Jasså, er du frisk sier du? Vi skal nok få deg på andre tanker.

Medisinsk kvakk og pseudovitenskap har gode kår her hjemme. Du blir stort sett fortalt hvor farlig det er å leve, og ikke minst så er den store legemiddelindustrien en konspirasjon som skal gjøre deg enda sykere.

Det er en vulgærrelativistiske ideologi som gjennomsyrer alternativbransjen, De har skjønt til fingerspissene at fantasifullt svada pakket inn i svulstige ordkonstriksjoner, hvor ordet forskning brukes i annenhver setning selger. Vi ser stadige eksempler på at det selges absurde kurer og behandlinger som i store trekk er en tsunami av pseudovitenskaplig vås. Kreft kan fjernes med trylleformularer, magisk vann og fantasifulle maskiner med en rekke lysdioder.  Ofte ser vi dette lablet som kvantemedisin, som definitivt tar knekken på alt som feil i kroppen i følge soga.

Alternativbransjen er villig til å gå svært langt for å beskytte egen praksis, tro og inntekt. Vinjar Fønnebø, leder i NAFKAM, Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin, sier det som bør sies:
“I Norge kan hvem som helst behandle hvem som helst for hva som helst med hva som helst.”
Å forby alternativ behandling er å gå for drastisk til verks. Poenget er å få ryddet opp i en jungel av svindel og tull. Kontrollen med alternativbransjen har vært bort i mot fraværende. Et krav må være at mennesker som skal holde på med menneskers psyke og soma faktisk retter seg etter de lover og regler som gjelder, og er sannferdige i sin kommunikasjon. Så enkelt er det faktisk.

Den svenske avisen Expressen avdekker alternativt juks med skjult kameraDen Svenske avisen Expressen har kjørt en serie som er verdt å få med seg. Journalist Anna Bäsén som er frisk, oppsøkte en rekke alternativbehandlere. Da var hun ikke så frisk lenger. Men Bäsén hadde med seg skjult kamera. "Nå skal de stå til ansvar for sine oppdiktede diagnoser" lover hun.
Jag är frisk. Det har jag papper på. Före den här artikelserien gjorde jag mitt livs mest noggranna läkarundersökning. Inga tecken på vare sig infektioner eller andra allvarliga hälsoproblem, som hjärtkärlsjukdomar.
Men när jag sedan gick till sex olika alternativmedicinare beskrev de mig som allvarligt sjuk. Jag fick 83 olika nya diagnoser. Allt ifrån infektioner med bakterier parasiter och virus till hotande hjärtinfarkt. Hade jag haft bara en bråkdel av dem hade jag varit död.Jag rekommenderades också 37 olika preparat för att bli "frisk". De flesta onödiga, en del av dem direkt farliga.Notan för att få diagnoser på sjukdomar jag inte har, verkningslösa behandlingar och onödiga piller landade på nästan 25 000 kronor. Skulle jag ha följt terapeuternas olika råd skulle mitt liv förändrats markant till det sämre. Les mer her
bløff i altiland

"Kvantmedicinaren" ger 50 olika diagnoser

«Jag går på hälsokontroll hos terapeuten och ”kvantmedicinaren” Sigyn Waerland. Hon har en orakelmaskin som påstås upptäcka och bota cancer och alla andra sjukdomar. Jag får skrämmande besked. Enligt orakelmaskinen har jag minst 50 olika sjukdomar och hälsoproblem. Men de kan botas med fler behandlingar och medel för tusentals kronor».


Jeg har skrevet en bloggpost om dette kvantetøvet: Kvantalavista


Alternativmedicinare: "Är kaos – i ditt blod

”Det är inget fel på mitt blod. Jag har tagit flera riktiga blodprover, och läkarna hittar inga tecken på infektioner eller andra allvarliga sjukdomar.
Men när jag gjorde en hälsokontroll hos alternativmedicinaren Larysa Gustafson som gör så kallad levande blod-analys fick jag dramatiska och oroande besked.
Hon påstod att hon hittade femton olika otäcka sjukdomar och hälsoproblem i en liten droppe av mitt blod. Bland annat hävdar hon att mitt blod är infekterat med bakterier, parasiter och svamp. Dessutom är jag försurad, förgiftad, har allvarliga näringsbrister och är överkänslig för viss mat. För att jag ska bli frisk krävs renande laxerkurer, sträng diet och fjorton olika naturmedel.Men läkare och forskare avfärdar blodanalysen som farligt lurendrejeri.
- Om det som hon säger stämmer borde du antingen legat på intensivvårdsavdelning eller varit död, säger infektionsprofessor Björn Olsen.”


