Jeg saksøker deg fordi jeg ikke liker det du sier

Ville du likt å bli truet med rettsforfølgelse for å kritisere alternative behandlere og selgere av luriumkurer? Settes det søkelys på hva en del aktører holder på med kan man risikere to ting. Aktørene du kritiserer angriper deg personlig og kan lage rene svertekampanjer. Det andre er at de kan komme med trusler om rettslig skritt, såkalt Strategic lawsuit against public participation, som kort og godt betyr at du saksøkes med tullete påstander for å stilne kritikk, og sørge for at den som blir saksøkt får så store utgifter at man trekker tilbake kritikken.

 

 top.788x447-11


Legemiddelverket og fagdirektør saksøkt

Det er ikke veldig lenge siden vi kunne lese at Legemiddelverkets Steinar Madsen, sammen med staten, var saksøkt for injurier av et selskap som markedsfører rugspirer - OralmatPte. Ltd. Saken ble omtalt her: Dagens Medisin – Nå må han møte i retten. Det er rimelig innlysende at dette dreide seg om Strategic lawsuit against public participation. Nå endte saken med at Oralmat Pte. Ltd tapte saken helt og holdent. Selskapet er fortsatt registert, men websider ser ut til å være nede.


Svensk blogger truet med anmeldelse 

Fra Sverige kunne vi i November 2014 følge opptakten til noe som kunne ha blitt en sak. Bloggeren Robin Enander opplevde at en leverandør av kolloidalt sølv truet med å anmeldelse, fordi han skrev kritisk om kolloidalt sølv, på sin da nyopprettede blogg. 

“Strax efter att jag registrerat domänen blev jag emellertid föremål för hot om polisanmälan från en av företrädarna för ett svenskt företag som tillverkar beredningar med kolloidalt silver. Vederbörande har bland annat figurerat här på Nyheter24 med en debattartikel nyligen uttaler Robin Enander”.Kilde

Selve trusselen var ikke til å ta feil av:

"Polisanmälan om grovt förtal och brott emot PUL är på gång! Den som äger domänet är en juridikstudent. Han lär aldrig kunna bli domare eller åklagare och inte heller polis. Vad det inte det jag sade tidigare? - De största bovarna finner man inom det juridiska etablissemanget", skriver Michael Zazzio, talesperson för företaget Ion Silver som saluför kolloidalt silver, på Facebook”.Kilde 

Etter det jeg kjenner til ble det ikke noe mer ut av den saken. Robin Enander studerer jus og lot seg ikke vippe av pinnen, og det ble bare med truslene. I Sverige finnes det en ganske stor Facebookgruppe som kaller seg Kollodialt Silver 2.0. I følge Enander fikk han mye negativ omtale der.


Saksøkt av British Chiropractic Association BCA

De fleste av mine lesere kjenner sikkert til den britiske forfatteren Simon Singh. Han skriver om naturvitenskaplige temaer. Her hjemme er han kanskje mest kjent for boken Trick or Treatment? Alternative Medicineon Trial. Boken er skrevet sammen med Edzard Ernst. (På norsk heter boken: Bløff eller behandling? Alternativ medisin under lupen)
I 2008 trykte Singh en artikkel i The Guardian, kalt “Bewarethe Spinal Trap” hvor han gikk hardt ut mot kiropraktikk. Det falt ikke i god jord. Han ble saksøkt av den britiske kiropraktorforeningen (British Chiropractic Association, BCA). Det hører med til historien at kiropraktorforeningen i 2010 trakk tilbake sitt søksmål mot Singh. Der er liten tvil om at dette var et forsøk på Strategic lawsuit against public participation for å stile kritikken fra Singh. De skjønte nok etter hvert at det ville skape mye støy og negativ publisitet hvis de kjørte en sak mot en profilert forfatter. Uansett har det kostet Singh rundt 20,000 pund som tilvarer 238 000 kroner (avrundet).   

Storbritannia har hatt en svært streng injurielovgivning, på grensen til det absurde. Mye av kritikken mot den britiske injurieloven var at personer og virksomheter i andre land kunne ta ut søksmål i Storbritannia, så lenge de kunne argumentere for at injurierende uttalelser skader deres navn i Storbritannia. Det forutsetter at de har en form for virksomhet i form av f.eks. en nettbutikk som var tilgjengelig for britiske kunder. Det førte til det vi kaller injurieturisme. En rekke kjente personligheter i Storbritannia gikk ut med et opprop og krevde endringer i injurielovgivningen. Det tok noen år, men det kom etterhvert endringer, i 2013 ble det vedtatt endringer. The Defamation Act som endringer heter trådte i kraft 1 januar 2014. Endringene gjelder foreløpig bare i England og Wales. I Skottland og Nord-Irland er ikke endringen implementert enda, så her kan kritikere av blant annet alternative behandlingsmetoder faktisk risikere søksmål etter den tidligere strenge injurielovgivning.   


Healer saksøker videoblogger

Den selverklærte healeren Adam Miller saksøker videobloggeren Stephanie Guttormson for å ha tatt for seg påstandene om at Miller kunne kurerer en rekke sykdommer. I kjent stil forsvant Healer Millers hjemmesider som dugg for solen når hans påstander ble kritisert, men som alle vet, på nettet blir aldri noe borte. Miller mener det var brudd på copyrightrettighetene da Guttormson bruke Millers egne videoklipp til å vise at Miller er en kvakksalver og sjarlatan. Miller hevder at kritikken skader butikken hans, og ikke minst mener han at han er ærekrenket. La oss se hva Miller har på menyen som han mener han kan kurere:

 •     cancer of any kind and any stage
 •     tumors
 •     fibromyalgia
 •     spinal injuries
 •     injuries of any kind
 •     toxicity / poisoning
 •     migraines
 •     back issues
 •     diabetes
 •     AIDS and blood diseases, such as Hep C
 •     epilepsy
 •     car accidents and head injuries
 •     vision and hearing problems
 •     allergies
 •     asthma
 •     gout
 •     ALS, MS, Lupus
 •     possession of the spirit by negative entities
 •     removal of spells, hexes, and effects of witchcraft
 •     drug addiction
 •     alcoholism
 •     infertility
 •     skin issues

http://web.archive.org/web/20130116130923/http://adam-healer.com/healing-sessions/

Dette er ikke en gang hele listen over alt Miller hevder han kan helbrede. Miller hevder at han fikk sine healerevner etter en alvorlig hendelse i hans liv hvor han var død i fire og halvt minutt. Han ble bragt tilbake til livet og kunne altså heale andre …  Jada …

Miller har lagt ut sin egen video som er et makkverk hvor han mener Guttormson ikke vet hva hun snakker om. Vel, listen fra Millers egen hjemmeside (som har merkelig nok har slettet) er ille. Er det noe vi har sett en del av så er det “healere” som hevder de kan kurere en rekke sykdommer, helt uten videre. Miller er rett og slett en luring som tjener penger på tull og tøys. Han forsøker nå å bruke rettsvesenet for å hindre kritikk.

Nå har Stephanie Guttormson lagt ut en oppfordring om støtte på gofundme.com. Det er allerede kommet inn nærmere 23 000 dollar. Søksmål i USA koster mye penger, og målet er å få samlet inn 75 000 dollar. Jeg anbefaler alle som leser bloggen til å gi et bidrag.   

FireShot Screen Capture #064 - 'HELP ME FIGHT A SLAPP SUIT by Stephanie Renée Guttormson - GoFundMe' - www_gofundme_com_SRGLegalFund

Vi kan ikke ha et samfunn der legitim kritikk møtes med absurde søksmål for å stilne kritikk. Det kommer også trusler om rettslig forfølgelse av legitim kritikk fra blant annet konspirative aktivistmiljøer i avisenes kommentarfelter her hjemme. I noen (avisers) kommentarfelt er det svært synlit at de modreres etter: «jeg har ringt redaktøren fordi jeg liker ikke at noen kritiserer det jeg skriver i kommentarfeltet, og jeg vurderer juridiske skritt videre mot avisen, hvis ikke kritiske innlegg fjernes». Vips, kritiske innlegg fjernes.  Det kan fort bli et demokratisk problem hvis redaktører og journalister lar seg skremme av dilettanter som bruker ufine metoder for å avskjære kritikk. Jeg vet at Vårt Land, og Bergens Tidene har vært utsatt for denne type press og trusler, og gitt etter. Avisene må ha litt ryggrad når dilettanter forsøker å avskjære kritikk med ufine metoder.

En annen trend er at alternative som kritiseres i meda er svært raske på labben og klager aviser og journalister inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU). Det blir noe komisk i den grad alternative hyler og remjer om ytringsfrihet. Det har de jo, men det betyr ikke at de er immunisert mot kritikk. Jeg husker godt reaksjonene som kom etter serien Folkeopplysningen. Det ble truet og skreket, og det var ikke måte på hvor forulempet de ble. Ser vi nå en gryende fremvekst av alternativaktører som forsøker å bruke rettsvesenet til å stilne kritikk? Jeg tror de foregner seg litt i så måte.   

 

 

Kilder:

Dagens Medisin - Nå må han møte i retten
Kolloidaltsilver.org - VAD ÄR KOLLOIDALT SILVER?
Nyheter24 - "Lögnarna bakom kolloidalt silver hotar oss kritiker till tystnad"

Dagbladet.no - Utnytter injurielover for å kneble medier
The Guardian - Beware the spinal trap
The Guardian - A pivotal moment for free speech in Britain
The Guardian - Simon Singh libel case dropped

Rawstory.com - Faith healer sues atheist video blogger for using science to expose him on YouTube as a ‘swindler’
Patheos.com - Faith-Healer Adam Miller Sues YouTuber for Calling Him Out on His Claims
Salon.com - Atheist trans blogger exposes “snake-oil salesman” faith healer and gets slammed with lawsuit
Techdirt.com - Faith Healer Adam Miller Sues Over Critical YouTube Video, Guaranteeing It Tons Of Attention

 

Relaterte bloggposter

Pseudovitenskapens fanebærere
Når ukrutt forgår …
Hallo, det er Holistisk Forbund. Er det mulig å få vern mot kritikk? Ikke det nei, adjø…
Når ble sjikane og mobbing en del av ytringsfriheten?
Alternativbevegelsens problembarn – Del 1

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar