola tok seg litt utdanning i markedsføring og han skjønner godt hvordan han skal fange sitt publikum. Skulle jeg undervist i markedsføring ville jeg definitivt dratt frem Mercola, for å vise eksempler på hvordan man kan selge selve den mest idiotiske ide, ved å bruke klassiske markedsføring og kommunikasjonstriks. Mercola skal ha honnør for å lage provoserende og selgende artikler. Vaksinemotstandere og alternative som ikke har mange motforestillinger, eller som ikke er trent i å sjekke påstander som blir servert faller lett for dette tøvet.  

Mercola er en smarting som i ny og ne kommer med råd som de fleste av oss regner som sunn fornuft. Et eksempel er hygiene og viktigheten å vaske hendene riktig osv… Selvfølgelig er hygiene viktig. (det er her en del vaksinemotstandere henter argumentene at hygiene er viktigere en vaksinering i blant annet utviklingsland) Mercola er en røver når det gjelder å kirsebærplukke kilder, for å underbygge sitt eget syn og servere dette for sitt publikum. Mercola er som de fleste vaksinemotstandere verden rundt godt sauset inn i påstandene om at myndigheter og industri står bak Big Pharma konspirasjonen.

Han brukes av antivaksinegrupper i mange land som en autoritet. Merola er like mye doktor som rørleggeren nede på hjørnet. Det høres tøft ut med ”Dr” foran navnet. Når det gjelder å selge tull og tøys så er Mercola i første divisjon. Når det gjelder å markedsføre absurde helseråd, så kan vi trygt si at det ikke er lett å hoppe etter Mercola.

Når det gjelder skvalen så lener vaksinemotstanderne seg på denne artikkelen fra "dr" Mercola som er det reneste makkverk. Den henviser også til Barbara Loe Fisher som er grunnleggeren av Natonal Vaccine Infomation Center.(NVIC) som antivaksinebevegelsen flokker seg rundt.

En annen luring vaksinemotstanderne drar frem er doktor Raymond Obomsawin. Det er han som står bak den famøse grafen: Proof That Vaccines Didn't Save Us. Hvor en av de mer kjente manipuleringer/forfalsking, er av datasettet om meslinger er sentralt. Obomsawins manipuleringer ble plukket fra hverandre her og her. Uansett fortsetter vaksinemotstanderne å gjenta de samme løgnene. Gjentar du en løgn lenge nok så blir det en sannhet er vel mottoet.

clip_image004 
Bilde: Takk for hjelpen antivax

Vaksinemotstanderne baserer mye av sitt budskap om at dødeligheten av sykdommer gikk ned uavhengig av innføring av vaksiner. Det er et lite poeng i det, da leger er blitt stadig flinkere til å holde folk i live. Men, det betyr ikke at selve antall sykdomstilfeller gikk ned i samme grad. Vaksinemotstandere har en tendens til å ikke illustrere sine argumenter med grafer over sykdomstilfeller, bare dødelighet, gjerne manipulerte sådan. Derfor er det viktig å se litt på kildebruken som vaksinemotstanderne legger til grunn. Raymond Obomsawin har vaksinemotstanderne trukket frem i debatter på en rekke diskusjonstråder på nettet. Du kan lese om mannens bravader her: Vaccines didn’t save us” (a.k.a. “vaccines don’t work”): Intellectual dishonesty at its most naked

En annen figur vaksinemotstanderne drar frem er "dr" Viera Scheibner. Riktig nok er Scheibner en riktig doktor, ikke i medisin, men i geologi. Hos vaksinemotstanderne spiller det ingen trille, en doktor er en doktor i vaksinemotstanderes verden. Relevant fagfelt er ikke så viktig, det er hva vedkommende mener om et tema som er kluet. Scheibner har riktignok studert et år med medisin, men har ingen medisinsk kompetanse. Hun er ekstrem. Denne damen hevder at skader etter Shaken baby syndrome skyldes vaksiner.

Viera Scheibner har mistet kontakt med virkeligheten. Invester 15 minutter til å se videoen fra 60 min jeg har lagt ved. Legg merke til Scheibners resonnementer vdr vaksiner. Helt ærlig. Mener du det er lurt å lytte til vaksinemotstandere etter at du har sette denne filmen, så er det fordi du allerede har bestemt deg for ikke å ta innover deg hvor uredelige og uærlige vaksinemotstandere er i sin kommunikasjon.

Legg merke til hvordan Viera Scheibner på slutten av filmen møter kritiske spørsmål fra journalisten fra 60 min. Virker reaksjonen kjent?

Hun har følgende webside (com – org - net)

www.vierascheibner.com, www.vierascheibner.org, www.vierascheibner.net

Viera Scheibner ble nominert til Anus Maximus Award for 1999 (damen har holdt på lenge med sin vaksinemotstandsfundamentalisme)

This site won the Anus Maximus Award for 1999. The citation read:

«This page belongs to Principal Research Scientist (retired) Dr Viera Scheibner PhD. When I tell people about this site, they don't believe me and have to go and see for themselves that someone is actually claiming that brain damage, dislocated retinas, bruising and other damage observed in some young children is caused by vaccination, with almost no possibility that it might be the result of abuse. I don't know what she says about the broken bones, cigarette burns and genital injuries that some of these children exhibit, but I have no doubt she could link these to vaccines as well. It was bad enough when this evil woman just increased the distress of parents mourning the loss of children through SIDS by lying about its cause, but the venality of whoring as an expert witness for the defence of child abusers indicates a hatred of children that can only be a mystery to those of us who are sane.»


Påstander og myter som vaksinemotstanderne sprer.  

Vaksinemotstanderne er en del av konspirative landskapet. Sammensvergelser blir som regel en slags forklaring på hvorfor «bad things happen to good people» De mener de selv tilhører den gode siden. De ser ”alle løgnene”. Dette er etter en overforenklet måte å se verden på, samt at kunnskapsbrister i så vel epidemiologi historie, samfunnsforståelse lett kan skjules bak et teppe av ”vi vet hvordan det egenlig henger sammen syndrom”
De det driver med er ikke å være kritiske til vaksiner i klassisk forstand. De kjører på med en argumentasjon drevet av mistenksomhet, forakt og hat. De er notoriske i å velge kilder som støtter deres syn, og overser kilder som klart viser noe annet. 

Talsperson og grunnlegger av den største antivaksinegruppen – vaksineaksjonen er faktisk på god vei til å kjøre vaksinemotstandsarbeidet her hjemme solid i grøfta ved å vikle seg enda lenger i konspirativt tankegods som har lite med realiteter å gjøre. De er blitt mer opptatt av å bekjempe de som målbærer kritikken mot vaksinemotstanderne. For tiden har de en vindmøllekamp mot Human Etisk Forbud og Skepsis Norge, ja for så vidt alle som ikke synger vaksineversjonen av Kumbaya. Det er resultatet av at de stadig blir drevet fra skanse til skanse når tullet de serverer ikke medfører riktighet. La oss se på en del av galskapen de serverer.

Kjetil Dreyer er også talsperson for Facebooksiden: Dødelige Bivirkninger - Bekjennelser fra en legemiddeldirektør En side som hevder å representere John Virapen, en tildligere ansatt direktør fra Legemiddelbransjen (farmasiselskapet Eli Lilly) som har gitt ut en bok: Side Effects: Death. Confessions of a Pharma-Insider. Kjetil Dreyer er John Virapens norske forlegger. Dreyer bruker boken for hva den er verdt når han omtaler legemiddelindustrien, og vaksineprogrammene spesielt.

Hvis Virapen hadde hatt noe å fare med, så forventer man jo at så alvorlige påstander kan dokumenteres grundig, og ikke mist bør det kunne versifiseres. Dessverre er det lite av det han serveres som kan dokumenteres. Han bare går rundt og sier at boken hans forklarer alt sammen. Du må selvfølgelig kjøpe boken hans for å få sannheten. Det kan godt være at Virapen har vært vitne til urent spill. Vi vet at legemiddelselskapene ikke alltid er like ryddige, og som også kan drive med tvilsom PR i en del sammenhenger. Men, det er definitivt ikke det samme som å si at alle legemidler på markedet er farlige og godkjent via bestikkelser.

La oss se litt på hva de sentale og aktive personene i vaksinemotstandsmiljløet holder på med. Hva hevder de, hvilke kilder lener de seg på? 

stuve om hillary
Vaksineaksjonen 03.06.2012

Selv her klarer de å vri dette til kun å handle om vaksiner. Snakk om å gjøre seg selv usymaptiske.

I følge artikkel. “USAs utenriksminister Hillary Clinton talte i Oslo Rådhus fredag ettermiddag, og lanserte et initiativ for å redde mødre fra å dø mens de er gravide eller når de føder barn.

Det er i den forbindelse Norge over en femårsperiode ønsker å støtte den amerikanske organisasjonen som arbeider mot en Aids-fri generasjon.

Saving Mothers, Giving Life Partnership ble startet opp for å hjelpe kvinner som er rammet av HIV og Aids, men arbeider nå også for å få ned antall kvinner som mister livet i barsel.”

Kanskje de burde lese artikkelen og sjekke hva den handler om. Det er faktisk lurt.
 

L-Aardal om Viera Scheibner
Vaksineaksjonen – februar-2012

Viser litt av problemet når vaksinemotstandere driver kildekritikk, eller mangel på akkurat det. Å dra frem "Dr" Viera Scheibner er mildt sagt spesielit. Scheibner er doktor, ikke i medisin, men i geologi. Hos vaksinemotstanderne spiller det ingen trille, en doktor er en doktor. Denne damen hevder at Shaken baby syndrome skyldes vaksiner. At de bruker henne som kilde er høyst betenkelig for å si det veldig pent… Noe jeg har tatt for meg litt lenger oppe. 

Be prepared to- Dreyer fornekter HIV
Utklipp – mai 2012 – Kjetil Dreyers åpne profil

hiv fornektelse
Utklipp - November 2011 – Lyskilden

Dessverre er HIV - Aids fornektelse i deler av alternativmiljøet og ikke minst i vaksinemotstandsmiljøet usmakelig for å si det pent. I tillegg florer det med påstander om at HIV – Aids er noe som legemiddelbransjen står bak for å tjene penger. Det passer inn i konspirasjonstankegangen vaksinemotstanderne fronter. Jeg tok også opp dette i del 1

Filmen House of Numbers som Dreyer anbefaler er plukket i fra hverandre her og her. Forskere som er intervjuet i filmen er feilsitert, uttalelser er tatt ut av kontekst osv.

Filmen er sponset av en gruppe HIV-Aids benektere. Filmen er kryssklippet slik at det ser ut som forskerne i filmen svarer på noe helt annet. Det de sier er dratt ut av kontekst. Det er ingen tvil om at HIV og Aids eksisterer. Flere av de som er brukes som eksempler på at en kan leve uten HIV medisiner er døde av Aids. Det er helt utrolig at Vaksineaksjonen har en lederfigur som faktisk fornekter at HIV fører til AIDS. Jeg var så vidt inne på dette i del 1 hvor en dessverre lener seg på ”autoriteter” i konspirasjonsmiljøene som faktisk kan skrive essay om hvor ufarlig HIV og AIDS er. Denne type holdeninger står vaksineaksjonen for.

Vaksineaksjon-no - Jørn svensen om italia-rettsak om autisme

Vaksinemotstanderne er stadig mer desperate etter å finne argumenter og saker som presentres som troverdige. Her forsøker man, for gud vet hvilken gang, å vekke til live argumentene som hevder at autisme er et resultat av vaksiner.

Det morsomme er at vaksinemotstanderne prøver svært så hardt å finne støtte for tøvet sitt. I dette tilfellet var det en domstol i Rimini, Italia, en liten by på den nordlige adriaterhavskysten som har kommet frem til at et barn, (anonymisert) et år etter MMR vaksinen har fått autisme.

Alle rettsdokumentene er på italiensk, men det finnes en grovt oversatt her versjon. Nå snakker vi om en lokal domstol som gjorde sitt vedtak på grunnlag av vitneprovet til en lege som legger tesene til Andy Wakefield til grunn. Retten velger i tillegg å se bort fra Italienske helsestyremaktes informasjon om MMR og autisme, som er på linje med internasjonal praksis på området. Den lokale domstolen har kort og godt ignorert de klare bevisene som viser at det ikke er noen sammenheng mellom MMR-vaksinen og autisme.

Når vaksinemotstandere forsøker seg på denne type stunt for å få gjennomslag for sine påstander via lokale domstoler så er det betenkelig. Lokale dommere ikke er særlig trent i vurdere bevis når de baserer sin avgjørelse på et eneste vitnemål. Det er viktig å huske på at en av vitenskapens grunnpilarer er kritikk, kritikk og atter kritikk. Alle testresultater skal analyseres og kritiseres så mye som mulig. Kun de resultater som overlever kritikk fra alle kanter, får leve videre. Innen vitenskapen gjøres dette blant annet ved at studier må publiseres i såkalte «peer-reviewed journals», det vil si vitenskapelige tidsskrifter hvor forskningsrapportene granskes og vurderes av jevnbyrdige fagpersoner, for å se om studien har høy nok kvalitet til at resultatene er verdig å bli publisert. Når det gjelder MMR vaksinen og autisme foreligger det svært mange peer-reviewed journals. Den lokale domstolen velger å se bort fra det. Pinlig.  

Immunizations and autism: a review of the literature.
Association between thimerosal-containing vaccine and autism.
Unintended events following immunization with MMR: a systematic review.
Vaccines and autism: evidence does not support a causal association.
Secrets of the MMR scare: how the case against the MMR vaccine was fixed
Vaccines and Autism: A Tale of Shifting Hypotheses - Concludes that “twenty epidemiologic studies have shown that neither thimerosal nor MMR vaccine causes autism. These studies have been performed in several countries by many different investigators who have employed a multitude of epidemiologic and statistical methods.” They also stated that the large size of these studies would have identified even minor correlations, and even then nothing was found.

Ragnhild Madsen driver hele 2 vaksinemotstandsblogger. Madsen er med sine to blogger en viktig premissleverandør for blant annet Vaksineaksjonen, ledet at Kjetil Dreyer.


Madesen om meslinger
Vaksineaksjonen 27.04.2012

Selvfølgelig kan man stille spørsmål om vaksinering mot meslinger, men det Madsen gjør er å bruke datasettet til Raymond Obomsawin, som jeg tok opp lenger oppe. Statistikkjukset  som Madsen viser til blitt behørig plukket fra hverandre også her.

Madsen har en rekke ganger hevdet: “I vestlige land var dødeligheten så godt som ikke eksisterende da meslingvaksinen ble innført”.

Madsen om meslinger

Fakta:
Før vaksinen ble tatt i bruk i 1969, opptrådte store meslingepidemier omtrent hvert tredje år. Så å si alle gjennomgikk meslinger i løpet av barnealderen. I etterkrigs­tiden ble det registrert gjen­nomsnittlig ni meslingdødsfall årlig her i landet (23 dødsfall under meslingepidemi i 1959). Siste registrerte dødsfall av meslinger i Norge var i 1989. Den siste landsomfattende epidemien begynte vinte­ren 1980 - 81. Nå er meslinger blitt uvanlig her i landet, men fremdeles forekommer mindre utbrudd i dårlig vaksinerte befolkningsgrupper med smittekontakt til andre land. På verdensbasis er meslinger fremdeles en betydelig dødsårsak for barn. Også i Vest-Europa har flere land hatt meslingutbrudd med dødsfall de siste årene. Igjen støtter hun seg på de manipulerte dataene til Raymond Obomsawin

Antivaksere baserer mye av sitt budskap om at dødeligheten av sykdommer gikk ned uavhengig av innføring av vaksiner. Det er et lite poeng i det, da leger er blitt stadig flinkere til å holde folk i live. Men, det betyr ikke at selve antall sykdomstilfeller gikk ned i samme grad. Vaksinemotstandere har en tendens til ikke å illustrere sine argumenter med grafer over sykdomstilfeller, bare dødelighet, gjerne manipulerte sådan. Derfor er det viktig å se litt på kildebruken som vaksinemotstanderne legger til grunn. Raymond Obomsawin har vaksinemotstanderne trukket frem i debatter på en rekke diskusjonstråder på nettet. Du kan lese om mannens bravader her: Vaccines didn’t save us” (a.k.a. “vaccines don’t work”): Intellectual dishonesty at its most naked

Madsen spør i sin blogg Ny injeksjon: Hvorfor er uvaksinerte barn friskere? Hun har også dette som tema i sin andre antivaksblogg Hyperrealisme - Uvaksinerte friskere enn vaksinerte

A - Madsens løgn2

Fra Ny injeksjon:

”I september 2011 ble en tysk studie som sammenligner helsa til vaksinerte opp mot uvaksinerte publiserte. Undersøkelsen pågår fortsatt, pr nå er over 11.000 barn mellom 0 og 19 år inkludert. Data samles ved selvrapportering fra foreldre, hvor et flertall av respondentene er amerikanske. Tallene sammenlignes videre med den tyske helseundersøkelsen KIGGS. Andreas Bachmair som står bak studien er utdannet homeopat.

2-5 ganger hyppigere forekomst av sykdom hos de vaksinerte:

I den sammenlignende studien ble det sett på en lang rekke lidelser og sykdommer som astma, allergi, atopisk eksem, ADHD, konsentrasjonsproblemer, autisme, øre-nese-halsproblematikk, diabetes, epilepsi, stoffskiftesykdom ol. Den generelle tendensen viste at de vaksinerte barna var 2-5 ganger hyppigere rammet enn de uvaksinerte. Grafen kan gjenfinnes her: Vaccineinjury.info

Madsen linker til en undersøkelse snekret sammen og designet av antivakshomeopat Andreas Bachmair, som også driver Impfschaden.info (som er en tysk versjon av Vaccineinjury.info). Dette er et tysk antivaksverksted som er godt kjent for å fremme absurde helsepåstander og som glorifiserer homeopati som det saliggjørende mot de fleste sykdommer. Madsen linker til undersøkelsen som ligger på Vaccineinjury.info som er et antivaksforum og kilde for antivaksere rundt om kring i verden.

Andreas Bachmair studien baserer som Madsen viser til er basert på selvrapportering, noe som er kontroversielt. Selvrapportering er i seg selv en dårlig ide, når det er på internett kan dette bli svært morsomt og enda dårligere, noe som er tilfelle her.

Når det er dårlig utformet er det ubrukelig kort og godt. La oss se på begynnelsen. Allerede der tryner det realt. Gjett hvor?

“For statistical evaluation of the state of health of entirely unvaccinated children we request you to fill out the following form. The data will be published anonymously and handled with utmost confidentiality. The results help us to acquire accurate information about the health of unvaccinated children”

Madsen sammenligner Andreas Bachmair studien hvor innsamlingsgrunnlaget var nokså enkelt og basert på selvrapportering fra uvaksinerte som senere ble sammenlignet med vaksinerte fra KIGGS studien, som hadde et helt annet design. Det er jo oppskrift på problemer. Det blir som å sammenligne epler og koteletter og hvor svaret blir - fargen blå.
Andreas Bachmair studien har en aldersfordeling av undersøkelsesobjekter der hovedvekten av barna ligger på alderen 0-4 år. KIGGS studien har en annen og jevnere fordeling. I KIGGS studien ble barn og ungdom opp til 17 år undersøkt. Totalt deltok 17 641 barn og ungdom (8656 jenter, 8985 gutter) og deres foreldre i KIGGS studien (svarprosent 66,6%)

Konklusjonen KIGGS studien ble:

"The prevalence of allergic diseases and non-specific infections in children and adolescents was not found to depend on vaccination status." Kilde: NCBI – (US National Library of Medicine National Institutes of Health

På et område var det faktisk en forskjell mellom vaksinerte og uvaksinerte barn i KIGGS undersøkelsen:

"As expected, vaccine preventable diseases affected those who had been vaccinated against a particular disease to a lower degree than unvaccinated persons"

Andreas Bachmair studien er katastrofalt dårlig designet. Det er store skjevheter at et er pinlig. Ingen kontrollgrupper opp mot vaksinerte barn. Utvalget er skjevt. De som har svart er de som er svært positive til alternativbehandling og negative til helsevesenet. Undersøkelsen som Madsen vektlegger er slaktet. Madsen burde definitivt vite bedre en å linke til en så svakt fundert undersøkelser som antivakshomeopat Andreas Bachmair studien. Kritikken er plukket i fra hverandre og behørig omtalt her.

Med tanke på de metodiske svakhetene i Andreas Bachmair studien er et det en gåte at Madsen med sin helsefaglige bakgrunn kan komme med den konklusjonen at uvaksinerte barn er friskere en vaksinerte. Men igjen, dette er et godt eksempel på hvor uredelige vaksinemotstanderne er i bruk av kilder, tolking av data, og ikke minst hvordan de lager konklusjoner som ikke henger særlig godt sammen når en begynner å pirke i materien. Svaret er Confirmation bias. Anbefaler Madsen og andre antivaksere å lese “Let’s put on a Study!”

Men Madsen har tydeligvis mer på lager. Fra hennes blogg kan vi lese: - Studie finner sammenheng mellom kvikksølvholdig tilsetningsstoff i vaksiner og vedvarende forstyrrelser i hjernen

I blogginnlegget første setning viser Madsen at hun roter med kvikksølvforbindelser, etylkvikksølv og rent kvikksølv. Akkurat det er essensielt, siden hun går videre med studier på uorganisk kvikksølv i bloggen, som det ikke er noe av i vaksiner, så faller resten av hennes blogginnlegg vekk som irrelevant.
Etter å ha sjekket andre artikler som omhandler tiomersal på fostre, så merker jeg meg at det er få, om noen som finner effekter. Den japanske studien som Madsen viser til er på rotter. Her er en artikkel som diskuterer fjorårets publikasjon fra samme gruppe

Madsen er også en forkjemper for homeopati, og viser til:

Svensk høyesterett fastslår at leger kan anbefale homeopati til sine pasienter. Hun er en smule overoptimistisk. Saken er omtalt i Sveriges Radio, som er mer nøkterne i sine kommentarer.

Homeopati har som kjent ingen effekt, så da kan en jo ikke forby homeopati. Leger kan derfor ikke forbys dette til sine pasienter. Dommen er uansett klar at siden homeopati ikke har noen dokumentert effekt, kan den heller ikke regnes som behandling.

Så man kan inte säga nu får läkare rekommendera homeopatiska medel till alla patienter?
– Nej det kan man inte säga, avslutar Elisabeth Rynning.

Ragnhild Madsens egen blogg.
madsens blogg 

Poenget er at Sveriges Radio sier det motsatte av hva Madsen her hevder, men hva gjør man vel ikke så lenge man har laget konklusjonene på forhånd.

vaksineaksjonen--Thomassen-Amish tull

Dette er en myte blant vaksinemotstanderne er at Amish folket ikke har autisme. Faktisk er autisme blant Amish folket blitt studert ved Internasjonal Society for Autisme Research. (INSAR). De er en seriøs aktør som undersøker på bred basis hva autisme er, samt mulige årsaker. Så igjen, vaksinemotstanderne og evnen til å sjekke kilder…. Jada.

 


sandy-bløff-2705

Det er mange myter om HPV vaksinen. Du kan lese om noen av mytene her: HPV-vaksinen - myter og fakta

Det finnes mye god info her hjemme på Norsk. Ellers er det litt pinlig at en del vaksinemotstandere omfavner en hver kilde som hevder vaksiner er farlig, på engelsk, men etterlyser informasjon som er oversatt som kan gi et mer balansert bilde?

Det er ikke noe som tilsier at kreftforekomster øker for de som tar vaksinen. Vaksinemotstandere tror at HPV-vaksinen er farlig hos de som er HPV-smittet ved å vise til denne studien. HPV-vaksine har ikke effekt ved en pågående HPV-infeksjon, men kan hindre nye celleforandringer ved senere infeksjoner, noe denne undersøkelsen viser.

Dreyer om meslinger
Vaksinesksjonen - mai 2012

Uff, dette er atter et eksempel på hvordan vaksinemotstandere roter det til. Artikkelen Dreyer viser til forteller om en meslingeepidemi i Merseyside, England, så langt er jo det riktig, men så går det galt.

En rapport om meslingeepidemien i Merseyside sier nemlig noe helt annet en det Dreyer forsøker seg med her. Kort fortalt så sier rapporten at det så godt som alle de syke var uvaksinerte. Det bekrefter bare hvor viktig MMR-vaksinen er. Men som vanlig lukker vaksinemotstanderne ørene og synger lalalala av full hals…

Ellers kan jeg bare anbefale alle til å lese rapporten fra Det europeisk senter for forebygging av og kontroll med sykdommer (ECDC ) som tar for seg utbrudd av meslinger i Europa. Det er trist lesing. For øvrig har denne bloggen mer om dette, så jeg går ikke i dybden på det her.

vakine-Løgn04-03
Vaksinesksjonen - Februar 2012

Her er det vel ikke så mye å si. Bill & Melinda Gates Foundation står bak drap? Dette er så dumt at noen videre kommentar er ikke nødvendig. Vaksinemotstandere hater Gates Foundation og myter som dette oppstår. Det viser bare hvorfor du ikke må lytte til vaksinemotstandere.

Toneversten-vaksineaksjonen-30-05
sakset fra Vaksineaksjonen 30.05.2012

Det er tragisk at vi lever i et samfunn hvor noen kan vikle hodet inn tull som dette. Å hevde at Miracle mineral solution, miracle mineral supplement eller multi mikrobiell sanering som det kalles (MMS) har detoxet autister, er hinsides fornuft. En artikkel i Science-Based Medicine tok opp (mai 2012) vanviddet med å gi MMS mot autisme. Ikke bare som drikke, men også i badevannet og som klyster.Helt ærlig foreldre som utsetter barna sine for dette burde miste retten til å være foreldre!

Bare navnet på produktet får det til å gå ilinger gjennom hypofysen. Ikke bare navnet, men også hva de hevder denne mirakelkuren kan hjelpe i mot. Det norske geniale navnet er: multi mikrobiell sanering. Sjekk ut denne lapskausen av regelrett vås: ”This Breakthrough can save your life, or the life of a loved one. The answer to AIDS, hepatitis A,B and C, malaria, herpes, TB, most cancer and many more of mankind's worse diseases has been found. Many diseases are now easily controlled.” Sleng på: “treatment” for Crohn’s disease,

Sjekk ut Mattilsynet: Advarsel mot produktet Miracle Mineral Solution, MMS
Helsedirektoratet/giftinformasjonen: Miracle Mineral Solution (MMS) kan føre til forgiftninger.
Også Legemiddelverket advarer mot dette tullet.

Legemiddelverket har varslet forhandlere om produktene er markedsført ulovlig. Det finnes ingen lovlige legemidler som innholder 28% natriumkloritt på markedet. WHO har mottatt rapporter om bivirkninger av MMS i flere land; Australia, Belgia, Canada, Tsjekkia, Frankrike, Sveits, England og USA. I noen få tilfeller har bivirkningene vært livstruende.WHO, FDA, Health Canada og Food Standards Agency advarer mot bruk av MMS.

Det er en egen Facebook gruppe for dette svineriet her hjemme. 


Vaksinemotstanderens måte å håndtere kritikk og motstand
 

Vaksineaksjonen som de fleste skjermdumpene er hentet fra, er et sted hvor vaksinemotstanderne dyrker konspirasjoner om og rundt vaksiner. Dette er mennesker som stadig messer om at de ikke har ytringsfrihet, at de blir kneblet. Det går de hus forbi at de kan opprette blogger, skrive leserinnlegg, opprette diskusjonsforum og grupper i all mass. Alt dette mens de tyter om egen manglende ytringsfrihet. Tragisk å se på. Men, la oss se litt på deres versjon av ytringsfrihet. Hvordan møter de kritikk? Poenget er at de ikke møter kritikk. De har stengt ute en hver som kan gå i rette med de. De vet at de har dårlige kort på hånden. For de som leter etter informasjon om vaksiner kan du være sikker på at det som møter deg først er dynger med anti-vaksinestoff. Godt dokumenterte fakta om vaksiner drukner i støy.

La oss se hvordan de definerer sin versjon av ytringsfrihet. La oss se hvordan de møter kritikk og motstand.

dreyer-blokkerer Tjomlid

Sjefen over alle sjefer på Vaksineaksjonen Kjetil Dreyer gir sine fans orde om å rapportere når det er fare for at noen kan komme i “skade” for å gi vaksinemotstandsfolkene litt motstand. Han har jo kommet med en del beskyldinger mot Gunnar Tjomlid før. Både her og her. I tillegg har det vært et par andre innlegg om Dreyers virksomhet. Så han er vel en smule sur. Men, han kan takke seg selv. Dreyer blokkerer en hver som motsier hans bilde av verden, så dette er altså Dreyers reaksjon.

Men det stopper ikke der.

dreyer om Gunnar-mars-HelseHilde2

Akkurat Dreyer, så Tjomlid bør ikke slippe til andre steder heller?
Ytringsfriheten er noe dritt når den ikke er i tråd med egne sementerte meninger og holdninger.

Dreyer 17 mail om grunnlov-ytringsfrihet
Klippet ut fra ILÅBL 18.05.2012

Så lenge du kan definere ytringsfriheten mener du vel?

Det er slett ikke noe unikt over måten å reagere på. Kritikk og diskusjon ønsker ikke disse menneskene. De gjentar bare at en må tenke selv. De samler seg på egne fora, som er åpne for innsyn, men hvis du forøker å diskutere med dem er det på hue ut. De er selvfølgelig i sin fulle rett til å styre sine forum som de vil. Men, det viser bare hvordan de møter kritikk. De er notoriske uredelige i måten de forholder seg til omverdenen.

AVN-Rant som her hjemme

Så lenge du har de samme meningene som vaksinemotstanderne, så er du inne i varmen. Tror du dette er unikt for vaksinemotstandere her hjemme? Neida. Dette er et mønster som går igjen andre steder i verden. Disse folkene bryr seg nada om etterrettelighet og troverdighet.

atte ja

Som sagt tidligere: Det er slett ikke bare her hjemme vaksinemotstandere baler med konspirasjoner i ulike valører.

Til slutt

Når det gjelder vaksiner så må vi basere oss på den beste kunnskapen vi har tilgjengelig. Det er det beste forsvaret vi har mot hysteri i den ene og den andre retningen. Det finnes enkeltstudier og grupper som understøtter nær sagt enhver tenkelig påstand her i verden. Hvordan skille skitt fra kanel? Vi må se på totalbildet, hva viser forskingsrapporter/artikler og data i sum. Når det gjelder vaksiner er det ingen tvil om at det redder liv.

En del av kritikken er at legemiddelselskaper profiterer rått på hendelser som dette. De kan ha et poeng i det, men så kjører vaksinemotstanderne dette i dass. Når man vever inn konspirasjonstankegods hvor man påstår at legemiddelindustri, regjeringer og media jobber sammen i et slags hemmelig forbund, hvor kun profitt er målet, så er rullgardinene dratt ned vdr videre debatt.

Tror jeg vil avslutte med en oppfølger (på et og halvt minutt) basert på filmen lenger oppe med blant annet vaksinefundamentalist Viera Scheibner 

Vaccination: 60 Minutes "Getting The Point" follow up
 

Poenget er at du ikke bør høre på vaksinemotstanderne. De er notorisk uredelige. De bruker kun de kildene som allerede støtter deres personlige syn. De er sauset sammen med konspirasjonsmiljøene. Dette er kort og godt dilettanter som ikke vet hva de snakker om.


NB:
Alle screenshots er sakset fra åpne og offentlig tilgjengelige Facebooksider/grupper/profiler og blogger. Jeg bruker ikke informasjon jeg har fått i privat kommunikasjon, eller screenshots fra lukkede sider.

NB! Oppdatert 24.08.2012 – 11.10.2012

Kilder:

Time – Healthland - Are Vaccines Safe? A Major Media Outlet’s Specious Story Fans the Debate
Chicago Mag – Dr. Mercola: Visionary eller Quack?
WHO - Six common misconceptions about immunization
WHO - Immunization, Vaccines and Biologicals
The New England Journal of Medicine - Research/vaccines
Fronline Journalim fund – The Vaccine War
Folkehelseinstituttet: Vaksinestatistikk – Norge
Folkehelseinstituttet – Kraftig ut mot ryktespredning og desinformasjon om HPV-vaksinen
Fritanke.no - Svekket tillit til vaksiner skader folkehelsen
Nettavisen.no - Fire fantasifulle vaksinerykter
The History of Vaccine: The Scientific Method in Vaccine History
The New England Journal of Medicine: The Age-Old Struggle against the Antivaccinationists
Wired Magazine - The anti-immunization crowd clings to well-worn myths. Arm yourself with facts.
Wired Magazine - The Misinformants: Prominent Voices in the Anti-Vaccine Crusade
Klikk.no – Klikk.no/helse
unfiltered perception - Svineinfluensa – noen tanker om massevaksinasjonen
unfiltered perception - En luren Dreyer møter seg selv i døren
unfiltered perception - Kjetil Dreyer våser om vaksiner – igjen


Relaterte bloggposter:

Vaksinemotstandernes uredelige argumentasjon
Alternativbevegelsens problembarn – Del 2
Alternativbevegelsens problembarn – Del 1
Når medikalisering og disease mongering blir normalisert.
Konspirasjonsklovner i kamp del 1
Konspirasjonsklovner i kamp del 2
Tåkefyrster i psudovitenskapens tjeneste
Kritisk tenking og hverdagsskeptisisme

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det er mye som tyder på at blant annet Thiomersal (organomercury) i svineinfluensavaksinen Pandemrix (kun den på flerdoseglass) har en negativ effekt på hjerneutviklingen i fostre. Du bør holde deg til sannheten om dette, jeg referere til en ny studie (2012) som viser en klar sammenheng: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22658806

Også forskningsrapport fra Geier et Al (2009) viser en sammenheng mellom Thiomersal og celledød samt "mitocondrial dysfunction" etc. http://sarnet.org/doc/Geier-mito.pdf

Du bør forstå at ikke alle som er motstandere av vaksiner som er blant annet tilsatt Thiomersal, ikke nødvendigvis er hysteriske eller idioter. Det er alltid slik at ny forskning med bedre instrumenter kan vise på sammenhenger som ikke tidligere er funnet. Derfor bør du absolutt ikke være så sikker i din sak angående skadevirkninger av vaksiner etc. Gener er også forskjellige hos alle mennesker, derfor kan skadevirkningene variere. Ikke så lett å få statistikk på det da.

Tor J. Næss sa...

Jeg har forholdt med til kilder og informasjon som kan verifiseres og er testet av andre fagreferenter. Det finnes enkeltundersøkelser som kan vise hva det skal være.

Hvis det dukker opp ny forskning, og ikke minst flere studier her som tilsier at du har rett, vil jeg selvfølgelig ikke nøle med å rette opp dette og ta det med i bloggen.

Det jeg har sett av hva du presenterer så langt er ikke imponerende. Du mistolker data, kirsebærplukker i undersøkelser, hvor du VET at mange som leser dine antivaksblogger ikke har forutsetning for å vurdere innholdet faglig. Du som er helsefaglig utdanning har et stort ansvar her

For fremtiden bør du være redelig nok til å fremstå med ditt navn i kommentarfeltet her på min blogg!

Joe Siri Ekgren sa...

Hei Tor J. Næss,

Du skriver: "Mercola er ikke noen medisinsk doktor, han er osteopat." Det er vel ikke riktig?

"Doctor of Osteopathy" D.O. er en medisinsk utdannelse med videreutdanning i osteopatisk manuell terapi, altså noe annet enn osteopat.

Mvh Joe Siri Ekgren, almenlege

Legg inn en kommentar