Vaksinemotstandens merkelige logikk

For kort tid siden fikk vi avisoppslag hvor 50 mennesker i USA ble smittet av meslinger etter en tur til Disneyland. Det ble naturlig nok en mye oppmerksomhet rundt det. Hvordan kan de komme utbrudd som dette i et land som USA? En av årsakene er at flere amerikanere som ikke vaksinerer sine barn er betinget. Nå ser vi også utbrudd av meslinger her i Europa. I Tyskland raser debatten på politisk nivå om de bør innføres obligatorisk vaksinering. Status her hjemme er at vaksinedekningen er ganske høy og innføring av obligatorisk vaksinering ikke er nødvendig. Jeg personlig mener, at hvis vaksinedekningen synker markant fremover, så bør det vurderes å innføre obligatorisk vaksinering.

Jeg tror at informasjon til foreldre om viktigheten av å vaksinere seg og sine barn, er det mest fornuftige vi kan gjøre fremover. Når det gjelder de mest rabiate antivakserne som herjer i avisenes kommentarfelter, så endrer de ikke standpunkt uansett. Vi snakker om en marginal gruppering på noe i underkant av 50 personer som turnerer i avisenes kommentarfelt med sin galskap. Dette er vaksinemotstandsjihadister, bevæpnet til tennene med skumle youtubevideoer, tullete skrekkhistorier fra utenlandske anti-vaksine konspirasjons- og propagandafabrikker, og de er svært ufine i debatter. De er uansett kunnskapsmessig konkurs. Bør vi egentlig diskutere med marginale antivaksgrupper?

antivaks1
 
antivaks2

Bilder fra: https://www.facebook.com/RtAVM/posts/856212257782118

Kommunikasjonen fra antivakserne er så gjennomsyret av paranoia feiltolkninge og uvitenhet at det nesten er fascinerende De er gjennomgående ulogiske i sine argumentasjon, de rett og slett er uvitende om hva vaksiner er og gjør.  De tror det vaksiner er "kjemikalier" man sprøyter inn i kroppen for å bekjempe infeksjoner over lang tid. De har ikke skjønt at det fortsatt er vårt eget immunsystem som bekjemper infeksjonene, det er bare blitt "trent" av vaksinen. I blant tror jeg mye vaksineskepsis hadde vært eliminert om folk forstod at vaksiner bare gjør immunsystemet mer målrettet, ikke at vaksiner gjør en jobb istedenfor, eller i tillegg til, immunsystemet. Når jeg ser argumentene, måten antivaksere argumenterer, resonnementene, så blir jeg faktisk litt bekymret. Hvordan kan man fremme så mye tull og tøys i et opplyst samfunn som vårt? Det er ikke rent sjelden jeg ser argumenter som dette:
Det kommer ikke på tale å vaksinere mine barn før jeg har fått en komplett liste over alle ingrediensene som de mener skal sprøytes inn i mitt barn. Jeg forlanger skriftlige garantier for at mitt barn ikke utvikler autisme, asperger-syndrom, ADHD og allergier, som etter det jeg har funnet ut på internett er forårsaket av vaksiner. Det er en kynisk verden hvor de store legemiddelselskapene sammen med politikere faktisk er med på å skape sykdommer, som de så skal vaksinere oss mot. Hvorfor det? Follow the mony sier bare … Jeg har ikke noe prinsipielt imot vaksiner, men helt ærlig er det veldig problematisk med alle de stoffene de sprøyter inn i mitt barn, så hold dere langt unna mine barn!. Det er ingen som dør av litt naturlig sykdom.
Noen ganger kan det være nyttig å ta noen av de mer outrerte påstandene som kommer seilende og overføre det til andre områder i vårt samfunn, rett og slett for å få frem absurditetene som antivakserne bringer til torgs. Så mitt svar til antivakserne blir dette:  
Jeg føler med antivakserne. Jeg har veldig stor forståelse for deres argumenter. For min del er jeg veldig imot … broer. Jeg kjører ikke over en bro før jeg har fått tilgang til en fullstendig rapport om brostrukturen. Jeg må få vite broens bæreevne på alle komponentene som er brukt i byggingen av broen. Det vil si strekkfasthet, bruddgrense og seighet. Jeg er også veldig skeptisk til at de har brukt samme type metall som de bruker til å bygge bygge atombomber med. Ikke bare det, men i mange broer har de brukt treverk, altså det samme materialet som brukes til å lage papir, jeg bare nevner det. 

Ingeniørfirmaer har tjent milliarder på å bygge bruer, men bare så det er sagt, bruer kollapser og det skjer mens det bygges enda flere bruer hvor Ingeniørfirmaer tjener enda mer penger. Follow the mony sier bare … Mennesker dør når broer kollapser. Er du villig til å satse på at du ikke vil bli blant de døde neste gang du går eller kjører over en bro? Jeg har ikke prinsipielt ikke noe imot broer, men de må bygges skikkelig og være sikre. Metall, betong og ikke minst treverk er kort og godt ikke godt nok. Frem til de bygger helt sikre broer vil i alle fall ikke jeg krysse en eneste bro. Jeg kommer til å svømme over elven, slik naturen fra barnsben mente vi skulle krysse elver, det er det sikreste. Det er tross alt ingen som dødd på grunn av at en elv har kollapset .... (ironialarm)
Jeg har skrevet en del bloggposter om hvordan vaksinemotstanderne her hjemme kommuniserer og hva de fronter av ren feilinformasjon. De spiller naturligvis på frykt iblandet konspirasjoner, og deres ikon er den avskiltede britiske legen Andrew Wakefield, som i 1998 publiserte en forskingsrapport hvor han hevdet at MMR-vaksine førte til autisme. Konklusjonen etter flere års forsking viser at det ikke kan påvises noen sammenheng mellom MMR – vaksinen og autisme. Det finnes ikke en eneste peer-reviewed undersøkelse som støttet Wakefields påstander. I 2010 trakk det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet tilbake de siste av Wakefields artikler. Dessverre stikker vaksinemotstanderne fingrene i ørene og ser bort fra at et samlet forskningsmiljø har testet og atter testet og finner ikke funnet noen forbindelse mellom MMR vaksinen og autisme og hevder fortsatt hardnakket at MMR-vaksinen forårsaker autisme.
Jeg har skrevet om Wakefields juks her: 
Vaksinemotstandens kyniske ansikt
Andrew Wakefield taper nok en rettsbatalje!
Pseudovitenskapens fanebærere
Vaksinemotstand - løgn og dårlig kildekritikk.
Antivakserne klamrer seg til falsk forskning
Vaksinemotstandere fortsatt overbevist av falsk forskning

En del foreldre vaksinere ikke barna sine. Man stoler på flokkimmunitet hvor «alle andre» er vaksinert og på den måten er ens eget barn beskyttet. Problemet er hvis mange nok tenker på den måten kan vi havne i problemer. Derfor er lyspunkt å lese artikler som dette: Ber datteren om unnskyldning - nå får syv år gamle Amanda vaksiner.

Jeg stilte spørsmålet i innledningen - Bør vi egentlig diskutere med marginale antivaksgrupper?  Jeg har begynt å tvile på det. Jo mer fakta vi klasker i hodet på dem, jo mer ufine blir de og de skrur bare opp jugometerene og galskapen enda noen hakk. De blir bare enda mer resistente mot innvendinger og fakta. Jeg har fulgt antivaksmiljøet i noen år nå og jeg legger merke til at de mest ihuga antivakserne er del av et nettverk som også er antivaksere, og på den måten forsterker de sine vrangforestillinger om vaksiner. Det gledelige er at en av de største antivaksgruppene på Facebook nå har lukket gruppen for innsyn. Det er bra, da blir det er et ekkokammer hvor de kan velte seg i sin egen galskap. Jeg mener at Vaksinemotstand må møtes med informasjon. Her kan fastleger og helsestasjoner kanskje spille en mer aktiv rolle. 
 
Her er et par nyttige ressurser som er verdt å ta en titt på når det gjelder vaksiner.
http://www.immunizationinfo.org/
Evaluating Health Information: A Guide for Parents
Vet du hvordan barnevaksinene fungerer?
Slik fungerer vaksinene i barnevaksinasjonsprogrammet
Nettbasert veileder om vaksinasjon (Vaksinasjonsboka)
Slik forholder kommunehelsetjenesten seg - Nettbasert veileder i smittevern for kommunehelsetjenesten (Smittevernboka)
http://www.cdc.gov/measles/
For å å holde oversikten over egne og barnas vaksiner, opprettet Folkehelseinstituttet tjenesten Mine vaksiner på Helsenorge.no i 2012. Anbefales.
En veldig god artikkel om meslinger i et historisk perspektiv:
The history of measles: A scourge for centuries
Forekomst av meslinger, polio, kusma, røde hunder og Hepatitt B per stat i USA riktig nok, men gir en veldig god oversikt over introduksjon og effekt av vaksiner som også er gyldig her hjemme. Battling Infectious Diseases in the 20th Century: The Impact of Vaccines
En blogg jeg kan anbefale: Vaksinemotstandernes skitne triks
Gunnar Vidnes har skrevet en rørende kronikk på NRK ytring som fikk kommentarfeltet til å blusse opp i vaksinedebatten. Han har helt rett i det han sier – barnesykdommer er farlige og vaksiner har vært redningen. Likevel diskuteres det på fullt alvor i 2014 hvorvidt barnevaksiner er nødvendige. Dette kommer nok delvis fra at folk har ”glemt” hvordan det var å leve i kamp mot bakterier som corynebacterium diphtheriae(årsaken til difteri), bordetella pertussis (kikhoste) eller virus som meslingvirus og rubellavirus (røde hunder)”.
 

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar