Heisan, jeg er uavhengig helseforsker og vet veldig mye om … det meste

Jeg er en av de som setter pris på NRK. Personlig liker jeg i debattprogrammene, særlig de jeg kan høre i bilen når jeg er ute på veien. Av og til går det likevel i ball når man skal finne fagpersoner som er uenige om et tema, særlig når manglende research gjør at det skapes falsk balanse mellom debattantene.

Hans Kristian Gaarder som er redaktør for konspirasjonsnøttefabrikken Nyhetsspeilet ble av radioprogrammet NRK – Her og Nå fremstillt som en «uavhengig forsker» i debatten med Sveinung Wergeland Sørbye, som faktisk ER forsker og overlege ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Temaet var HPV-vaksinen Gardasil som er Søbys fagfelt.
Hva er det NRK driver med? Gjør de ingen research på forhånd over hvem de trekker inn i studio? Hans Kristian Gaarder er like mye uavhengig forsker som jeg er marineattaché i den Sveitsiske marinen. 

Falsk balanse er allerede et problem i media, men jeg hadde litt høyere tanker om NRK. Det er slett journalistisk håndverk å presentere Hans Kristian Gaarder som en autoritet på dette fagfeltet.
science-and-nonsense2
Bilde er fra: science or not.

Mannen er en vandrende katastrofe i tøys og tull. Når det er sagt så synes jeg forså vidt det er greit å invitere Gaarder til debatt, men ikke om vaksiner med en av landets største eksperter på området. Det hadde vært greit å grille Gaarder om romvesener, chemtrails og Lady Gagas forhold til illuminati, samt påstanden om at myndighetene iscenesatte 22. Juli.2011. Ja se der ville jeg innkalt Gaarder som  …ehhmff …ekspert.
A - Gaarder-Tøv 
10959526_446742055483008_6771829652257030624_n
Dette våset som vist over komer fra en som kaller seg «uavhengig forsker».

Heldigvis har Aftenposten,Dagbladet, VG og Vepsen tatt tak i saken
Aftenposten - Vaksineskeptikere spiller allerede russisk rulett med barna. Hjelp dem ikke.
Dagbladet - NRK presenterte konspirasjons- teoretiker og UFO-foredragsholder som «uavhengig forsker» i vaksinedebatt
Dagbladet: Skapte rekordstor klagestorm til Kringkastingsrådet
Vg.no - En smule koas i Krinken?
Dagbladet- Meninger - Et talerør for de gale
Vepsen.no - For balansens skyld


For øvrig har Gunnar Tjomlid en blogg som bør leses: NRK setter ny norsk rekord i falsk balanse. Det ble reaksjoner av den, kan man si. Tjomlid la ut en link hvor man kunne klage til Kringkastingsrådet. Det kom inn over 500 klager.
Jeg syns reaksjonen fra NRK er pussig
Tirsdagens beklagelse kom via Grethe Gynnild-Johnsen, direktør i Distriktsdivisjonen i NRK.
- NRK må kunne invitere hvem vi vil, vi har tross alt ytringsfrihet i dette landet. Man kan mislike noens meninger, men det betyr ikke at de aldri skal komme til orde. Men det skal aldri herske tvil om hvem noen er og hva de står for, og det har vi her beklaget, sier Gynnild-Johnsen.
Kilde
NRK insinuerer også at det er en organisert kampanje bak alle som klager. Rart at ikke NRK tar innover seg at det faktisk her dreier seg om et ekte engasjement. Det er nesten så jeg mistenker NRK for å lage en konspirasjon her. Jeg syns det vitner om veldig dårlig forståelse for hva falsk balanse faktisk dreier seg om. Selvfølgelig kan de invitere hvem de vil, men poenget er at man kan ikke ta en hvilken som helst person i en debatt som fordrer kunnskap om teamet som skal debatteres, og fremstille debattanter som likeverdige. 

Et annet poeng er at teamet i seg selv ikke videre kontroversielt. Det er stor enighet om at vaksiner redder liv og er et av de mest vellykkede folkehelsetiltak vi har. Å sette en konspiratør i debatt med en forsker blir blir ikke bare feil, det blir hoppende galt! … Det koker ned til at NRK mener at de burde ha sjekket bakgrunnen til Gaarder. Det er selvfølgelig ikke så enkelt. Falsk Balanse er et tema NRK kanskje bør sette seg bedre inn i. 

BBC hadde for noen år tilbake en ryddesjau hvor en BBC-rapport slo fast at vitenskapsprogrammene til BBC gikk for langt i å framstille "begge sider av saken". Det skapes det som jeg innledningsvis kalte falsk balanse, hvor eksentriske teorier ble likestilt med solid forskning. Vi som publikum forledes til å tro at det er stor vitenskapelig uenighet, når det i realiteten ikke er det. BBC har fulgt opp rapporten helt frem til i dag. Review of impartiality and accuracy of the BBC's coverage of science. The Telegraph har senest i sommer en artikkel om falsk balanse - BBC staff told to stop inviting cranks on to science programmes. NRK burde lese rapporten!

Bloggeren Gunnar Tjomlid har tidligere del ut bloggdask til Journalister og redaksjoner som har lagt kildekritikken i skuffen og opptrådt som mikrofonstativ for absurditeter som journalistene skal og burde vite er tull og tøys. Når det gjelder NRK her er bloggdask alt for mildt. For øvrig har Gunnar Tjomlid en blogg som bør leses: NRK setter ny norsk rekord i falsk balanse

I det miljøet som Gaarder mener man at myndighetene slipper ut chemtrails fra fly som er styrt av hemmelige, militære programmer. Når noen kritiserer dem og påpeker at dette er tull, er svaret at de utøver samfunnskritikk! Nyhetsspeilet, hvor Gaarder er redaktør og skribent, gjentar sine angrep på vaksiner og myndighetenes påståtte kontroll av befolkningen og andre tullete historier til det kjedsommelige. 

La oss ta en liten kikk:
La oss for egen del dra frem noen av de fantastiske sakene de lanserer: 
Illuminati drepte Michael Jackson (vitner dette om godt journalistisk håndverk? ehh, nei!) 


3000 år gammelt helikopter? (Gud bedre for noe rør. Dette er pseudovitenskap omtalt ettertrykkelig her som: Abydos helicopter


Noen spørsmål om holocaust (Bør leses nøye. Du kan lese dette makkverket av en artikkel som stiller "spørsmål" om Holocaust. Artikkel er motbydelig!) 


Avsløring av politiske planer om å avbefolke jorden (Noe som har vært et konspirasjonsmantra siden jeg hørte dette utsagnet i 1998 første gang. I mens kan du se på og fortelle hvordan jobben med å gjøre kål på verden går på: http://www.worldometers.info/  Så langt ligger vel de politiske planene om å reduserer folketallet kraftig etter skjema, som Per Jorsett ville sagt. 


President Eisenhower møtte utenomjordiske (Sett for mye på Stargate SG 1 på Viasat kanskje. Sukk!) 


Månen beviser utenomjordisk liv (I årboka til Science News i 1970 så ble det antydet at månen kan være lagt av titanium og at den trolig er hul. Russiske forskere fra daværende Soviet Academy of Science skrev i sitt tidsskrift Sputnik i samme periode, at de har teorier om at månen er kunstig skapt og er blitt plassert i kretsløp rundt jorda av intelligent utenomjordisk liv. Den skal etter sidene være en titaniumbasert kampplanet…. Du verden, sist jeg hørte om kampplanet var i filmen StarWars) 

Regjeringen gjennomfører IKKE chemtrailslanding (Dette er fornøyelig lesing og vrøvl uten like.) 

Ble 2012-brevet fra den norske politikeren skrevet av Illuminatis mørkemann i Norge? (Herregud for noe vas og møl.) 


Minner artiklene inne på Nyhetsspeilet om samfunnskritikk? For all del, alle har rett til å ytre seg, men når konspiratører blir dratt inn i offentligheten og presentert som uavhengige forskere og fagpersoner innenfor fagfelt de de ikke har den minste elementære peiling på, blir dette veldig galt! Det blir som en sirkusforestilling hvor de galeste klovnepåfunn blir hilst velkommen for å underholde publikum. Det er ikke et seriøst debattprogram verdig å legge seg på dette nivået.

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar