Vaksinemotstandens kyniske ansikt

Vaksinemotstanderne er i gang igjen med sine påstander om at MMR-vaksinen fører til Autisme. (MMR vaksinen er en immuniserende vaksine mot kusma, meslinger og røde hunder. Navnet kommer av de engelske navnene på sykdommene: Mumps, measles og rubella)
Vaksinemotstanderne bruker Andrew Jeremy Wakefield som kilde. En britisk. tidligere kirurg og forsker som I 1998 publiserte en forskingsrapport hvor han hevdet at MMR-vaksine førte til autisme. Men historien begynte før 1998.

I 1996 fikk Wakefield en halv million dollar via en rettshjelpsorganisasjon hvor foreldre med autistiske barn vurderte å kjøre et massesøksmål mot helsemyndigheter og vaksineprodusenter. Det ble hevdet å være en sammenheng mellom MMR - vaksinen og autisme.

I 1997 forsøkte Wakefield å patentere en vaksine mot meslinger, som han påsto var mye sikrere. Han har konsekvent nektet for dette i ettertid.
I 1998 la han kronen på verket da han kom med sin rapport hvor han hevdet at MMR - vaksinen førte til autisme. Det skapte sterk skepsis til vaksinen i Storbritannia. Skepsisen spredte seg raskt til en rekke land, deriblant Norge.
I 2004 undersøkte Journalisten Brian Deer saken nøye. Han avdekket at Wakefield hadde forfalsket studien, og at han også hadde økonomiske motiver for å gjøre dette. Han oppdaget også at Wakefield planla å tjene penger på et ”Autism detections kits” .

The GMC findings in the case of Andrew Wakefield:
http://www.gmc-uk.org/Wakefield_SPM_a...
It details the way Wakefield collected blood samples at his children's birthday parties, and the ethical violations.

A brief introduction to real-time PCR
http://pathmicro.med.sc.edu/pcr/realt...
The three papers referenced:

Andre forskere gjorde en rekke oppfølgende studier fra ca 1999 og frem til i dag, men ingen viste noen sammenheng mellom MMR- vaksinen og autisme. Konklusjonen er at det ikke kan påvises noen sammenheng mellom MMR – vaksinen og autisme. Det finnes ikke en eneste peer-reviewed undersøkelse som støttet Wakefields påstander. I 2010 trakk det anerkjente medisinske The Lancet tilbake de siste av Wakefields artikler. Dessverre vil vaksinemotstanderne se bort fra alle fakta vdr Wakefield og hevde at MMR vaksinen forårsaker autisme.

Andrew-wakefield
Noen klare fakta vi har oversikt over i dag
Ut fra det vi vet i dag er det ikke påvist noen link mellom MMR – vaksinen og autisme, men vaksinemotstandere tviholder på hypotesene til Andrew Wakefield. Dessverre spres dette tullet av personer som faktisk er helsefaglig utdannet, og definitivt bør vite bedre.

Det er gjennomført en rekke epidemiologiske studier som viser at det ikke er påvist noen sammenheng mellom MMR - vaksine og autisme.

Lack of association between measles-mumps-rubella vaccination and autism in children: a case-control study
Japan
- MMR-vaccine and regression in autism spectrum disorders: negative results presented from Japan.
- The combined measles, mumps, and rubella vaccines and the total number of vaccines are not associated with development of autism spectrum disorder: the first case-control study in Asia.
-No effect of MMR withdrawal on the incidence of autism: a total population study.
Det viser seg at det faktisk er en øking av autisme i Japan, selv etter de fjernet MMR vaksinen.
Når vaksinemotstanderne skjønner at de har en dårlig sak skifter de fokus. Det lages et stort nummer (atter en gang)  - hvor påstanden er at det er thimerosal i vaksiner generelt … som fører til autsime. Noe som heller ikke medfører riktighet.  Det er ikke påvist noen sammenheng mellom thiomersal i vaksiner og autisme.
Cochrane-oversiktene har etter gjennomgang av 31 studier konkludert med at MMR vaksinen ikke forårsaker autisme. Det er heller ikke funnet noen sammenheng mellom Crohns sykdom, ulcerøs kolitt, autisme eller aseptisk meningitt. Cochrane Summaries - Using the combined vaccine for protection of children against measles, mumps and rubella
Medisinske og vitenskapelige eksperter er enige om konkusjonen som sier at MMR vaksinen ikke er assosiert med autisme.
PubMed - Immunization Safety Review: Vaccines and Autism.
Pubmed - Vaccines for measles, mumps and rubella in children.
En grundig gjennomgang i 2007 fant ikke noen beviser eller sammenheng mellom MMR og autisme
Pubmed - Vaccines and autism: evidence does not support a causal association.
En gjennomgang i 2009 av en rekke studier om sammenheng mellom MMR vaksinen og autisme konkluderer med at MMR vaksinen ikke er forårsaket av vaksinen. Det ble også satt lys på Thimerosal. Studiene er utført i en rekke land av mange forskere og de ville ha funnet selv små sammenhenger, men det gjorde de ikke.
National Center for Biotechnology Information (NCBI) - Vaccines and Autism: A Tale of Shifting Hypotheses
WHO er helt tydelige på at thiomersal er trygt i de mikroskopiske mengder de finnes i noen få vaksiner: Thiomersal tatt ut av alle barnevaksinene i Norge i 1997. Kvikksølvfrykt er derfor ikke noe relevant argument mot å vaksinere barna. Her er noen av de mest vanlige tilsetningsstoffer og sporstoffer, og deres hensikt i vaksiner. 

Når en lokal domstol overprøver v
itenskaplig konsensus
Det morsomme er at vaksinemotstanderne prøver svært så hardt å finne støtte for at det må være en sammenheng mellom MMR-vaksinen og autisme. De trekker frem en rettsak fra det italienske rettsystemet.

Det pekes til en sak, i dette tilfellet var det en domstol i Rimini, Italia, en liten by på den nordlige adriaterhavskysten, som har kommet frem til at et barn, et år etter MMR vaksinen fikk autisme. Advokaten for saksøkerne, Luca Ventaloro, er en kjent italiensk anti-vaksine advokat som gir juridisk råd om hvordan du kan unngå obligatoriske vaksinasjoner. Vi snakker om en lokal domstol som gjorde sitt vedtak på grunnlag av vitneprovet til en legene Massimo Montinari og Francis Niglio som legger tesene til Andy Wakefield til grunn. Montinari har skrevet en bok om hvordan man enkelt kan behandle autisme med sunn mat og blomsterremedier.

Alle rettsdokumentene er på italiensk, men det finnes en grovt oversatt versjon.
Retten velger i tillegg å se bort fra Italienske helsestyremaktes informasjon om MMR og autisme, som er på linje med internasjonal praksis på området. Den lokale domstolen har kort og godt ignorert de klare bevisene som viser at det ikke er noen sammenheng mellom MMR-vaksinen og autisme. Italian Federation of Pediatricians har protestert på rettsavgjørelsen og påpekt det svake grunnlaget dommen er tuftet på.

Det verste er når media faktisk forsøker å fremstile at de er en kontrovers rundt MMR vaksinen når det ikke er det. Forfatteren av en artikkel i Dailymail truet med injuriesøksmål når hun ble konfrontert med sin sterke vaksinekriktiske holding av en blogger.

Vaksinemotstanderne juger om hvem som smittes av meslinger.
 
Vaksinemotstanderne hevder taktfast at de som får/fikk meslinger er vaksinerte. Dette er feil, meslingeepidemiene oppstår i all hovedsak i grupperinger som ikke er vaksinerte.
En kan lese mer om utbruddet i Merseyside her. Det har også vært mindre utbrudd i Bolton og i omliggende områder i 2012. International Society for Infetious Diseases har en glimrende tjeneste – Healthmap hvor en får opp oversikt over hvor det er epidemier (ikke bare meslinger, men også en rekke andre sykdommer).

Tall fra European Center for Disease Prevention and Control (ECDC) viser at det totale antall tilfeller av meslinger i 2012 er 7016. I 2011 var tallene i overkant av drøye 30 000 (Europa). Kilde
Uansett, i de 29 landene som samarbeider om målinger så er det 5 land som faktisk står for 94% av de rapporterte tilfellene av meslinger. Frankrike, Italia, Romania, Spania og England. Kilde
Nå er vi inne i 2013 og nå ser vi nye utbrudd i Storbritannia, nå sist i Wales
"På kort tid har 620 personar fått påvist meslingar i Wales. Epidemien er allereie den verste som har råka landet på over ti år, og viser ikkje teikn til å ha nådd toppen enda.
Laurdag blei det sett over 1700 MMR-vaksiner ved sjukehus i dei områda i landet der smitteutbrotet er kraftigast, men framleis er mange tusen walisiske ungar utan vaksine mot det potensielt dødelege viruset.

Rundt tusenårsskiftet skapa kirurgen og forskaren Andrew Wakefield frykt og intens debatt då han påstod å ha funne ein samanheng mellom den vanlege MMR-vaksina småborn får mot meslingar og autisme.

I 2010 blei mesling-forskinga til Wakefield diskreditert etter at det kom fram nye bevis som viste at arbeidet hans var ei rein forfalsking, og at Wakefield hadde økonomiske motiv for å påvisa ein samanheng. Wakefield sjølv blei fråteken autorisasjonen til å arbeida som lege."
Wakefield har frekkhetens nådegaver når han faktiske skylder på myndighetene for det siste utbruddet av meslinger.


Kirsebærplukkere hentes stadig fremEn annen luring vaksinemotstanderne drar frem er doktor Raymond Obomsawin. Det er han som står bak den famøse grafen: Proof That Vaccines Didn't Save Us. Hvor en av de mer kjente manipuleringer/forfalsking, er av datasettet om meslinger er sentralt. Obomsawins manipuleringer ble plukket fra hverandre her og her. Uansett fortsetter vaksinemotstanderne å gjenta de samme løgnene. Gjentar du en løgn lenge nok så blir det en sannhet er vel mottoet. Jeg har blogget om dette tidligere
Vaksinemotstanderne baserer mye av sitt budskap om at dødeligheten av sykdommer gikk ned uavhengig av innføring av vaksiner. Det er et lite poeng i det, da leger er blitt stadig flinkere til å holde folk i live. Men, det betyr ikke at selve antall sykdomstilfeller gikk ned i samme grad. Det var først når vaksinen ble sluppet at antall syke sank merkbart. Som er et resultat sank og dødeligheten ytterligere.

Derfor er det viktig å se litt på kildebruken som vaksinemotstanderne legger til grunn. Raymond Obomsawin har vaksinemotstanderne trukket frem i debatter på en rekke diskusjonstråder på nettet. Du kan lese om mannens bravader her: Vaccines didn’t save us” (a.k.a. “vaccines don’t work”): Intellectual dishonesty at its most naked
Før vaksinen ble tatt i bruk i 1969, opptrådte store meslingepidemier omtrent hvert tredje år. Så å si alle gjennomgikk meslinger i løpet av barnealderen. I etterkrigs­tiden ble det registrert gjen­nomsnittlig ni meslingdødsfall årlig her i landet (23 dødsfall under en epidemi i 1959). Siste registrerte dødsfall av meslinger i Norge var i 1989. Den siste landsomfattende epidemien begynte vinte­ren 1980 - 81. Nå er meslinger blitt uvanlig her i landet, men fremdeles forekommer mindre utbrudd i dårlig vaksinerte befolkningsgrupper med smittekontakt til andre land. På verdensbasis er meslinger fremdeles en betydelig dødsårsak for barn. Også i Vest-Europa har flere land hatt meslingutbrudd med dødsfall de siste årene. Igjen støtter hun seg på de manipulerte dataene til Raymond Obomsawin
Raymond Obomsawin har vaksinemotstanderne trukket frem i debatter på en rekke diskusjonstråder på nettet. Du kan lese om mannens bravader her:Vaccines didn’t save us” (a.k.a. “vaccines don’t work”): Intellectual dishonesty at its most naked
statistikk-jukser-obomsawin
 
I Lyskilen henviser til en utført en undersøkelse ved University of New York/ Institutt for økonomi og finans - som hevder at det kanskje finnes en sammenheng mellom MMR - Vaksinen og Autisme. En ting ILyskilden ikke berører et at det er siden 90 tallet en bedre diagnostisering av autisme, helt uavhengig av vaksinering. Det Lyskilden heller ikke sier noe om når det viser til sin undersøkelse, er at dette ikke er noen vitenskapelig undersøkelse, men mer en hypotese fra en ansatt (Legg merke til navnet DeLong G i abstaktet de linker til) fra University of New York/ Institutt for økonomi og finans. Det er i det hele tatt en del problematiske forhold til undersøkelsen som ILyskilden viser til. Det kan en lese mer om her.
lyskilden

Jeg får bare minne leserne om at det ikke er lenge siden ILyskilden hevdet at:
Lyskilden-Lyskilden-nazi
Noe som er mildt sagt dundrende galt!
Det er viktig å huske på at en av vitenskapens grunnpilarer er kritikk, kritikk og atter kritikk. Alle testresultater skal analyseres og kritiseres så mye som mulig. Kun de resultater som overlever kritikk fra alle kanter lever videre. Innen vitenskapen gjøres dette blant annet ved at studier må publiseres i såkalte «peer-reviewed journals», det vil si vitenskapelige tidsskrifter hvor forskningsrapportene granskes og vurderes av jevnbyrdige fagpersoner, for å se om studien har høy nok kvalitet til at resultatene er verdig å bli publisert. Når det gjelder MMR vaksinen og autisme foreligger nå så mye dokumentasjon som så langt ikke har påvist en sammenheng mellom MMR vaksinen og autisme at det er en gåte hvordan mytene og de såkalte kontroversene fortsatt lever videre.

Til slutt
Ikke tro kjendiser som Jenny McCarthy. Ikke tro Age of Autism, eller den australske Vaccine Network. Ikke tro på ILyskilden eller Kjetil Dreyer som driver Vaksineaksjonen. Ikke tro på Ragnhild Marie Madsen som driver vaksinemotstandsbloggene nyinjeksjon og hyperrealisme. For all del ikke tro på May-Harriet Seppola.

Det kirsebærplukkes i dårlig designede studier og de driver ren fearmongering. Fakta gjengis ukorrekt fordi de vet at de fleste har lite kunnskap om epidemiologi. Mange vaksinemotstanderne kan høres tilforlatelige og troverdig ut, men det er helt til en begynner å grave litt i påstandene og ikke minst ser på kilder de bruker. Jeg har tatt for meg vaksinemotstanderens uredelige kommunikasjon her og her, samt laget en oversikt over mange av de mytene du vil møte fra den kanten.
I tillegg anbefaler jeg Gunnar Tjomlids blogg: - Saksynt. Han har en enda fyldigere oversikt over temaet vaksiner m.m.

Det finnes enkeltstudier og grupper som understøtter nær sagt enhver tenkelig påstand her i verden. Hvordan skille skitt fra kanel? Vi må se på totalbildet, hva viser data og forskingsrapporter til sammen når det gjelder vaksiner, det redder liv.  Vaksinens historie er nyttig lesing for å få en oversikt. En grafisk oversikt over vaksinens historie fra The College of Physicians of Philadelphia gir en oversikt som går enda lenger tilbake. Poenget er vi må faktisk basere oss på den beste kunnskapen vi har tilgjengelig. Det er det beste forsvaret vi har mot hysteri i den ene og den andre retningen. Stikkordet er kildekritikk

Er du usikker snakk med leger og helsepersonell, sjekk ut helsemyndigheters sider på nett. Sjekk ut helsebiblioteket som også har linket til helsetidskifter, forskingsinstitusjoner, verktøy, filmer osv. I tillegg kan Norsk Helseinformatikk (NHI) være et greit sted å finne informasjon. Folkehelseinstituttet (FHI) er også en god kilde til helseinformasjon.

Vaksinemotstanderne vil fraråde deg å søke informasjon på sidene jeg har nevnt. De mener at myndighetene og legemiddelselskaper og ikke minst media er med i en konspirasjon. Det har jeg tatt opp tidligere

Vaksinemotstanderne hamrer løs med sitt mantra «det er viktig å tenk selv». Selvfølgelig er det viktig å tenke selv. Vaksinedekningen i Norge ligger på 92 -96% med noen regionale forskjeller, så det viser vel at de aller fleste foreldre tenker selv. Det betyr faktisk å vurdere den informasjonen som finnes og stikkordet her er kildekritikk.

Blogg oppdatert 15.11.2012
Kilder relatert til MMR - vaksinen
National Center for Biotechnology Information(NCBI)

PubMed - Immunization Safety Review: Vaccines and Autism
PubMed - Association between thimerosal-containing vaccine and autism..
PubMed - A population-based study of measles, mumps, and rubella vaccination and autism.(Danmark)
PubMed - Autism and MMR vaccination in North London; no causal relationship.(England)
PubMed - Age at first measles-mumps-rubella vaccination in children with autism and school-matched control subjects: a population-based study in metropolitan atlanta.(USA)
PubMed - Lack of association between measles-mumps-rubella vaccination and autism in children: a case-control study(Polen)
PubMed - MMR-vaccine and regression in autism spectrum disorders: negative results presented from Japan.
PubMed - The combined measles, mumps, and rubella vaccines and the total number of vaccines are not associated with development of autism spectrum disorder: the first case-control study in Asia.
PubMed - No effect of MMR withdrawal on the incidence of autism: a total population study
Andre kilder:
Folkehelseinstituttet - MMR -vaksine - hva skjer hvis vaksinasjonsdekningen blir for lav ?
Folkehelseinstituttet - MMR-vaksine - er det noen sammenheng mellom inflammatorisk tarmsykdom og autisme?
Folkehelseinstituttet - MMR-vaksine - hvilke bivirkninger og andre hendelser ser en etter vaksinasjon?
Folkehelseinstituttet - MMR-vaksine - hvorfor gir vi to doser?
Folkehelseinstituttet -MMR-vaksine - kan personer med egg-allergi få denne vaksinen?
Folkehelseinstituttet - MMR-vaksinen - hva inneholder den og hvor lenge har den vært i bruk?
Folkehelseinstituttet - MMR-vaksinen - hvilke konklusjoner kan vi trekke?
Folkehelseinstituttet -MMR-vaksinen - kan den deles opp, og hvilket ansvar har helsestasjonene?
Folkehelseinstituttet - MMR-vaksine - er det noen sammenheng mellom inflammatorisk tarmsykdom og autisme?
Folkehelseinstituttet - MMR-vaksinasjon - spørsmål og svar
De nasjonale forskningsetiske komiteene - Forskningsjuks om meslingevaksine
Helsenorge - Autisme
Morgenbladet - Meslingevaksine fører ikke til autisme
Slate.com - Andrew Wakefield Tries to Shift Blame for UK Measles Epidemic
Bad Science - The media’s MMR hoax
Skeptical Raptor`s Blog - Manufacturing a controversy about the MMR vaccine
Just The Wax - Still no independent confirmation of Wakefield's claims
Minervanett.no – Konspirasjonsepidemien
Vg.no - Forfalsket tall i sjokkstudie om barnevaksine
VG.no - Forfalsket sammenheng mellom vaksine og autisme
Brian Deer.com - Exposed: Andrew Wakefield and the MMR-autism fraud
Brian Deer.com - Revealed: Wakefield's secret first MMR patent claims "safer measles vaccine"
BBC News - MMR researchers issue retraction
The Lancet - Retraction of an interpretation
Darryl Cunningham(Tallguywrites) - The Facts In The Case Of Dr. Andrew Wakefield
ScienceBlogs - More bad science in the service of the discredited idea that vaccines cause autism
Vaksiner a-å
Barnevaksinasjonsprogrammet i Norge
Meslinger - personlige historier fra vår tid
Folkehelseinstituttet - Smittevernboka - Meslinger (morbilli)
Folkehelseinstituttet - MMR-vaksinasjon - spørsmål og svar
Vaksinasjonsstatistikk for 2011 - Høy vaksinasjonsdekning i barnevaksinasjonsprogrammet
Vaksinestatistikk - Norge
Verdens helseorganisasjon markerer betydningen av vaksinasjon for bedret folkehelse
The Scientific Method in Vaccine History
National Immunization Program offers answers to common questions.
The "Pink Book" Epidemiology & Prevention of Vaccine-Preventable Diseases
American Academy of Pediatrics
The Vaccine Page
The Immunization Gateway
Measles Outbreaks 2012

Relaterte blogger:
Vaksinemytene som ikke vil dø
Vaksinemotstandens grimme ansikt.
Vaksineplanlegging for iPad og iPhone
Kjære vaksinemotstander Vaksinemotstandernes uredelige argumentasjon
Vaksinemotstandernes uredelige argumentasjon del 2
Fakta og faktagrafikk om vaksiner


2 kommentarer:

Anonym sa...

Meget bra framstilling. Liker også din oversikt over studier og annen tilgjengelig info.

Maria Samardak sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

Legg inn en kommentar