Vaksinemotstanderne er trippelvaksinert mot fakta.

Jeg må innrømme at jeg er lei vaksinemotstandere (heretter kalt antivaksere) som turnerer på nettet og sprer det reneste nonsens om hvor farlig vaksiner er. Det er heldigvis ikke så aktiv vaksinemotstand her hjemme, men det er en liten håndfull som er himmelropende på bærtur. De leker doktor og sykesøster ved hjelp av Google og youtube, der finner de ut “sannheten” om vaksiner.

I all hovedsak er dette mennesker, veldig ofte har sin utdanning fra “livets skole” … Jeg tror jeg må ta en prat med “rektoren for den skolen”,  for de fleste som er uteksaminert derfra er himmelropende kunnskapsløse om hvordan kroppen fungerer. De har ikke en gang elementære kunnskaper i naturfag på barneskolenivå. Ok, noen unntak finnes, de er ofte hakket smartere og kan pakke antivakstøys inn i fine ordkonstruksjoner som tilsynelatende ser riktige ut, men når man pirker i materien, samt snur de flotte grafene antivakserne har snudd opp ned, så viser det seg at det er mye tøv det som serveres. 

I folkeopplysningens navn er det av og til nødvendig å vise frem at at det sitter mennesker som har alt for mye fritid og sprer galimatias om vaksiner. Jeg ble tipset om denne bloggen: medium.com - Why you should ignore what anti-vaxxers have to say. Den har noen poenger. Det er faktisk sjelden jeg gidder å diskutere vaksiner med tomsinger som er trippelvaksinert mot alt som lukter av motargumenter, kildekritikk osv. Men av og til er bør man faktisk vise frem hva som faktisk spres av Irrasjonell vaksinemotstand (heretter kalt antivaksvås).

Jeg tror faktisk at en del mennesker ikke forstår hvordan vaksiner virker. De har ikke skjønt at det fortsatt er vårt eget immunsystem som bekjemper infeksjonene, det er bare blitt "trent" av vaksinen. I blant tror jeg mye vaksineskepsis hadde vært eliminert om folk forstod at vaksiner bare gjør immunsystemet mer målrettet, ikke at vaksiner gjør en jobb istedenfor, eller i tillegg til, immunsystemet.

Her er et par nyttige ressurser som er verdt å ta en titt på når du skal vurdere medisinsk informasjon på internett
http://www.immunizationinfo.org/
Evaluating Health Information: A Guide for Parents. Ikke at de mest ihuga antivaksere henger seg opp i den slags, men for andre er den nyttig. I tillegg er det faktisk en godbit her for hvordan man kan lese vitenskaplige rapporter for de av oss som ikke leser dette til daglig.


Vaksinemotstand fører til oppblomstring av sykdommer det er lett å beskytte seg mot

Tidligere har jeg fått kommentarer som: “I Norge er ikke noe stort problem at noen få ikke vaksinere barna sine. Det som skjer i USA og andre land er kanskje ikke helt relevant her hjemme …” Ikke enig i det. Norge er en land kjent for fredsprisen, olje, laks og Edvard Munch … Vi er kanskje en liten utpost for spesielt interesserte, men vi lar oss påvirke. Alle argumentene som antivakserne bruker kommer i all hovedsak fra aktivistgrupper i USA og Australia. Noe av stoffet fornorskes og manipuleres av noen få personer i antivaksmiljøet. Noen av de har faktisk helsefaglig utdanning, men stort sett svelges alle påstander om vaksinens forbannelse med søkke og snøre, ja hele fiskestangen og båten med faktisk. Antivaksbudskapet hentes svært ofte fra antivaksfora som forbausende ofte har ordet thruht i navnet. 

I noen land ser vi at organsiert vaksinemotstand fører til en oppblomstring av sykdommer det er lett å beskytte seg mot, særlig meslinger:

Notes from the Field: Measles — California, January 1–April 18, 2014
Measles outbreak 2014: Twenty new cases due to 'unvaccinated children'
Measles Outbreaks 2014
Measles outbreak 2014: Twenty new cases due to 'unvaccinated children'Thanks Anti-Vaxxers: Measles Outbreak Reported in New York City (Video)
2013 Swansea measles epidemic
How vaccine denialism in the West is causing measles outbreaks in Brazil
Anti-vaccine movement is giving diseases a 2nd life
Measles outbreak! Vaccine trutherism now officially a public health crisis
Thank Anti-Vaxxers for Lyme Disease
Thanks antivaccine lunatics–measles is back in the USA
States Want To Make Sure Kids Get Vaccinated Before School
CDC: Measles cases in USA hit 20-year high
Pediatrician: Vaccinate Your Kids—Or Get Out of My Office
Measles outbreak in north america blamed on anti-vaccine movement

sykdommer som ikke er utryddet

Bildene er laget av: Refutations to Anti-Vaccine Memes (FB –Gruppe). De har også egen infoside med artikler: Refutations to Anti-Vaccine Memes

Measles (Meslinger)
Mumps (Kusma)
Kikhoste (Whopping Cough – pertussis)
Røde hunder (rubella)
Vannkopper (Chickenpox -Varicella)
Pneumokokksykdom – streptokokk- familien (Pneumococcal disease)
Stivkrampe (Tetanus)

Det virker kynisk og merkelig at man ikke vaksinerer sine barn når vi vet at det redder liv. Jeg har vanskeligheter med å forstå foreldre som velger å la barna utsettes for helt unødvendig risiko for å blir syke av sykdommer det finnes vaksiner mot. Barna er de som blir skadelidende ved at de oftere blir alvorlig syke enn de som får sine vaksiner. Poenget er at jo flere foreldre som lar være å vaksinere sine barn, jo dårligere blir flokkimmuniteten i samfunnet. Konsekvensen ser vi med stadig nye og større utbrudd av sykdommer som vi så for få år siden. Vi får utbrudd av meslinger, kikhoste osv. Utbruddene skjer blant den uvaksinerte delen av befolkningen.


Vaksiner er kostnadseffektivt

Ser vi litt nærmere på den aktivismen antivakserne bedriver så er de faktisk  legemiddelselskapenes beste venn. Pleie av syke er dyrere en selve vaksinen, men det er merkelig nok et argument som preller av hos antivakserne.Det koster penger når man blir syk. Barn kan havne på sykehus. Foreldre må være borte fra jobben. Det binder opp ressurser i helsevesenet, som koster penger.

Linkene under forteller at vaksinering i all hovedsak lønnsomt, eller sagt på en annen måte - Det koster mye penger å pleie syke.

Global eradication of measles: an epidemiologic and economic evaluation.
Kostnadseffektiviteten av kikhoste boostervaksinasjon i Nederland.
Cost-effectiveness of adding vaccination with the AS04-adjuvanted human papillomavirus 16/18 vaccine to cervical cancer screening in Hungary.
Rotavirus vaccine: a cost effective control measure for India. 
Vaccine Economics
Immunisation is one of the most cost-effective ways to save lives, improve health and ensure long-term prosperity –
Measles Outbreak in a Highly Vaccinated Population, San Diego, 2008: Role of the Intentionally Undervaccinated

Jeg har skrevet en del om det tidligere: Vaksinemytene som ikke vil dø, men det er greit å gjenta noen sentrale punker som jeg syns plakatene under adresserer på en god måte.  

1

2

 

4

5

6

7

8

9

10

11

nr 12

Bildene er laget av: Refutations to Anti-Vaccine Memes og bildeteksten bygger på informasjon fra American Academy of Pediatrics - The Childhood Immunization Schedule: Why Is It Like That? Forholdene er stort sett identiske til hva som er realitetene her hjemme.


Hvordan diskutere og debattere med antivakserne?

You don't … Eller du kan forsøke. Antivaksere har et religiøst forhold til sine egne standpunkter. De er uvitende, ignorante og stort sett fulle av faen. Men det nytter ikke å hisse seg opp over det. 

Jeg kom over en elegant måte å svare en antivakser som drar frem alle mytene om vaksinens forbannelse.

svar 1
Den samme antvaksregla om ADHD, autisme osv.. osv. Svaret til denne Borg fra Andy  er bare episk …

svar 2

 

 

 

 

 

 

 

 
“Når uvitende mennesker briljerer med sin uvitenhet, så blir alle andre som også er uvitende imponert” (Ole-John Saga)

Det er stort sett håpløst å diskutere med antivaksere. De lever i den tro at Big Pharma er onde og alt de gjør er i ond hensikt. De dreper barn, de driver befolkningsreduksjon via vaksiner, de forgifter oss. Leger er selvfølgelig medsammensvorne og helsemyndighetene er også med på dette gigantiske plottet. Alle som ikke ser dette er selvfølgelig idioter, ifølge antivaksheltene.

Det stopper ikke der. Antivakserne mener helt åpenbart at de er forfulgt og kneblet, ja sågar mener de at deres ytringsfrihet blir forsøkt hindret. Det skjer stort sett i alle debatter hvor antivakserne rører rundt og sprer våset sitt. Legg merke til det neste gang. En annen sær greie er at hvis du dunker de i hodet med fakta og undersøkelser som er fellfaglig vurdert herfra til månen, så er det et bevis for antivakserne på at det ikke kan medfører riktighet … naturligvis … Det er noe med logikken som ikke henger på greip.


Antivaksernes nonsens om vaksiner


Bryr antivakserne seg om forsking og etterrettelighet når de vandrer rundt på nettet med tøvet sitt? Overhode ikke. Felles for kildene antivakserne bruker er at de er et sammensurium av feilaktige myter om vaksiner, iblandet konspirasjoner, rene løgner og tøv. Legg merke til kildene som brukes i klippene jeg viser lenger nede! Påstandene antivakserne lirer av seg er kort og hinsides redelighet og fornuft. Noen av klippene kommentere jeg, andre er så vannvittige at kommentarer er unødvendig. 

Klippene nedenfor er i all hovedsak hentet fra Facebookgruppen Vaksineaksjonen i tidsrommet 2011 til Juni 2014.(den er nå lukket)

Det er interessant å se hvem som er moderatorer inne på Vaksineaksjonen. Det er et eget ekkokammer hvor ikke noen andre enn antivaksere slipper inn. Ragna Madsen er sykepleier, hun er en sentral person i anivaksmiljøet her hjemme. (Etter det jeg vet er hun ikke moderator inne på vaksineaksjonen der nå).  

Vaksineasjonen-mod

Det er flere klipp fra Sandy Lonoe i denne bloggposten. Hun er svært aktiv inne på vaksineaksjonen hvor hun også er moderator. Hun er pensjonert farmasøyt og notorisk uredelig i hva hun legger ut av antivakstøv. Hun kommenterer også på konspirasjonsfjolleblogger som denne. Hun har vært aktiv på antivakssiden Vactruth.
Du kan også lese om henne her, og her, hvor hun forsøker å utgi seg for å være noe hun ikke er. For ikke å glemme at hun også har skrevet for konspirasjonsnøttefabrikken Nyhetsspeilet her hjemme.

lonoe om vaksiner-fredsprisen

Noen klipp er fra noen antivaksgrupper fra USA og Australia. Argumentene antivaksere her hjemme bruker er hentet fra tilvarende grupper ute i verden. 

10367191_10152183560383865_7469542148062147922_n

Dette kan jo være kødd, men jeg har lært meg at blant anivaksere er kunnskapsnivået katastrofalt lavt. Jeg har sett lignende argumenter i andre konspirative sammenhenger.  

antivaks-vås


 


I never did ask for evidence
… Nei, hvorfor skulle du det?  …

1512313_759176674097737_63014305_n 

Ok, så Bill Gates mener at vaksiner er en metode for å redusere verdens befolkning? Nei, det har han selvfølgelig ikke sagt. Bill Gates er en av verdens ledende sponsorer av vaksiner og en viktig bidragsyter for at helsetilbud og vaksiner er en realitet i en rekke fattige land. Antivakserne hater selvfølgelig Bill Gates fordi han nettopp sørger for blant annet vaksiner til fattige land. Hva er vel bedre enn å komme med absurde påtander? Dette er påstander vi også ser her hjemme

antivakser hate bill gates

Southern Powerty Law Center - Conspiracists Accuse Bill Gates of Seeking Mass Sterilization
The Skeptical Raptor - Vaccine denialists hate Bill Gates
The Skeptical Raptor - Vaccine denialists really hate Bill Gates–Part 2


Ehh. Okai på en måda … Men veldig feil!

vaksinedill


Stemmer ikke. De nekter ikke å vaksinere seg. Det som er riktig er at Amish har hatt noe lave vaksinasjonstall. En tidligere studie fra Pennsylvania  peker på at det handler om tilgjengelighet. En annen undersøkelse slår fast at antivakserne er en av årsakene har hatt en innvirking på vaksinasjonsraten . Ellers er det ikke noen holdepunkter for å hevde at de eksponerer seg mer til sykdommer. Det er med all respekt tull. Å dra frem NaturalNews er i seg selv diskvalifiserende.

Rud -tøv om amish

Ehh, nei Ruud, Len Horowitz vet ikke hva han snakker om. Han har mistet bakkekontakten for lenge siden.

Science-Based Medicine - Another antivaccine zombie meme: polio vaccine and SV40 and cancer, oh, my!
Encyclopedia of loons - Leonard “Len” Horowitz
Gallery of Wackos - People who perpetuate misinformation, pseudoscience, or unfounded claims.
I passende selskap?
Crank vs Crank: HIV conspiracy theorist vs HIV Denialist:

Rud koko1

 

Et veldig godt råd er å lese: 31 løgner om vaksiner. Science-Based Medicine - Toxic myths about vaccines er også greit å få med seg. I bokform til og med.

berit elle

 

Kjetil Dreyer er noe for seg selv. Han står bak Vaksineaksjonen som er antivaksernes ekkokammer. Gruppen kan virke stor med sine i overkant 5000 medlemmer, men det er kun en liten klan på en 20 – 30 personer som holder liv i gruppen og sprer fryktretorikk/galematias, relatert til vaksiner. Litt søtt når Dreyer snaker om fakta. Han har ikke noe forhold til fakta i det hele tatt. Det er kun fearmongring og regelrett vås han spiller på.

dreyer juger igjen om vaksiner

Vaksiner svekker immunsystemet? Nei Dreyer det gjør det ikke. Vaksiner bidrar til å spre sykdommer? Ehh … nei det gjør det ikke. Vaksiner er ikke immunisering? Tøv Dreyer, det er en kjensgjerning at vaksinering er immunisering. Vaksinasjonen lever i beste velgående. Stort alle klippene jeg har brukt i denne bloggpoposten er hentet derfra. Det er kort og godt et galehus der inne.

Les deg opp Dreyer:
Injection vs Ingestion. Myths and Facts.
Slik påvirker vaksiner immunforsvaret

 

dreyer er idiot

Dreyer er en real sjarmklump i antivaks-konspirasjonsmiljøet

Nei, homeopater har ikke noe som heter vaksiner. 

dreyer om homopati

 

 FireShot Screen Capture #830 - '(4) Vaksineaksjon_no - Vaksineinformasjon for den bevisste' - www_facebook_com_groups_vaksineaksjon__fref=ts

For si som han sa – Hva faen skal en si?

Kvalitet på antivaks argument

 

Antivakserne har rekord i å opptre korka. Når de bruker en vaksine som ikke engang eksisterer som et argument mot vaksiner, så er det ikke bare dårlig kildekritikk, de er faktisk fjolls.

ebola

Det verste ebola-utbruddet på 20 år
Ebola virus disease
Outbreak of Ebola in Guinea, Liberia, and Sierra Leone

Ebola Hemorrhagic Fever
Litt voksenopplæring for antivaksere som er til de grader uvitende er kanskje på sin plass her.

EBOLA_ecology_800px1
“This graphic shows the life cycle of the ebolavirus. Bats are strongly implicated as both reservoirs and hosts for the ebolavirus. Of the five identified ebolavirus subtypes, four are capable of human-to-human transmission. Initial infections in humans result from contact with an infected bat or other wild animal. Strict isolation of infected patients is essential to reduce onward ebolavirus transmission”. Kilde: cdc.gov

 

Nei Ellen Holtermann og Ingunn Røiseland eller Sigurdsdatter, som hun nå kaller seg, dette er ikke noe er “patentert virus”. det er heller ikke laget for å ta knekken på 90% av jordens befokning. Ebolavirsuet ble oppdaget i 1976 av Professor Peter Piot.
Forsker som oppdaget ebola ser ingen grunn til panikk
Ebola virus
Brief General History of Ebola
What is Ebola?

holtermann-vås

Siggurdsatter-kokkoDette er rent vås fra Lonoe. Det er ikke en eneste seriøs undersøkelse som underbygger at kreftrisikoen er større fordi man vaksinerer seg. Dette er ren fearmonging. Det neste er vel at antivakserne påstår at vaksiner kan føre til homofili. 

FireShot Screen Capture #882 - 'Vaksineaksjon_no - Vaksineinformasjon for den bevisste' - www_facebook_com_groups_vaksineaksjon__fref=ts

Kunne sagt mye om tullet Lonoe sprer, men lar det være, enn så lenge.
Nye kreftvaksiner kan forlenge livet
Slik blir fremtidens vaksiner
Bloggen Saksynt om kreft


Vaksiner tar livet av dine barn. Realy?

lonoe om vaksiner-2505

Vaksiner destabiliserer immunsystemet …Realy …? nope!
Som Farmasøyt burde Lunoe vite bedre.
Tror eller mener Lunoe at vaksiner er "kjemikalier" man sprøyter inn i kroppen for å bekjempe infeksjoner over lang tid? Burde ikke Lunoe skjønnet at immunsystem blir , "trent" av vaksinen? Burde ikke Lumoe som er farmasøyt skjønne at det er vårt eget immunsystem som bekjemper infeksjonene?

Igjen:

Injection vs Ingestion. Myths and Facts.
Slik påvirker vaksiner immunforsvaret


Atter en gang resirkluleres The Liberty Beacon er en konspirasjonsnøttefabrikk hvor en kan hente alt hva et konspirativt sinn kan begjære. Artikkelen Lonoe viser til er kjemisk fri for referanser til hva forskingen sier om Andrew Jeremy Wakefield, (noe annet ville vært oppsiktsvekkende fra de kanter)

Tar med denne i samme gate. Dette er selvfølgelig bare tull.
FireShot Screen Capture #868 - 'Vaksineaksjon_no - Vaksineinformasjon for den bevisste' - www_facebook_com_groups_vaksineaksjon__fref=ts

Lonoe og Guthus bør lese:
PubMed Health - How does the immune system work?
Appolon.no - Slik påvirker vaksiner immunforsvaret

 

Autisme og vaksiner er noe antivakserne messer videre på uansett hva forskingen sier her. Det er ikke påvist noen sammenheng mellom vaksiner og autisme.

FireShot Screen Capture #848 - '(3) Vaksineaksjon_no - Vaksineinformasjon for den bevisste' - www_facebook_com_groups_vaksineaksjon__fref=ts

Ut fra det vi vet i dag er det ikke påvist noen link mellom MMR – vaksinen og autisme, men antivakserne tviholder på hypotesene til Andrew Wakefield. Dessverre spres dette tullet av personer som faktisk er helsefaglig utdannet, og definitivt bør vite bedre.

Andrew Jeremy Wakefield
VG.no - Forfalsket sammenheng mellom vaksine og autisme
Brian Deer.com - Exposed: Andrew Wakefield and the MMR-autism fraud
Brian Deer.com - Revealed: Wakefield's secret first MMR patent claims "safer measles vaccine"
BBC News - MMR researchers issue retraction
The Lancet - Retraction of an interpretation
Darryl Cunningham(Tallguywrites) - The Facts In The Case Of Dr. Andrew Wakefield
ScienceBlogs - More bad science in the service of the discredited idea that vaccines cause autism
CNN - Retracted autism study an 'elaborate fraud,' British journal finds
ABC- News - Lancet Retracts Controversial Autism Paper

Tar med denne også. Det er basert på tant og tøv fra noe som kaller seg word Truth TV. Ren fearmonging i kjent stil.

FireShot Screen Capture #869 - 'Vaksineaksjon_no - Vaksineinformasjon for den bevisste' - www_facebook_com_groups_vaksineaksjon__fref=ts


Tar med denne i samme gate.
Ja, så fint da, men det er bare det at autisme ikke er linket til vaksiner, nevnte jeg tidligere at anivaksere ofte henviser til kilder med ordet truth i navnet? 

jenny mc

Sykepleier Ragnhild Marie Madsen er også veldig glad i Andrew Wakefield. Det blir ikke mer riktig det han påstår, selv om hun har kjøpt boken til Trond Skafnesmo.

madesen beundrer Wakefield-2012-mars

Dreyer kaster seg selvfølgelig på Vaksine – autisme sporet. 

Dreyer-om autisme

Nei, det finnes ikke 22 studier som hevder at vaksiner fører til autisme. Også Dreyer er glad i alle antivaks - anti det meste med navnet. Heisan også her er kilden noe med “truth” i navnet. Men å legge ved link til disse 22 undersøkelsene kan han selvfølgelig ikke linke opp, de finnes ikke!


Lonoe vil jo ikke være noe dårligere her, så hun klasker til hun også.

Som de fleste etterhvert har fått med seg vet vi i dag at anlegget til autisme utvikles allerede under svangerskapet, altså før noen blir vaksinert. Og epidemiologiske studier bekrefter at det er akkurat like stor sjanse for at et barn blir autist enten det er vaksinert eller ikke. Altså - ingen sammenheng finnes. Legg merke til Lonoes kilde. The Refusers, en kjent antivaksside. Legg merke til at hverken Dreyer, Lonoe, Madsen klarer å peke til skikkelige undersøkelser/kilder.  

lonoe juger om autisme22


Nei, Lonoe. Helsemyndighetene sier ikke at vaksiner forårsaker Autisme. Dette er ren bløff og tøv. Noe du har gjort til en folkesport å presentere.

lunoe juger om autisme igjen

Antivakserne forholder seg selvfølgelig ikke til hva forskingen sier uansett, men for andre som måtte lure:

No doubt about it: no link between vaccinations and autism, major study finds
science Direct - Vaccines are not associated with autism: An evidence-based meta-analysis of case-control and cohort studies
Study of 1.3 Million Kids Reveals Vaccines Aren't Associated with Autism
Institute of Mediicine - Immunization Safety Review: Vaccines and Autism
NHS - Vaccines not linked with autism, study finds


Påstander om at polio fører til kreft florer i antivakslandskapet. Hvis det var tilfelle at kunne føre til kreft så ville det vært en skandale av dimensjoner. For øvrig støtter vaksinemotstanderne seg ofte på denne artikkelen fra forsking.no fra april 2004. Det er ikke noe som tilsier at det er noe hold i dette, og samme år (august 2004) skriver NCI (National Cancer Institute): Studies Find No Evidence That SV40 is Related to Human Cancer.
Ellers kan man lese  - PubMed.The polio eradication effort has been a great success–let’s finish it and replace it with something even better.

Vaksinejug-Lonoe

Her har Lunoe og Madsen gått i par med sine påstander som det heller ikke denne gangen er dekning for. De har spadd opp blant annet Suzanne Humphries.
Madsen linker i vant stil til kilder som er langt over middels uredelige hva gjelder påstander som gir et gjenskinn av å se ut som undersøkelser, men som ikke er det. Det er faktisk Madsens varmerke å linke kilder som hun vet andre anvaksere ikke leser særlig grundig.    

Det hører med til historien at det tilbake på 50 tallet var det en hendelse - The Cutter Incident der levende virus ble inkludert i en polio vaksine som resulterte i 10 dødsfall og 200 barn som ble rammet av lammelser.

Vi vet også at noen poliovaksiner ble forurenset med Simian vacuolating virus (SV40) som potensielt kunne føre til kreftsvulster, men selv etter omfattende forsking rundt dette er det ikke grunnlag for å konkludere med at vaksinen førte til kreft. Faktisk syns jeg denne bloggen: Polio vaccine does not cause cancer–debunking a myth sier det som bør og kan sies om saken. Les også: The polio eradication effort has been a great success--let's finish it and replace it with something even better.


Med all respekt. Dette er bare tull og tøys. 25 000 ganger høyere dose er det bare Mike Adams i konspirasjonsnøttefabrikken NaturalNew som kan komme opp med.

FireShot Screen Capture #851 - '(3) Vaksineaksjon_no - Vaksineinformasjon for den bevisste' - www_facebook_com_groups_vaksineaksjon__fref=ts

Igjen: NaturalNews (tidligere newstarget ) er et nettsted grunnlagt av Mike "the Health Ranger" Adams . NaturalNews fremmer et hav av kvasimedisinsk tøv,  og er i tillegg en kilde som vaksinefornektere (anivaksere) er veldig glad i. I tillegg er Natural News er mekka for ulike korka konspirasjonsteorier. Siterer man NaturalNews kan du være ganske sikker på at det er dundrende galt.
Natural News er blant Top 10 Worst Anti-Science Websites

Guthus bør også lese:
CCD.gov - Thimerosal and 2013-2014 Seasonal Flu Vaccines
ImmunizieBC - Questions about the influenza vaccine 
FDA.com - Study Reports Aluminum in Vaccines Poses Extremely Low Risk to Infants


Du store vitaminpille for noe tøv. “Vaksiner brukes til å svekke folks relegiøse evner og forandrer folks sinn”.  Hvor tar de dette tullet fra?

FireShot Screen Capture #870 - 'Vaksineaksjon_no - Vaksineinformasjon for den bevisste' - www_facebook_com_groups_vaksineaksjon__fref=ts


Nei Seppola, det er ikke Aids i vaksiner!

seppola rører om HIV i vaksiner


Denne er litt søt. Først kommer Fripresse med en artikkel som skal vise at uvaksinerte er friskere en vaksinerte. Som jeg nevnte litt tidligere - FriPresse er drevet av sykepleier Ranghild Marie Madsen, hvor hun er enhersker og moderator og redaktør og hun har for vane å “like” sine egne innlegg …  Ser man det, også hun er glad i kilder med nevnet truth i seg … jada …

Masden juger igjen1

I samme tråd inne på FriPress snakker Madsen med seg selv. Hun ehhmmm sier jo at hun også …altså Ragnhild Madsen har en artikkel som viser at uvaksinerte er friskere en vaksinerte - …Artige greier dette.  Eller egenlig ikke …

Masden juger igjen2

Ragnhild Marie Madsen flytter litt på målstengene hver gang hun møter kritikk. Fikser litt på overskrifter og headinger, endrer litt på sine valg av kilder, men poenget er at hennes påstander ikke medfører riktighet. Jeg har tatt for meg Madsens påstander og begredelige kildekritikk noen ganger.

Vaksinemytene som ikke vil dø
Nei, Poliovaksinen fører ikke til kreft, og vaksinerte barn er ikke sykere en uvaksinerte barn

Faktisk er uvaksinerte barn ofte syke en vaksinerte barn. Det finnes andre undersøkelser som viser det samme.

Sykepleiere kommer i ulike støpningen. Megan Cran (som er sykepleier i Australia) deler noen fornuftige tanker som kanskje sykepleier Madsen bør tenke litt over:
Kjære vaksinemotstander


Denne tar jo kaka. Retorikken til Cath Woldstad er jo en smule preget av uforstand og regelrett tøv. Damen er en av de mest profilerte antivakserne her hjemme. Hun har flere Facbook profiler hun turnerer med på Facebook. I tillegg har hun definitivt hatt en ledende rolle i drittkampanjen mot bloggeren Gunnar Tjomlid.

Wolstads andre profil

Poenget er at det er svært lite aluminium i vaksiner, du får i deg MER i fra luften, vannet og maten du spiser, en det du får i deg i via vaksiner. Det er ikke aluminium i vaksiner mot Rotavirus, Meslinger, Kusma, Røde hunder og Vannkopper. Vdr aluminium i vaksiner - kan en lese om det her.

Woldstad er ikke den enste som forsøker å leke smart ovenfor UNISEF. Bloggkometen Trude Helèn Hole har også blogget om vaksiner. Resultatet var ikke helt heldig da hun diskuterte med UNISEF på Tvitter.

Trude Helène Hole. Hole blitt et viktig talerør for blant annet Lyskilden og Fri Presse, som er linkested for tabloide artikler som forbanner vaksiner, roser vitaminer, for ikke å snakke om at kreftbehandling som tar livet av deg osv. 

FireShot Screen Capture #176 - 'Trude Helén Hole (truhole) på Twitter' - twitter_com_truhole_original_referer=http___trudehelenhole_blogg_no_&profile_id=110363504&tw_i=474599333317193731&tw_p=embedded

 holes uttalelse om vaksiner

Det er når Hole kommer med uttalelser som dette jeg stiller noen betimelige spørsmål om hva er det TV2 tenker på. Det kan muligens være at man ønsker å sette et bilde på hva vaksinemotstanden faktisk dreier seg om - uvitende uttalelser, myter og løgn, eller er det rett og slett for å fremstille to synspunkter som likeverdige, noe de ikke er.

Det er ikke første gangen Hole opptrer ignorant og oppviser manglende kildekritisk sans: Vaksinemotstand, løgn og flørting med antisemittisme.

Hole og Wolstad bør lese seg opp.

Measles & Rubella Initiative
Redd Barna.no - 4 av 5 av verdens barn vaksineres
Leger uten grenser – Vaksinering
Unicef – Vi ser det nytter 
Unicef - Vi hjelper barn å overleve og vokse opp
I tillegg er nok denne noe Hole bør se litt på - Thinking Critically About World Wide Web Resources

Kildekritikk er en fin trikk …

hole-tomser med vaksiner

Hole prøver å være lur ved å stille et tilforlatelig spørmål. Redicecreations som Hole linker til er en real kvakkfabrikk. Jeg har tatt for meg påstandene før, hvor jeg har påpekt svakhetene som undersøkelsen til vaksinemotstander og homeopat Andreas Bachmair,(som Hole linker til i sin tvittring) som også driver Impfschaden.info (som er en tysk versjon av antivaksreieret Vaccineinjury.info).

Det som bør sies om saken kan en også finne her:
The Vaccine Times - The vaccinated vs unvaccinated study – a.k.a. The German Study
Jama Pediatrics - A Population-Based Cohort Study of Undervaccination in 8 Managed Care Organizations Across the United States

Jeg har gjennomgått påstandene fra Andreas Bachmair her:
Vaksinemytene som ikke vil dø
Vaksinemotstand - løgn og dårlig kildekritikk.
Ellers er det greit å lese denne artikklen fra Science Daily: Vaccinated Children Not at Higher Risk of Infections or Allergic Diseases, Study Suggests

Hole viser og har vist tidligere at kildekritikk ikke er helt enklet. Hole har rett og slett ikke ikke peiling på hva hun snakker om når hun snakker om vaksiner. 

 

I samme gate over kranke kilder …
Det er rimelig drøye saker. Whale.to er et real konspirasjonsnøttefabrikk og en antisemittisk smørje. Linker man til Whale.to er det garantert dundrende galt. i tillegg viser man at kildekritikk slett ikke er noe som vektlegges. 

ScienceBlogs - The nuttiness that is Whale.to: Save Scopie’s Law! 
John Scudamore - what a fucking arsehole

FireShot Screen Capture #605 - 'Vaksineaksjon_no - Vaksineinformasjon for den bevisste' - www_facebook_com_groups_vaksineaksjon__fref=ts

 

Uff dette er hjelpeløst feil. Artikklen Markus har hostet opp er fra en antivaksside som tilsynelatende peker til en peer-reviewed artikkel, men det er det definitivt ikke. Den peker til en dr J. Bart Classen, som er ganske riktig viste seg å være en antivakser. Hans artikler er en gjenganger på en rekke antivaksfora. Han er best kjent for å publisere påstander for at vaksiner fører til diabetes osv. osv… Intet nytt under solen der.   

FireShot Screen Capture #857 - 'Vaksineaksjon_no - Vaksineinformasjon for den bevisste' - www_facebook_com_groups_vaksineaksjon__fref=tsLonoe igjen med absurditeter om Polio.
Nei og atter nei. Poliovaksinen utrydder ikke barn, den utrydder polio. Dette er nonsens.
Legg merke til kilden Lonoe bruker

FireShot Screen Capture #828 - 'Vaksineaksjon_no - Vaksineinformasjon for den bevisste' - www_facebook_com_groups_vaksineaksjon__fref=ts


Å hevde at Shaken Baby Syndrome (SBS) skyldes vaksiner er så søkt at jeg lurer seriøst om antivakserne er bevist ondskapsfulle, eller om de rett og sett er korka. En skal ikke se bort fra at det er en kombinasjon. 

lonoe-om shaken Baby syndrom

Dreyer om Shaken baby syndrom

Lunoe og Dreyer bør definitivt lese seg opp.

National Institute of Neurological Disorder and Stroke - Shaken Baby Syndrome Information Page

“Shaken baby syndrome is a type of inflicted traumatic brain injury that happens when a baby is violently shaken.  A baby has weak neck muscles and a large, heavy head.  Shaking makes the fragile brain bounce back and forth inside the skull and causes bruising, swelling, and bleeding, which can lead to permanent, severe brain damage or death.  The characteristic injuries of shaken baby syndrome are subdural hemorrhages (bleeding in the brain), retinal hemorrhages (bleeding in the retina), damage to the spinal cord and neck, and fractures of the ribs and bones.  These injuries may not be immediately noticeable.  Symptoms of shaken baby syndrome include extreme irritability, lethargy, poor feeding, breathing problems, convulsions, vomiting, and pale or bluish skin.  Shaken baby injuries usually occur in children younger than 2 years old, but may be seen in children up to the age of 5”.


Uff, dette er bare tragisk.

FireShot Screen Capture #872 - 'Vaksineaksjon_no - Vaksineinformasjon for den bevisste' - www_facebook_com_groups_vaksineaksjon__fref=ts

Beklager men dette er bare tøv. Det er stor enighet i det medisinske miljøet her hjemme at vaksiner er bra for folkehelsen.

“Dessuten finnes det utrolig mange mennesker som evner å tenke/undersøke selv,OG besitter utrolig mye kunnskap om temaet!”

Dessverre, det er det definitivt ikke. I all hovedsak tilhør Mirjam en gruppe mennesker som ikke tenker selv, de vaser rundt på ulike fora og har ikke filla peiling på immunologi, virologi,bakteriologi, hvordan vaksiner virker eller epidemiologi. Man blir ikke opplyst av å lese andre antivakssider eller se på skumle youtube videoer.  

“Du har studert sykdommer og kroppen sier du. Men ikke helse???”

Hva slags vås dette? Selvfølgelig lærer de som studerer medisin om helse.

Så er det dette “tenke selv” tøvet igjen. Det gjør leger, men i motseting til spinnville antivaksere så forholder leger seg til hva vitenskapen faktisk sier. antivaksere fabler og våse rundt på antivaksfora og linker til obskure sider med navnet truht i seg. Leger er nok mer opptatt av å lese stoff som er fellesfagvurdert og er hentet fra virkelighetens verden.

Kildekritikk
handler om å vurdere kvaliteten på den informasjonen en kommer over, i forhold til utgangspunktet. Anbefaler:Thinking Critically About World Wide Web Resources som fokuserer på hva en må være klar over når en vurderer nettsider som informasjonskilder blant annet. Antivakserne er ikke opptatt av dette, men for andre kan det være noen tips å hente.

For øvrig er den gruppen Mirjam lenker til bare tull og tøys. International Medical Council on Vaccination. Den gir inntrykk av at dette er en organisasjon hvor leger og annet helsepersonell fremstår som skeptiske til vaksiner, og skal gi råd og veiledning om vaksiner. Ingen grunn til å la seg lure. Det er en ren propagandaside som er et renheklet antivaksreier av tull og tøys.

ScienceBlog.com - International Medical Council on Vaccination
ScienceBlog.com - Dr. Suzanne Humphries and the International Medical Council on Vaccination: Antivaccine to the core

Argumentene til Mirjam minner om det jeg viser under.

jada

Fly your own airplain … Also perform your own surgery …
Trust all sources eqally, and remeber, you are more trainded than your doctors and research scientist thanks to Google…”

Dette er mennesker som helt seriøst mener at de er bedre rustet en leger og helsepersonell til å finne informasjon fordi …Google og youtube. Det understreker bare poenget med kildekritikk, og hvor viktig det faktisk er. Anbefaler:Thinking Critically About World Wide Web Resources som fokuserer på hva en må være klar over når en vurderer blant annet nettsider som informasjonskilder.


It's constitutional right to be a moron, apparently


Til slutt

Egentlig er jeg lei av å skrive om vaksiner og den irrasjonelle vaksinemotstanden som en liten gjeng frenetiske tomsinger sprer. Men, det er faktisk nødvendig å gå i rette med antivakserne i ny og ne.  De er ignorante, de juger, manipulerer, sprer tøvete myter om vaksiner som ikke henger på greip. Antivakserne “glemmer” å fortelle at over tre millioner barn reddes hvert år. Utbrudd av meslinger o.l skjer i lommer hvor det er utpreget vaksinemotstand, og de smittede er i all hovedsak uvaksinerte: One unvaccinated child was patient zero of a measles epidemic

Journalister bør være enda mer aktpågivende når de formidler vaksinebivirkninger. For ensidig fokus på bivirkninger fra en enkeltvaksine kan gi utslag i lavere vaksinasjonsdekning for andre vaksiner. Antivakserne er svært bevist på dette og lager krigstyper der de kommer til. Vi ser dette vdr svineinfluensa vaksinen, men mye verre er at det fortsatt spres påstander om at MMR vaksinen fører til autisme basert på hypotesene til Andrew Wakefield. Forskningen hans er plukket i fillebiter, men det hindrer ikke antivakserne i å gjenta at vaksiner fører til autisme i en evig spiral.

Falsk balanse er blitt et problem, særlig i en del helserelaterte saker. BBC hadde for noen år tilbake en ryddesjau hvor BBC-rapporten som ble utarbeidet som slo fast at vitenskapsprogrammene til BBC går for langt i å framstille "begge sider av saken". Det skapes en falsk balanse der til dels idiotiske påstander og kranke «teorier» er likestilt med soleklar forsking på et felt. Publikum forledes til å tro at det er stor vitenskapelig uenighet når det i realiteten ikke er det.

Jeg mener det er viktig å basere oss på den beste kunnskapen vi har tilgjengelig. Det er det beste forsvaret vi har mot hysteri i den ene og den andre retningen. Vaksinemotstanderne baserer seg sjelden på kunnskapen vi har om vaksiner. De er i tillegg notorisk uetterrettelige i bruk av sine kilder. Det er en av grunnene til at de har liten gjennomslagskraft i offentlige debatter. De ønsker naturligvis ikke å delta i offentlige debatter om og rundt vaksiner. Hver hver gang det er større evnter eller seminarer som omhandler vaksiner, hoier de og skriker om at de skal jammen I meg delta på, men når dagen kommer glimrer antivakserne med sitt fravær, ikke så rart, når de skjønner at fakta står i veien for eget vås.  

 

Blogger hvor jeg har tatt for meg antivaksernes vindmølletøv.

Vaksinemotstand, løgn og flørting med antisemittisme.
C – kjendisen og blogger Trude Helèn Hole peker seg ut som et lysende eksempel på at faktasjekk og kildekritikk er en fin bil. Hun blogger i vei, og er blitt et viktig talerør for blant annet Lyskilden og Fri Presse, som er linkested for tabloide artikler som roser vitaminer, er anti GMO, vaksiner noe dritt.

Vaksinemotstand - løgn og dårlig kildekritikk.
Vaksinemotstanderne tror at ved å bruke noen timer eller dager på nettet hvor de driver research på Google eller leser andre antivaksinewebsteder gjør at de blir eksperter. Der finner de ut «sannheten» om vaksiner. I all hovedsak er dette mennesker som ikke har filla peiling på immunologi, virologi,bakteriologi, hvordan vaksiner virker eller epidemiologi.

Nei, Poliovaksinen fører ikke til kreft, og vaksinerte barn er ikke sykere en uvaksinerte barn.
“Nei, Poliovaksinen fører ikke til kreft, og vaksinerte barn er ikke sykere en uvaksinerte barn.
Facebook og andre arenaer og forum på nettet er på mange måter en karusell hvor en kan gjenta myter og påstander i en evig sirkel. For all del det finnes mye god informasjon på nettet, men mange er ikke særlig trenet i å sortere faktainformasjon fra regelrett vås, som det finnes tonnevis av.

Jobben med å imøtegå mye av tøvet som spres på nettet er som å holde gresset på en fotballbane kort med neglsaks, altså mer eller mindre en håpløs jobb, men noen ganger kan det være greit å eksponere noen av vaksinemytene, samt en del av gjengangerne som sprer og gjentar sine påstander til det kjedsommelige.”

Vaksinemotstandens kyniske ansikt
”Ut fra det vi vet i dag er det ikke påvist noen link mellom MMR – vaksinen og autisme, men vaksinemotstandere tviholder på hypotesene til Andrew Wakefield. Det er gjennomført en rekke epidemiologiske studier som viser at det ikke er påvist noen sammenheng mellom MMR - vaksine og autisme.
Jeg har tatt for meg vaksinemotstanderens uredelige kommunikasjon her og her, samt laget en oversikt over mange av de mytene du vil møte fra den kanten. Vaksinemotstanderne vil fraråde deg å søke informasjon på sidene jeg har nevnt. De mener at myndighetene og legemiddelselskaper og ikke minst media er med i en konspirasjon. Det har jeg tatt opp tidligere.” Les mer her

Vaksinemytene som ikke vil dø
“Det er ingen tvil (hvis man orienterer seg i historisk perspektiv) at vaksiner redder liv.Vaksinemotstanden i en del land har ført til at vi ser en økning i enkelte sykdommer som det er lett å beskytte seg mot ved hjelp av vaksiner. På verdensbasis så vet vi at barnedødeligheten er kraftig redusert de senere år på grunn av effektive vaksineprogrammer. Vaksinemotstanderne rundt om kring i verden er forbausende samstemte i sin motstand mot vaksiner. De bruker stort sett de samme argumentene, og i stor grad de samme kildene og skremselspropagandaen”.

Vaksinemotstandens grimme ansikt.
”Det er viktig å ta informerte valg. Hørt det før? Vaksinemotstanderne messer stadig om akkurat det. Men jeg har i flere blogginnlegg tatt opp hvordan de argumenter, ikke minst hva slags kilder og autoriteter de lener seg på.
Det er nettopp det som er så farlig med ekstreme vaksinemotstandere og det tøvet de sprer. Folk tror de gjør et "informert" valg, men hvordan kan man ta et informert valg når informasjonen man bygger på er riv ruskende gal”?

Kjære vaksinemotstander
Følgende brev ble skrevet av Megan Cran (som er sykepleier) fra Facebookgruppen Stop the Australian Vaccination Network den 22.06.2012.

“Du har spurt oss i mange fora om vi som er pro vaksinasjon kan ha empati og fortåelse for deres synspunkter. Jeg stiller deg det samme spørsmålet.
Forestill deg at du har brukt over seks år av livet ditt på å studere hardt, slik at du forstår grunnleggende biologi, kjemi, fysiologi, patologi, immunologi og farmakologi, fordi du har lyst til å bli lege eller sykepleier. Da er dette fag du må kunne for å få jobben.
Forestill deg at du, gjennom ditt daglige arbeid, ser uvaksinerte eller immunsvekkede mennesker blir forferdelig syke eller dør, av sykdommer og komplikasjoner det finnes vaksiner mot.”

Vaksinemotstandernes uredelige argumentasjon
På generell basis har jeg ikke mye pent å si om vaksinemotstanderne som herjer på ulike fora. De baserer seg på dogmatisk irrasjonalitet, ubegrunnet frykt og en sterk mistro til helseråd fra myndighetene. De kaller seg «vaksineskeptikere», men skepsisen har ikke rot i rasjonalitet og vitenskap, men i irrasjonell skremselspropaganda og i tillegg tøvete konspirasjonstankegods

Vaksinemotstandernes uredelige argumentasjon del 2
Forrige bloggpost tok opp hva slags konspirativt vindmølletøys vaksinemotstanderne danser rundt på nettet med. Vaksinemotstanderne forvrenger og manipulerer data, bløffer, kirsebærplukker biter av informasjon m.m. De driver med fear mongring hvor de spiller på redsel og tvil om og rundt vaksinering.
Vaksinemotstanderne kan høres tilforlatelige og troverdig ut, men det er helt til en begynner å grave litt i kildene og påstandene de bringer til torgs. Å ta for seg alle kildene de bruker i et blogginnlegg er ikke mulig, men vi se litt nærmere på noen av de, samt gi deg som leser noen verktøy for å kjenne igjen deres argumenter.”


Bloggen Saksynt om vaksiner
Gunnar Tjomlid som har skrevet en rekke gode artikler rundt temaet vaksiner. Han har også imøtegått en del regelrett tøv og løgner som serveres av antivakserne rundt på nettet. 

31 løgner om vaksiner
Aftenposten publiserte for noen dager siden en flott artikkel opprinnelig skrevet på engelsk av Jennifer Raff: Dear parents, you are being lied to.Den norske versjonen kan du lese her: Kjære foreldre. Dere blir løyet til, Pro-sykdom-nettstedet Kilden.info synes ikke det er noe stas at en anti-sykdom- og pro-barn-skal-få-vokse-opp-friske-artikkel fikk nasjonal publisitet, og var raskt ute med å publisere et slags forsøk på motsvar til denne artikkelen. Jeg sier «et slags forsøk», fordi jeg utviklet spontan hjernekreft som reaksjon på alle de åpenbare faktafeilene de lirer av seg.

Kvikksølv-lureri fra antivaksineleiren
Dette bildet er et typisk eksempel på villedende propaganda fra antivaksinemiljøer. Her påstås det at mens EPA (US Environmental Protection Agency) klassifiserer væsker med mer enn 200 ppb (parts per billion), eller 200 mikrogram (milliondels gram eller μg) per liter, kvikksølv som farlig avfall, så inneholder influensavaksinen hele 50.000 ppb, eller 50.000 mikrogram (50.000 μg = 50 mg) per liter, kvikksølv, og må dermed være LIVSFARLIG!!!

Vaksiner redder liv
Denne grafiske fremstillingen av effekten vaksiner har hatt i den vestlige verden (mer presist USA) er ganske hardtslående:
Grafikken er basert på tall hentet fra studien
Historical Comparisons of Morbidity and Mortality for Vaccine-Preventable Diseases in the United States publisert i JAMA i 2007 og denne oversikten fra CDC.

Vaksinér barna dine!
Jeg er selv et barn av antivaksine-hysterisk mor, og har som sådan aldri blitt vaksinert. Derfor har jeg sterke minner fra både da jeg hadde meslinger, kusma, kikhoste og røde hunder i oppveksten på 60 og 70 tallet. Jeg fikk ikke lov til å ta en eneste vaksine, ikke stivkrampe eller Bcg heller. Dette er for meg utilgivelig av min mor, det var uansvarlig og jeg var så sjuk av meslinger at det er utrolig at det faktisk gikk bra, kikhosten likedan, jeg satt i en måned i sittende stilling i senga og kjempet mot kvelning.

Klare tall: Uvaksinerte barn blir oftere alvorlig syke
For et par dager siden ble det publisert en studie i JAMA Pediatrics som sammenlignet helsetilstanden til små barn som fikk sine barnevaksiner til vanlig tid, og de som fikk dem senere enn normalt eller aldri, såkalte «undervaksinerte barn».

Flokkimmunitet – en kjapp innføring
- Hvorfor skal jeg vaksinere meg? Jeg dør ikke av litt influensa!
Dette er et vanlig argument mot vaksiner. Sykdommen man vaksinerer seg mot er enten så sjelden at man ikke tror man kommer til å få den (takket være vaksiner, ironisk nok), eller at den oppleves som så pass ufarlig at man ikke synes det er verdt den mikroskopiske risikoen for en alvorlig bivirkning fra vaksinen. Begge disse argumentene kunne vært gyldige om man utelukkende trengte å tenke på seg selv og sitt eget beste. Men verden er ikke slik. Vi lever i et samfunn hvor vi alle har et ansvar ikke bare for oss selv, men også for andre.

Vaksinemotstandere bommer grovt igjen
I går kunne vi lese at ny forskning har vist at P-spiral forhindrer utvikling av livmorkreft og kan også slå tilbake forstadier til slik kreft. Denne norske studien er publisert i British Journal of Obstetrics and Gynaecology, og resultatene er svært oppsiktsvekkende og gledelige. Vaksinemotanderne klarer likevel å rote det til, som vanlig. Inne på Facebookgruppen til «Vaksineaksjon.no – Vaksineinformasjon for den bevisste» finner vi dette:

Kjetil Dreyer våser om vaksiner
En Facebookvenn kom over dette bildet på Facebooksiden til «Dødelige bivirkninger – Bekjennelser fra en legemiddeldirektør», en side for å promotere John Virapens bok ved samme navn:

Kjetil Dreyer våser om vaksiner – igjen
Kjetil «AltShop» Dreyer liker ikke vaksiner. Det så vi bl.a. i forrige bloggpost om hans manglende evner til å verifisere informasjonen han deler med sine følgere i sin misjon for å skremme folk fra å la seg og sine barn vaksineres. Her følger ennå et eksempel. Følgende melding ble nylig postet på Facebooksiden til «Dødelige bivirkninger – Bekjennelser fra en legemiddeldirektør»:

Dag Fallet vrøvler i vei om vaksiner
Vaksinemotstander Dag Fallet er misfornøyd med at jeg har blogget om effekten av influensavaksinen, og i sin egen blogg tar han til motmæle. Han viser til samme Cochrane-review som meg og skriver: …

Fugleinfluensavirus funnet i vaksiner? Vent litt, ikke så fort…
Jeg kommer vel ikke utenom å skrive noe om dette våset som jeg ser blitt postet uttallige steder på web. Et av stedene jeg har sett det er på nettstedet romerike.no.

Roald Dahl om vaksiner

En liten tekst skrevet av forfatteren Roald Dahl tilbake i 1986. Dahl mistet sin syv år gamle datter grunnet meslinger – en sykdom vaksinemotstandere mener er ufarlig og undvendig å vaksinere mot, og som en del dypt forvirrede foreldre arrangerer smitteringer for å prøve å gi sitt barn


Blogg oppdatert 10.08.2014


Nyttige kilder og info:

Dagens Medisin – Verdien av vaksiner er undervurdert
The New York Times - Vaccine Opponents Can Be Immune to Education
PubMed Health - How does the immune system work?
Appolon.no - Slik påvirker vaksiner immunforsvaret
Aftenposten.no - Kjære foreldre. Dere blir løyet til
Aftenposten.no - For tabloid om vaksiner
Daily Kos.com. One unvaccinated child was patient zero of a measles epidemic
Mammamia.com – 6 things to say when you`re faced with anti-vaccination rhetoric
Violent metaphors - How to read and understand a scientific paper: a guide for non-scientists
National Network for Immunization Information - Evaluating Information on the Web
Skeptical Raptor - Recouping the costs of outbreaks of vaccine preventable diseases
Science-Based Medicine - Delaying Vaccines Not A Good Idea
Chicago Mag – Dr. Mercola: Visionary eller Quack?
Ratbags - Anti-vaccination Liars
Smakenavtull - Norske vaksinemotstandere, en presentasjon
Leaving the Anti-Vaccine Movement - Voices For Vaccines
The History of vaccines - Misconceptions about Vaccines
The History of vaccines - History of Anti-vaccination Movements
The History of vaccines - The Scientific Method in Vaccine History

2 kommentarer:

-_-_-_-_-_- sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
-_-_-_-_-_- sa...

Google/blogger tillater meg bare å bruke alias, så jeg slettet kommentaren min over.

Legg inn en kommentar