Kaos i ditt blod . Joda, Det sitter mennesker som knapt vet opp ned på kroppenes anatomi, men de skal altså kunne analysere blodet ditt etter et kort kurs i bruk av en mikroskop. Les det informative og morsomme bloggposten Blodanalyse – en personlig erfaring av lege Pernille Nylehn.

Fotbadet skulle dra ut alla tungmetaller
“Jag försöker leva sunt och äta nyttig mat. Jag mår bra och läkare har konstaterat att jag är frisk. Men när jag testade renings-fotbadet Aqua detox på Alternativmedicinska praktiken i Örebro var jag plötsligt förgiftad av tungmetaller.
Reningsfotbadet påstås kunna dra ut gifter och annat otäckt genom fötterna. Och chefen på praktiken, Pernilla Örneus, påstår att hon hittade kvicksilver, bly och koppar i mitt badvatten.
Men experter avfärdar fotbaden som lurendrejeri.
- Fruktansvärt, ett geschäft utan dess like, säger överläkare Stefan Branth”

 
Ioniserende fotbad eller detox fotbad er selvfølgelig bare tøv og tull. Angivelig sier såga at dette fotbadet skal trekke giftstoffer fra hele kroppen så vannet blir svart, brunt, oransje eller grønt alt etter hvilket organ som er i ubalanse. Jada … Som lege Pernille Nylehn sier:
Her er en liten demo for den som har lyst til å lage sitt eget «ioniserende fotbad».  Kort og godt: To gafler, en 12-volts ledning, og saltvann. Voila! Fungerer også helt uten føtter. Les resten her

Huvudet är på fel ställe
”Jag har lite ont i nacke och axlar ibland. Men det är inget fel på min nacke – det har två olika läkare konstaterat.
Men kotflyttningen är ovetenskaplig. Tomas Timander, läkare och specialist på nacksmärtor, är kritisk.
– Det är sorgligt att man lockar in patienter med kroniska smärtor till en sån här behandling, för de är desperata.
Men när jag går till atlasterapeuten Björn Jupiter på Atlaskotans cityklinik får jag veta att min atlaskota sitter snett – och jag har alltså huvudet på fel ställe.
Men kotflyttningen är ovetenskaplig. Tomas Timander, läkare och specialist på nacksmärtor, är kritisk.
– Det är sorgligt att man lockar in patienter med kroniska smärtor till en sån här behandling, för de är desperata.”

Tomas Timander är smärtläkare och specialist på rygg- och nackbesvär.
Han är kritisk till atlasbehandlingen och har träffat flera besvikna patienter.
- Patienter som har kroniska smärtor prövar allt i sin desperation. Jag tycker att det är sorgligt att man lockar in folk till en behandling där det inte finns vetenskapligt stöd.


Guruns löfte: Perfekt syn snabbt och enkelt
“Jag är närsynt och astigmatisk och behöver glasögon eller linser för att se bra. Men de kan jag snart kasta. Åtminstone om man ska tro marknadsföraren Ann-Marie Näslund som säljer böcker och kurser om synträning.Hennes guru är Leo Angart. Hans metod lovar perfekt syn, snabbt och enkelt.
Rent lurendrejeri, säger ögonprofessor Jan Ygge.- Det här är en avancerad form av kvacksalveri”.

 
“Synträning är en bluff.Jan Ygge, ögonläkare och professor på Karolinska institutet, dömer ut de dyra kurserna som rent humbug.Det finns inga vetenskapliga belägg alls för att man kan bota alla brytningsfel med hjälp av synträning. Ögonläkare Jan Ygge förklarar att teorin bakom är både ovetenskaplig och osannolik.- Ögats brytkraft är helt beroende av hur stort och långt ögat är, det går inte att träna bort. Man får inte längre ben genom att springa mycket. Ögat har en ganska rigid struktur och den påverkas inte på det här sättet som hon påstår. Les mer her
 
Terapeuten erkänner: Det är hokus-pokus
Jag äter all slags mat. Och har inga dolda matallergier. Trodde jag.
När jag gick till näringsterapeuten Ulrika Sunnerheim-Dahlman gav hon mig en lång rad nya diagnoser. Enligt hennes tester tål jag varken mjölk, gluten, ägg, jäst eller havre. Hon ordinerar strikt diet och åtta olika kosttillskott.
Men terapeutens diagnoser är ren bluff, säger professor Magnus Borres som forskar om matallergier.
– Det här är farligt humbug som kan ställa till med skada.”

Men det er ikke alt. Følg med:
“Jag får ligga på en brits. Klinikchefen placerar i tur och ordning flaskor med olika innehåll – som vete, mjölk, havre och ägg – på min mage. Samtidigt får jag hålla armen rätt upp i luften, hon säger till mig att försöka hålla emot när hon trycker på min arm.– Det är ett oerhört bra verktyg. Vi kan testa det du äter mycket av, säger hon.Jag ser inte vad det är i flaskorna hon lägger på min mage. Men det känns som att hon trycker olika hårt mot min arm.Efter knappt en kvart är undersökningen klar. Ulrika Sunnerheim-Dahlman hävdar att jag inte tål mjölk, gluten, ägg, jäst och havre. Hon rekommenderar mig att utesluta alla dessa födoämnen ur kosten.– Det är jobbigt allt det där. Det betyder att magen är ur lag. säger hon.”
Til sluttDet kom sterke reaksjoner på TV-programmet Folkeopplysningen på NRK. Folkeopplysningen var et program hvor vi får gode eksempler på hvordan alternative arbeider, og ikke minst hvorfor de ikke får resultater. 

Alternativbransjen er et loppesirkus av tant og tøv. Det er helt vanvittig at mennesker som ikke stort sett ikke kan en tøddel om hvordan kroppen fungerer kan drive med behandling av menneskers vondter og plager. Er du i utgangspunktet litt fysen og uggen og ellers frisk, er det mange som ikke syns det er like morsomt å høre fra legen at: “du er småfeit, spiser usunt og trimmer for lite”.
Veien til en forståelsesfull lyttende kvakksalver som behandler “hele deg” er jo som julekvelden. Men, det koster, absurde kurer og behandlinger krever et visakort med kjøleribber. Det er en kynisme som jeg ikke nøler å kalle renheklet svindel.  

Mennesker med helgekurs i å skru på apparater med lysdioder som kalles kvantemaskiner hevder de kan kurrere kreft, HIV og Aids og mer til.  Absurde PH og base kurer markedsføres som det skulle være veien til himmelen. Det er potensielt livsfarlig å tylle i seg tøvet.

Dagens homeopati i Sverige gjør et stort poeng at Anna Bäsén har astma og en medfødt hjertefeil. Da er hun ikke troverdig journalist ifølge Dagens homeopati. Det er ikke første gangen vi ser at alternative går til personangrep og finner på ting når de faktisk skjønner at de ikke har gode argumenter å servere.

Når noens “sannhet” er at vaksiner er et masseødeleggelsesvåpen for å redusere jordens befolkning eller at kvantemaskiner kan kurere kreft, HIV og Aids, ja så er det sant i egne øyne. Objektive sannheter eksisterer knapt, og sannhet er noe hver enkelt kan skape selv ut av sitt eget hode, uten å forholde seg til verden rundt seg.

I et slikt landskap skal en ikke stille for mange kritiske spørsmål. Kritikk oppleves som alt fra trolling til personangrep, hets og forfølgelse, ja sågar hagler det med beskyldninger om klebling av ytringsfriheten. Alternativmiljøet/bransjen er så preget av en postmoderne åpenhet for nesten hva som helst, at det er vanskelig å stille kritiske spørsmål, uten å bli beskyldt for å være ond og drive forfølgelse.

Det journalist Anna Bäsén har gjort er like enkelt som det er genialt. Hun viser oss en liten flik av en industri som har frekkhetens nådegaver. I det alternative snakker man varmt om etikk, hva slags etikk? Den eneste mantraet som råder er: Alt er mulig - kort eller kontant?


Nyttige artikler
Aftenposten - Vitenskapelig mørketid?
Aftenbladet - Mange liker å bli lurt?
Dagbladet - Bortskjemt på helse
Udokumentert kvantemagi
Fritanke.no - Trenger vi alternativ medisin?Relaterte blogger:Kvantalavista
Sim Sala Alternativ Bim
Den multiresistente New Age bevegelsen.
Hallo, det er Holistisk Forbund. Er det mulig å få vern mot kritikk? Ikke det nei, adjø…Det gikk en «synsk» på stien og følte skogens ro… ...
Subjektivismen i New Age bevegelsen
Healing og Harry Potter faktoren
Vaksinemytene som ikke vil dø
Kom skal vi leke doktor med vitaminer blåsyre og n...
Jeg ”føler” på meg her at..det må være noe, eller ...
Når medikalisering og disease mongering blir normalisert.

Ekstrene blogger
Pernille Nylehns blog - Syrer og baser og pH og slikt …
Pernille Nylehns blog - Blodanalyse – en personlig erfaring
Pernille Nylehns blog - Syrer og baser og pH og slikt …
Saksynt - Hvorfor pH-dietter og natronkurer ikke virker
Christoffer Biong - Gjeninnfør kvakksalverloven

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar